По това време на годината серргиите по пазарите са пълни с праскови. Обикновено обичаме да си ги харпваме пресни, така най-лесно усвояваме полезните им вещества, но с тях затваряме и компоти, които са най-търсени през зимата, когато няма голямо разнообразие от плодове.
Прасковите са богати на витамините С, Е и К. Освен това съдържат фолиева киселина, каротин, пектин, както и някои важни за организма етерични масла. Що се отнася до минералите, в тях има селен, магнезий, желязо, калий, фосфор, мед, манган и цинк.
Ако вече сте приключили с любимите ви сладка и компоти от праскови, може да се поглезите с домашно приготвен нектар от оранжевия плод. Може да го съхранявате в хладилника до няколко дни и пиете на закуска или между хранененията. Има и вариант да го стерилизирате за есента, но вкусът му е най-добър при директна консумация.
Какво ви е необходимо за нектар от праскови?
Pixabay
- 1 кг добре узрели праскови;
- 250 г захар или една чаена чаша;
- 1 литър вода.
Как да приготвите нектара у дома?
Прасковите се измиват хубаво със студена вода и се премахват костилките им. Нарязват се, но не на много ситни парчета.
Водата се изсипва в подходящ съд и вътре се слага захарта. След като се разтвори и се получи сироп, се добавят прасковите.
Плодовете се варят в смества до 10 минути, докато омекнат. След това се отстраняват от котлона.
След изстиване на прасковите, всичко се пасира до получаването на нектар, който може да прецедите. Налива се в подходящо шише и се оставя в хладилника.
Ако искате да си направите по-голямо количество нектар от праскови, пробвайте с тройна доза от всички продукти, коиото ще откриете ТУК.
За да се стерилизират бутилките с домашния нектар, те трябва да бъдат с хубави капачки и врят около 15 минути на бавен огън.
Pixabay