IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Нектар от праскови - как да го приготвите?

5 септември 2020 10 30

Вкусен и без консерванти

IStockphoto

По това време на годината серргиите по пазарите са пълни с праскови. Обикновено обичаме да си ги харпваме пресни, така най-лесно усвояваме полезните им вещества, но с тях затваряме и компоти, които са най-търсени през зимата, когато няма голямо разнообразие от плодове. 

Прасковите са богати на витамините С, Е и К. Освен това съдържат фолиева киселина, каротин, пектин, както и някои важни за организма етерични масла. Що се отнася до минералите, в тях има селен, магнезий, желязо, калий, фосфор, мед, манган и цинк. 

Ако вече сте приключили с любимите ви сладка и компоти от праскови, може да се поглезите с домашно приготвен нектар от оранжевия плод. Може да го съхранявате в хладилника до няколко дни и пиете на закуска или между хранененията. Има и вариант да го стерилизирате за есента, но вкусът му е най-добър при директна консумация.

Какво ви е необходимо за нектар от праскови?

праскови Pixabay  

Pixabay

- 1 кг добре узрели праскови; 
- 250 г захар или една чаена чаша; 
- 1 литър вода. 

Как да приготвите нектара у дома? 

Прасковите се измиват хубаво със студена вода и се премахват костилките им. Нарязват се, но не на много ситни парчета. 

Водата се изсипва в подходящ съд и вътре се слага захарта. След като се разтвори и се получи сироп, се добавят прасковите. 

Плодовете се варят в смества до 10 минути, докато омекнат. След това се отстраняват от котлона. 

След изстиване на прасковите, всичко се пасира до получаването на нектар, който може да прецедите. Налива се в подходящо шише и се оставя в хладилника. 

Ако искате да си направите по-голямо количество нектар от праскови, пробвайте с тройна доза от всички продукти, коиото ще откриете ТУК. 

За да се стерилизират бутилките с домашния нектар, те трябва да бъдат с хубави капачки и врят около 15 минути на бавен огън. 

смути с

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари