IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които съдържат повече витамин A от морковите

18 октомври 2014 13 20

Откъде още може да си набавите това важно вещество?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно неведнъж сте чували съвета, че трябва да ядете повече моркови, за да не се налага да носите очила. Тези оранжеви зеленчуци наистина могат да подобрят вашето зрение, тъй като съдържат голямо количество витамин А. Ползите от този витамин обаче не се изчерпват само със защита на зрението – той стимулира имунната система и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Съществуват два типа витамин А, единият от които идва главно от животински продукти (ретинол). Източници на другия са растителните храни (бета-каротин). Макар и двата типа витамин А да са важни, вие не трябва да разчитате само на моркови, за да снабдите вашия организъм с витамин А.

Ето няколко храни, в които всъщност има по-голямо количество от полезното вещество, отколкото в половин чаша сурови моркови (в която се съдържат 0,534 милиграма бета-каротин):

1. Една чаша пюре от тиква. Тиквата е добър източник на витамин А, без значение как ще я консумирате. С помощта на една чаша тиквено пюре ще си набавите 0,706 милиграма бета-каротин, пише Womns's Health. Дори в тиквения пай има минимално количество от полезния витамин, макар че с него получавате и голяма доза захар и мазнини.

2. Половин печен сладък картоф. В сладките картофи се съдържат няколко витамина, сред които и витамин А. Един картоф, например, предоставя 1,096 милиграма бета-каротин, или 438% от дневния ви препоръчителен прием на витамин А. И още един бонус – сладките картофи съдържат повече калий, отколкото бананите!

3. Малка салата от кейл. Кейл е познат като „супер храна“ и то с причина. В него може да откриете рекордните 3,5 милиграма бета-каротин (четири чаши). Освен това, консумирайки кейл, може да получите още 500% от дневния препоръчителен прием на витамин С и 3000% от този на витамин К!

4. Една супена лъжица рибено масло. Рибеното масло е богато на омега-3 мастни киселини, които укрепват сърцето, изглаждат кожата и се борят с болестта на Алцхаймер. В една супена лъжица рибено масло се съдържат четири милиграма бета-каротин, което е осем пъти повече, отколкото има в половин чаша моркови.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари