Черешите са един от най-търсените сезонни плодове. Те неслучайно са обявени за суперхрана. Съдържат съставки, които пречистват тялото от токсините, подобряват храносмилането, забавят стареенето на кожата, предпазват от вредните ултравиолетови лъчи и други.
Желязо, калий, магнезий, калций, фосфор, провитамин А, витамини от група В, са само част от полезните вещества, открити в черешите.
Благодарение на антиоксидантите, фибрите и високото съдържание на вода в тях, черешите влизат в много диети, предназначени за отслабване и задържане на здравословно тегло.
С тези плодове може да се направят най-различни сладка и десерти. Но тъй като в момента повечето от нас са на вълна освежаващи напитки, днес ще ви предложим рецепта за сироп от вишни. С него по всяко време може да си направите сок чрез разреждане, да го използвате за смути, домашен сладолед и какво ли още не.
Необходими продукти:
– 1,5 кг захар;
– 5 кг череши;
– 1 ч. л. лимонтузу.
IStock
Как да приготвите сироп от череши?
Измивате хубаво черешите. С помощта на специален уред или безопасна игла, премахвате костилките им.
Слагате черешите в подходящ съд и ги оставяте за известно време, за да пуснат от сока си. Покривате ги с вода, като нивото ѝ трябва да бъде поне 2 пръста над тях.
Изсипвате захарта и слагате тенджерата на котлона. Варите докато се разтопи хубаво, като отстранявате пяната с лъжица.
Получава се около литър сок, овкусен с 1 кг и половина захар, който може да се разрежда. Преди да го махнете от котлона, слагате лимонтузуто.
Сиропът се отцежда от плода и се налива в бутилки, които се затварят и съхраняват в хладилник или на хладно.
Рецепта за по-малко количество череши:
– 1 кг череши;
– 1 1/2 кг захар;
– 1 л вода;
– 1/2 чаена лъжица лимонтузу.
Отново варите черешите, но първо с водата за около 30 минути. След това добавяте захарта и връщате на котлона, докато черешите омекнат хубаво.
Накрая добавяте лимонтузуто и пълните в бутилки. Сиропът ще бъде по-концентриран.
Пробвайте рецептата, продуктите за която ще откриете ТУК.