С настъпването на пролетта в нас се събуждат новогодишните планове за ново начало. Да откажем цигарите, да се запишем на танци, да свалим онези досадни няколко килограма, които натрупахме последните 2 години.
И докато в началото на годината плановете изглеждат напълно реалистично, въртележката, в която ни се налага да живеем, често ни отвежда до прага на най-досадната фраза – „от утре“.
Затова идването на пролетта дава няколко добри възможности реално да увеличим движението, да преминем на разтоварващ режим на хранене и този път плановете ни да се превърнат в резултати.
Все повече хора полагат усилия да водят здравословен начин на живот и да обръщат внимание на балансираните диети и активния начин на живот. 42% от българските потребители свързват здравословното хранене със здравословния начин на живот, а 40% с физическата активност. Това показват данните от онлайн потребителско проучване по поръчка на Нестле България, проведено в периода 15-29 декември 2021 г., включващо 802 респонденти, във възрастова група 18-50 г., градско население.
53% споделят, че консумират минимум 1-2 пъти седмично ястия на растителна основа, а само 2% са тези, които посочват, че изцяло отхвърлят подобен тип меню. Същевременно близо една трета от българските потребители възнамеряват в бъдеще да увеличат консумацията на храна на растителна основа, показва още проучването.
Затова ето няколко практични идеи, които да ни помогнат да превключим на пролетен режим:
Дори да сме открити месоядци или класически всеядни, временното ограничаване консумацията на месо, се отразява положително не само на общия ни тонус, но и на здравния ни статус.
„Диета, богата на растителни храни – сезонни зеленчуци и плодове, сурови ядки, бобови и пълнозърнести храни – се счита за една от най-здравословните и се характеризира с понижаване риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и наднормено тегло.“, обяснява експертът по здравословно хранене Весела Ламбер. Според нея точно началото на пролетта е подходящото време да предприемем разтоварващ хранителен режим.
Veggie Plate/Зелено плато е достъпна и лесна за изпълнение концепция, която обединява най-важното при храненето на растителна основа. Подходяща е за всеядни, вегетарианци, вегани или флекситарианци.“, допълва Весела Ламбер.
Концепцията е особено удобна в приготвянето на балансирани ястия, които осигуряват всички необходими вещества – протеини, въглехидрати, мазнини, както и витамини и минерали.
Най-приятното е, че този подход е подходящ за хора с различни хранителни стилове и предпочитания.
Препоръчително е да се следва правилото 3 от 7 дни да се консумират растителни храни, но спазвайки баланса – 50% зеленчуци, 25% растителни протеини и 25% въглехидрати.
Истината е, че често дори да имаме добро желание да направим промяна в начина си на живот, не ни остава достатъчно време, за да я случим.
Жонглирайки между професионалните ангажименти, децата и семейството, често импровизираме вечерята в последния момент и залагаме основно на количеството.
Точно затова веган бургерите, хапки и кюфтенца, създадени от Garden Gourmet могат да ни помогнат да разтоварим менюто, но и да ни спестят време за приготвяне, осигурявайки вкусна храна за всеки член на семейството.
Дали само за по-малко от 20 минути ще сготвим „зелен“ бургер, или ще поднесем вегански кюфтенца със зелена салата, или ще заложим на хапките в компанията на сотирани картофки, всичко е въпрос на вкус и въображение. Важното е, че вариантите за комбинации са многобройни, а за нас остава здравословна алтернатива, с която да влезем във форма през пролетта.
Коментари