IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без добър холестерол няма здраво сърце

3 октомври 2007 11 31

Липсата на добър холестерол е също толкова вредна за сърцето, колкото и високият „лош“ холестерол в кръвта.

Без добър холестерол няма здраво сърце

Повишеното ниво на холестерол в кръвта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е от ясно по-ясно, нали? Никакво пържено, тлъсто и мазно, ок?

Отказването от мазнини обаче не означава абсолютното им игнориране. Известно е, че има и т.нар. „добри“ мазнини, които помагат на телата ни да са здрави и прекрасни.

Добрите мазнини, превърнати, грубо казано, в добър холестерол, помагат на витамините да стигнат до където трябва и т.н., и те определено не трябва да липсват.

Когато ги няма, и това го казват австралийски учени, не ние, здравето е застрашено.

„Ниското ниво на добър холестерол в организма е също толкова вредно за здравето, колкото високият холестерол“, обяснява д-р Филип Бартър от Института за сърдечни болести в Сидни.

Изследването е направено по молба на известен производител на лекарства за намаляване на холестерола.

„Установихме, че когато намаляваме лошия холестерол (LDL), вредим и на добрия холестерол (HDL). Разбира се, има лекарства за повишаване на HDL, но те имат редица странични ефекти“, допълват лекарите.

Естествено, тези лекарства се предписват когато проблема „висок холестерол“ вече е налице.

За да не стигнете до там, трябва да спазвате здравословен хранителен режим. Зарежете пърженото, както вече казахме, мазните меса и полуфабрикатите.

Мазнини доставяйте на организма си чрез зехтин, риба и ядки. И всичко ще е наред.

КоментариКоментари