IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свева Алвити - между спорта, любовта и киното

2 септември 2024 16 30

Житейските уроци на блестящата водеща на 81-вия Международен филмов фестивал във Венеция

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Актрисата Свева Алвити e тазгодишната водеща на на 81-вия Международен филмов фестивал във Венеция под режисурата на Алберто Барбера.

Красавицата откри Биеналето вечерта на 28 август 2024 г. на сцената на Sala Grande (Palazzo del Cinema) на живописния венециански остров Лидо. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sveva Alviti (@svevaalviti)

„Много съм благодарна и щастлива да играя роля в изкуството, което обичам: седмото изкуство. Подготвях се внимателно, с голяма страст и сърце. Няма нищо по-красиво и стимулиращо“, споделя водещата пред Adnkronos.

Родена в Рим, Алвити се развива далеч отвъд киното. От талант в тениса, през модните подиуми на Ню Йорк, до годеница на Антъни Делон, Свева далеч не е просто красиво лице. С характерни черти на класическа италианка, борбеност и интелект, актрисата лесно си пробива път към качествените продукции. 

Най-значимата роля в кариерата на Алвити е в биографичния филм на Лиза Азуелос за френската певица Далида. За ролята на Далида тя е номинирана за най-добра изгряваща актриса на националните френски филмови награди “Сезар” през 2018 г.

НАЧАЛОТО

До 17-годишна възраст Алвити живее със семейството си в Монтеверде, буржоазен квартал в италианската столица. Като малка се увлича по тениса, но скоро разбира колко силна психика изисква професионалният спорт.

„Тенисът беше моето удоволствие и кръст. Обичах да играя, но напоследък вече нямах удоволствието да го правя. Изпаднах в криза, когато играх с тези, които в ранглистата бяха по-слаби от мен. Възможността да загубя от тях ме извади от релси.", спомня си звездата пред Vanity Fair.

И така, един ден, след особено труден мач, който въпреки това печели, младата тенис надежда приключва състезателната си кариера.

От ранна детска възраст работи като модел в Ню Йорк, през Аржентина, Сингапур, Тайланд и Хонг-Конг. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sveva Alviti (@svevaalviti)

Оказах се сама. Настаниха ме в апартамент, в който имаше само леглото на пода и нищо друго. Отпразнувах 18-ия си рожден ден сама.”, спомня си италианката за първите си години си на модел.

Благословена с перфектни данни за модел, съдбата има други планове за младата Свева. Случайност или не, започва уроци по актьорско майсторство, успоредно с кариерата си на топ модел. И така открива своята най-голяма страст - киното.

„Един мой приятел ме покани да отида на курс, воден от Сюзън Батсън, един от най-важните театрални преподаватели в Ню Йорк. Точно там един свят се отвори пред мен“.

Като актриса дебютира на Бродуей през 2009 г. като звезда в пиесата „Разпитът“, а през 2011 г. участва на 68-то Биенале във Венеция с късометражния филм „Алиса“ на Роберто де Паолис.

КАРИЕРА В КИНОТО

Вече бивш модел, Свева се фокусира върху амплоато си на актриса. Започва непрекъсната работа между киното и телевизията, основно работейки над френски и италиански продукции. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sveva Alviti (@svevaalviti)

"Винаги съм била срамежлива, но навлизането дълбоко в персонажите ми даде интимна, огромна свобода.”, споделя Свева.

През 2012 г. участва с второстепенни роли във филмите „Нищо не може да ни спре“ (Niente può fermarci) на Луиджи Чечинели и „Добър ден, татко“ (Buongiorno papà) на Едоардо Лео. 

На следващата година получава една от главните героини във филма “Cam Girls” на режисьора Мирка Виола. Ролята, с която прави големия си пробив, несъмнено е на Далида, френска певица и актриса с италиански произход.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sveva Alviti (@svevaalviti)

„Стигам на последното прослушване. Режисьорът ме моли да изпея песен на Далида. Бях подготвила силно парче, Je suis malade, и го изкрещях с цялата сила и отчаяние, които душата ми можеше да произведе.”, спомня си Алвити трудните моменти от прослушването.

“След тази песен режисьорът ме прегърна и ми каза, че ролята е моя. За него аз бях Далида .”, допълва Свева, която сразява нелеката конкуренция за ролята - Летисия Каста и Пенелопе Круз.

Носейки и огромен успех и признание на публиката и критиците, същността на Далида оказва силно въздействие върху Алвити. 

„Чувствам подобно на нея в нуждата си да давам и да бъда обичана, в нейната сила и нейната крехкост. Тя беше по-модерна жена за епохата, в която живееше. Когато снимах сцената на самоубийството в продължение на дванадесет часа, се прибрах разстроена. За мен животът е най-великото нещо.”, разказва актрисата пред Repubblica.

През 2018 г. е в главната роля в трилъра "The Bouncer", с участието на Жан-Клод Ван Дам. Филмът е излъчен в над 250 кина във Франция, Белгия и Обединеното кралство. През същата година Свева се снима в продукцията "Love Addict" с Майкъл Медсън. През 2019 г. участва в "Beignets de Songe" заснет във Франция, и печели наградата Kinéo като гост-звезда във Венеция.

Три години по-късно италианската красавица печели наградата за най-добра актриса на фестивала за независимо кино в Рим за ролята си във филмовия проект "Tra le onde", режисиран от Марко Амента.

ЕРАТА ДЕЛОН

Най-голямата и разтърсваща любов Свева изживява с Антъни Делон, най-големият син на Ален Делон. Красавицата се влюбва в него от пръв поглед през 2019 г.

“Беше след работен ден, бях уморена. Все пак реших да изляза на вечеря. И тук идва Антъни, придружен от общ приятел, който ни запознава. Той седна пред мен и говорихме пет часа без прекъсване. Бяхме в тон. Никога не съм имала подобно преживяване.", актрисата си спомня първата им среща.

Връзката им се развива и след една година Антъни й прави най-романтичното предложение за брак по време на ваканция на крайбрежието на Амалфи.

“Това беше сладък, силен, трогателен момент. Той ми даде два пръстена! Антъни беше ентусиазиран от мястото, Позитано, но тъй като пръстенът, който беше поръчал, не беше готов, междувременно ми даде друг.", добавя Свева за романтичния годеж в Италия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by POSITANO (@positanoo)

Сватба обаче няма. Двойката се разделя през 2021 г.

„Останахме в отлични отношения. Това беше голяма любов и винаги ще бъде част от живота ми. Но понякога се случва да се разделите.”

Преминала през различни етапи в живота си, днес Алвити се радва на успешна кариера в киното. През 2023 г. участва в "Entre les Vagues" на Анаис Волпе, филм, представен на фестивала в Кан и носител на много награди във Франция.

Същата година актрисата се появява по френската телевизия H24, в сериал, който се фокусира върху насилието срещу жени, и прави своя дебют като режисьор в късометражния филм "Les jours d’après".

През март 2023 г. излезе първият й филм за Netflix, AKA. През есента на 2024 г. ще участва в американския проект "The other side of Fame", в който ще говори по темата MeToo.

За Алвити предстои да застане отново зад камера като режисьор на документалния филм "Walking Through the Fire". Желаем й успех!

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Донка Найденова

КоментариКоментари