fallback

Как да приготвите лазаня болонезе

29 May 2020 14:40

Със сос бешамел

Лазанята е ястие, което традиционно сервират в Италия. Любителите на пастата го обожават, като тайната на вкуса му се крие в слоевете паста, между които има плънка.

Болонезе е една от най-предпочитаните лазани за обяд или вечеря. Приготвя се с кайма, домати, босилек и настърган кашкавал. Може да я намерите готова в много магазини, но насладата за небцето ви ще бъде по-голяма, ако си я приготвите сами, с пресни продукти.

Ето какво ви е необходимо за лазаня болонезе:

– пакет готови кори за лазаня; – 2 супени лъжици брашно; – 50 г масло; – 200 г кашкавал; – 500 г прясно мляко; – 2 скилидки чесън; – 1 ч. л. бял риган; – 1 ч. л. босилек; – 1 стрък суха целина; – 1 морков; – глава лук; – индийско орехче; – щипка захар; – 1 чаша бяло вино; – половин буркан смлени домати; – 500 г телешка кайма; – зехтин; – сол и черен пипер на вкус.

Как да приготвите лазаня болонезе?

IStock

Лукът и чесънът се изчистват, измиват и нарязват много на ситно. Запържват се в предварително сгорещен зехтин за кратко.

Морковът се бели, измива и реже на кубчета, които се прибавят към лука и чесъна. Оставя се да се задуши за кратко под капак.

Когато зеленчуците вече са омекнали, се овкусяват със сол и към тях се сипва бялото вино.

След като виното се изпари наполовина, се добавя доматената смес. После наситнените целина, босилек, риган и захарта.

След като сместа се сгъсти леко, се слага каймата и се бърка докато се свари.

Сосът бешамел е важна част от лазанята. За да го приготвите, разтопявате маслото и в него запържвате 2 лъжици брашно. Бъркате енергично, за да не останат бучки. Добавяте студеното прясно мляко и овкусявате със сол, черен пипер и малко индийско орехче. Оставяте сместа да поври за около 3-4 минути, за да се сгъсти.

Намазвате с малко зехтин дъното на правоъгълна тава, Сипвате малко от соса и поставяте първата кора. Отгоре разпределяте малко плънка и поръсвате с настърган кашкавал.

При поставянето на втората кора сипвате бешамелов сос, после слагате плънка и отново кашкавал. Така редувате докато свършите всички кори.

Най-отгоре може да сипете малко сос бешамел и да поръсите обилно с кашкавал.

Лазанята болонезе печете в загрята на 180 градуса фурна. След около 30 минути (в зависимост от вашата печка), е готова за консумация. За предпочитане е да се сервира на момента и да не се претопля.

Опитайте рецептата, продуктите за която ще намерите ТУК.

Автор на статията:
Ваня Гъркова
Сподели
Лазаня Болонезе лазаня болонезе рецепта лазаня с кайма рецепта как да приготвим лазаня болонезе кори за лазаня сос бешамел
2 коментара
fallback