Кокосовите сладки са типичен пасхален десерт, но наистина могат да се правят по всяко време на годината. Ако обичате бонбони Рафаело или десерт Баунти, то определено обичате кокоса и този десерт ще ви допадне. Освен това тези сладки се оказват много, много лесни и бързи за приготвяне. Няма нужда да ги купувате от магазина, когато сте свободни за около половин час. Все пак насладата от прясно изпечените, домашно приготвени сладки наистина си заслужава.
Не само че тези сладки са лесни за приготвяне, но те не съдържат много алергени. Тъй като са без глутен, без зърнени храни, без млечни продукти и без ядки – тоест, почти всеки може да им се наслади. Освен това те са постни и са подходящи както за Бъдни вечер, така и за някое детско парти или фирмен купон, където се очаква да занесете нещо приготвено у дома.
Как да приготвите тези сладки
На първо място ви трябва нарязан или настърган кокос. Можете да си купите и кокосов чипс – просто се уверете, че не е допълнително подсладен и че парчетата са меки и гъвкави и имат приятна текстура (не са твърде сухи).
„Лепилото“, което ще държи вашите сладки слепени, е смес от яйчен белтък и захар, разбити, докато стане течността бяла и пухкава, с вискозитета на истинско лепило. Ще ви трябват няколко минути, за да го направите с най-подходящата приставка за разбиване на вашия миксер.
Разпределянето на тестото върху тавата за печене е най-лесно с лъжица – една сладка е от 1 1/2 супена лъжица, но можете да използвате и няколко лъжици, за да оформите тестото или просто да го разточите на топки с ръце. Който и метод да изберете, няма нужда да сте деликатни с него. Колкото по-плътно са оформени вашите сладки, толкова по-малка е вероятността да се разпаднат, когато ги преместите от тавата за печене.
Също така е важно да изчакате около 5 минути, за да прехвърлите сладките от тавата в друг съд, тъй като са много крехки, когато излязат от фурната, но бързо ще стегнат, когато изстинат.
Снимка: iStock
Как да направите вашите кокосови бисквити с 3 съставки:
За около 24 бисквити ще ви трябват:
4 големи белтъка
1/2 чаша (100 грама) гранулирана захар
1 1/2 чаени лъжички ванилов екстракт, по желание
1/4 чаена лъжичка сол
1 торбичка настърган кокос (около 5 1/3 чаши)
Загрейте фурната до 180 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене.
В купата на миксера смесете с електрически ръчен миксер или ръчна бъркалка белтъците и захарта на средна скорост, докато станат бели и лъскави, 2 до 4 минути. Трябва да е с консистенцията на лепило. Добавете ванилията (ако използвате), солта, настъргания кокос и какао на прах (ако искате). Разбъркайте само докато се комбинират равномерно.
Използвайте средна (1 1/2 супена лъжица) лъжица за сладките, за да разпределите сместа върху покрития лист за печене на разстояние най-малко 2 см една от друга. Печете, като завъртите тавата за печене по средата на готвенето, докато сладките станат златисто кафяви отгоре и по краищата (20 до 22 минути).
Извадете тавата за печене от фурната. Оставете сладките да се охладят за 5 минути върху тавата за печене, след което ги прехвърлете в друг съд, докато се охладят напълно.
Съхранявайте ги в плътно затворен съд на стайна температура до 2 дни, в хладилник до седмица или във фризер до 2 месеца.
Списъкът на съставките за тези сладки е наистина кратък – имате нужда само от кокос, гранулирана захар и яйчен белтък. Щипка сол и капка ванилия ще ги направят още по-добри, но не са задължителни.
Може да добавите до 2 супени лъжици какао на прах към тестото.
Коментари