IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Линда Еванджелиста помага на принцеса Даяна да застане на корицата на Vogue

30 септември 2024 10 30

След два неуспешни опита, принцесата на Уелс се съгласява на фотосесия, без да иска разрешени от двореца

Снимки: Getty Images

Снимки: Getty Images

Има история зад всяка корица на списание – и броят на британския Vogue от декември 1991 година с участието на принцеса Даяна не е изключение.

Как се появява корицата, както и приятелството на покойната принцеса на Уелс с тогавашния главен редактор на британския Vogue Лиз Тилберис, се разглежда в скорошен епизод на подкаста Blow Up: When Liz Tilberis Transformed Bazaar. Поредицата от шест епизода разказва за жената, която продължи да ръководи Harper's Bazaar преди смъртта си през 1999 година от рак на яйчниците.

@showstudio In 2014, the legendary hairstylist Sam McKnight sat down with Nick Knight for our Transformative interview series, unpacking some of his career-defining moments. The one that trumps them all? Creating the now-iconic cropped-haired look on Princess Diana for the December 1991 cover of British Vogue. Having been Princess Diana’s personal hairdresser for seven years until her death in 1997, listen to McKnight revealing the magic behind the looks. Watch the full interview on SHOWstudio.com. #fashion #sammcknight #princessdiana #nickknight ♬ original sound - SHOWstudio

Много преди това обаче беше корицата на Даяна за британския Vogue от 1991 година, която Тилберис организира. Фотосесията се случва след два предишни неуспешни опита заради възражения от двореца. Но когато се стига до корицата, която най-накрая е заснета от фотографа Патрик Демаршелие и включваща близък план на Даяна с къса прическа, дълги нокти и облечена с черно поло – не друг, а супермоделът Линда Еванджелиста може би е изиграла най-важната роля в сбъдването на една дългогодишна мечта на Тилберис.

През есента на 1991 година на прием за наградите на Британския моден съвет принцеса Даяна моли Тилберис да я запознае с Еванджелиста.

„Даяна винаги е искала да се срещне с Линда. Тя беше заинтригувана от супермоделите, защото тези момичета бяха суперзвездите на времето. И тя беше заинтригувана как се справят със славата“, спомня си Патрик Джефсън, бивш личен секретар на Даяна.

Даяна, в края на краищата, знаеше това-онова за известността. Еванджелиста разказва, че по време на срещата си с принцесата, тя я е попитала нея, Кристи Търлингтън и Наоми Кембъл дали диетата им наистина се състои от Макдоналдс и цигари. Но по това време Линда ѝ казала, че трите дами ядат каквото си поискат.

Тилберис и фризьорът на Даяна, Сам Макнайт, измислят план четиримата да закусват заедно в „Кафенето на Джо“ – собственост на приятел на главната редакторка на Vogue. По думите на Макнайт, заведението е било много модерно за времето си, намирало се в Челси заедно с най-популярните и страхотни магазини. Той казва, че дамите са искали да намерят място, където да си говорят спокойно и да се смеят на воля.

„Не искаха никой да ни вижда. Искаха да е лично. Затова Лиз уреди да отворят кафенето по-рано. Но не каза на Даяна, защото тя щеше да се ужаси, че някой е отворил заведение само заради нея. Така че всеки се преструваше, че това е нормалният час на отваряне“, разказва още Макнайт.

За да не изглежда така, че са отворили само заради принцесата, Тилберис и Макнайт назначили хора да седят на масите в кафенето и да се преструват на клиенти. Всъщност всички те са били част от персонала на заведението. Били помолени да седнат на масите. Експериментът проработва и нито Даяна, нито Линда Еванджелиста разбират, че всичко е било постановка.

„Бях нервна, защото наистина я обичах и уважавах. И изведнъж се срещам с нея. Още си спомням колко прекрасна беше. Имаше прекрасен смях и беше много открита и честна“, казва супермоделът за покойната принцеса на Уелс.

принцеса Даяна

Принцеса Даяна и Лиз Тилберис. Снимка: Getty Images

Макнайт добавя, че между четиримата не е имало сериозен разговор за световна революция. По-скоро той го описва като бърборене, клюки и смях. 

Тайната мисия на срещата в кафенето била Тилберис да убеди Даяна да ѝ позволи да използва снимката в близък план, направена от Демаршелие, за корицата на декември 1991 година.

Главната редакторка се опитвала два пъти да накара принцесата на Уелс да се появи на корицата на британския Vogue. Първият, неформален кадър, заснет от Демаршелие, бил черно-бял образ на Даяна, която играе със синовете си Уилям и Хари в плевня в селския дом на семейството в Хайгроув. Дворецът обаче налага вето на корицата. По-късно британският Vogue иска да постави по-официална снимка на Даяна с тиара. Отговорът отново е „Не“. 

„Нямаше адекватно обяснение, но Лиз имаше чувството, че това е начин да се овладее принцесата, чието безпокойство ставаше публично очевидно“, казва водещата на Blow Up Синтия Тру.

Най-накрая, в „Кафенето на Джо“, подтик от Еванджелиста кара Даяна да премине границата. До края на срещата принцесата казва „Да“ за появата ѝ на корицата и казва на Тилберис да публикува каквато корица реши, без да иска разрешение от двореца. „Тя щяла да се оправи“, казва Тру.

Така британският Vogue се сдобива с великолепна корица, която се случва съвсем естествено. Изданието от 1991 година се превръща в бестселър и включва принцеса Даяна на корицата на списанието за първи път от 10 години. Следващия месец Тилберис е назначена за главен редактор на Harper's Bazaar.

принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

Приятелството ѝ с принцеса Даяна със сигурност не приключи, след като Тилберис най-накрая получи желаната си корица на принцеса на Уелс. Двете се срещнаха, защото британските редактори на Vogue съветваха принцесата на Уелс относно нейния официален гардероб и по времето, когато Тилберис стана главен редактор на списанието през 1987 г. след напускането на Ана Уинтур за американската итерация на Vogue, тя и Даяна бяха приятелки, обядваха често заедно, като и двете бяха майки на млади момчета.

Двете са провеждали и дълги телефонни разговори, след като Тилберис се мести в Ню Йорк, за да работи за Harper's Bazaar през 1992 година.

„Лиз беше, бих казал, нещо като фигура на по-голяма сестра, голяма сестра, която прие Даяна такава, каквато беше“, казва Патрик Джефсън.

След диагностицирането на рак на яйчниците на Тилберис през 1993 г., според епизода, принцеса Даяна е била една от първите, които са се обадили, когато е излязла от болницата, и е поддържала връзка с нея почти всеки ден, или по телефона, или чрез ръкописна бележка, предадена по факс.

принцеса Даяна

Принцеса Даяна на наградите CFDA. Снимка: Getty Images

Докато Тилберис се подлагаше на химиотерапия, Даяна я разсейвала с леки клюки за общи познати в Лондон, а Лиз игнорирала останалите обаждания. Когато принцесата попитала какви са тези звуци и получила обяснение, се успокоила. По това време Даяна имала подозрения, че телефонът ѝ се подслушва от агенти на Министерството на разузнаването в Англия, известно като MI5.

„Голяма част от това, което видях в приятелството между Лиз и Даяна, беше приемане на това, че няма нужда да бъдеш нещо друго освен себе си. А за Даяна това беше освежаващо, различно и рядко, защото тя нямаше съпруг или партньор, какъвто имат по-щастливите хора, в чието присъствие можеше да се отпусне и да бъде себе си. Така че, когато имаше приятелка като Лиз, която не очакваше от нея да бъде нищо повече от това, което беше, която не искаше тя да бъде нищо друго освен щастлива и спокойна, това беше, според мен, тежест, свалена от раменете й“, разказва Джефсън.

От страна на Тилберис, според Тру, е имало много малко хора, освен Даяна, които са знаели как да разговарят с нея за раковата ѝ диагноза.

принцеса Даяна

Принцеса Даяна и Лиз Тилберис на Met Gala. Снимка: Getty Images

Когато става въпрос за снимане на Даяна за британския Vogue, Тилберис смята, че предишните ѝ портрети за списанието са твърде официални, неуспявайки да уловят топлата, забавна жена, която тя познавала толкова добре. Те споделяли еднакво чувство за хумор. По време на един от общите им обеди, Лиз направила комплимент на принцесата на мокасините ѝ на Chanel. Тогава Даяна отговорила, че преплетените букви „С“ на логото на модната къща означават принц Чарлз и Камила Паркър Боулс, които вече са били признали за романтичната си връзка.

Когато Тилберис спечели награда от Съвета на модните дизайнери на Америка (CFDA), принцеса Даяна почете приятелката си в реч в Ню Йорк през януари 1995 г. След това Лиз придружи принцесата на това, което ще стане нейната единствена поява на Met Gala, което се състоя през декември 1996 г. с току-що разведената Даяна, носеща Dior. Въпреки че беше широко известно, че Тилберис е болна, абсолютно никой не би очаквал, че Даяна ще умре преди скъпата си приятелка, губейки живота си в резултат на наранявания, получени в автомобилна катастрофа на 31 август 1997 г. само на 36 години – две години преди самата Тилберис да умре от рак на 51 години на 21 април 1999 г.

За още новини от света на звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари