Освен че е технологичен гигант, Япония разполага с богато културно наследство. Островната държава има интересни традиции, сред тях е и изкуството за гарниране на храни, наречено мукимоно.
При мукимоно японските майстор-готвачи използват специален нож, наподобяващ медицински скалпел. Извънредно острият инструмент позволява на кулинарите да изваят разнообразни фигури в плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Готварските скулптури често включват характерните за Япония фолклорни елементи – животни, фолклорни мотиви и др.
От почти година в Instagram един японски майстор представя на многомилионната аудитория своите изкусни техники за мукимоно. Той използва псевдонима Гаку – от японски означава спокоен човек, който обича работата си. А неговата е един цял свят от причудливи форми. Те са дракони, крокодили, цветя...
Вижте изкуството на Гаку в нашата галерия
Александър Градинаров
Коментари