Замисляли ли сте се дали заедно със сока или плода на лимона или динята например да не консумирате и семената? Обикновено повечето от нас ги изхвърлят, но по този начин изхвърляме и ценни хранителни вещества. Според специалисти в областта някои от тези семена са напълно безопасни за консумация..
Семената на лимона
Лесно е да глътнем една или две семки заедно с изцедения лимонов сок или със салатата. Те са безопасни за консумация и също така съдържат салицилова киселина, която може да има полза като болкоуспокояващо средство.
Семена от папая
Консумацията на тези семена може да бъде изненадващо полезна, тъй като в тях се съдържат високи нива протеолитични ензими, като папаин, който помага за изчистване на паразитите от организма.
Семената на кивито
Едва ли мнозина ги премахват от сладкия зелен плод, но е добре да отбележим, че те са отличен източник на витамин E и омега-3 мастни киселини. Осигуряването на адекватни количества от тези хранителни вещества е от основно значение за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания и висок холестерол.
Семена от къпини
В тях също се откриват големи количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, а също така и диетични фибри, каротеноиди и протеини. Полиненаситените мазнини в семената на къпините могат и да понижат риска от сърдечносъдово заболяване.
Семената на авокадото
Те също могат да се консумират, тъй като са с богато съдържание на разтворими фибри и са сред най-добрите източници на калий. Освен това, високите нива на фенолни антиоксиданти в семената от авокадо подпомагат понижаването на високото кръвно налягане, високия холестерол и подпомагат имунната система.
Коментари