IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 суперхрани, които задължително да включите в менюто си

26 януари 2024 08 30

Диетолозите съветват да ги ядете всеки ден

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте се опитвали поне веднъж да отслабвате с диети от интернет, то знаете, че голяма част от тях ви карат да изключвате определени храни или дори цели хранителни групи от режима си на хранене. Въглехидратите са описвани като най-големия враг на хората, които искат да отслабват, а тези със желание да натрупат мускулна маса, трябва да изяждат количество протеин колкото теглото си. 

Истината обаче е, че всеки организъм е различен и това, което работи при вас, може да е напълно грешно за вашите приятели и обратно. Трябва да подходите с умисъл към целите и желанията си, да се свържете с диетолог, който ще ви изготви специален план и никога, ама никога да не гладувате. Фастингът е предпоставка за преяждане, ако не сте го усъвършенствали с помощта на специалист. 

От личен опит мога да кажа, че няма „лоша“ и „добра“ храна. Няма нещо, което да е напълно забранено, а просто трябва да се постигне баланс, който да е подходящ за вас и вашите цели. Търсете начини да добавяте здравословни опции към менюто си, които хем ще заситят апетита, хем ще ви доставят удоволствие от храната. Важно е да ядете нещо, защото искате, а не защото някъде сте прочели, че то е полезно. 

Методът „Всичко или нищо“ отдавна не е водещ в здравословния начин на живот. Забравете идеята, че трябва да се ограничавате и да насочвате вниманието си към храни, които не ви харесват. Не обичате броколи? Не е задължително да присъстват в чинията ви. На пазара има толкова много други алтернативи, които ще ви осигурят същите хранителни стойности и отново ще бъдат полезни за вас. 

Т. нар. „суперхрани“ също са оптимална опция за вашето здраве, но има някои, които са по-питателни от други. Тях е добре да ги добавите към храненето си всеки ден, ако, разбира се, ви допадат на вкус. Не е нужно да ядете всичките осем храни в един ден. Може да ги разпределите в менюто си, като включвате по една или две на ден, за да си набавите необходимите хранителни вещества, докато се радвате на богат и засищащ вкус. 

8 суперхрани за вашето меню

1. Семена

Когато не знаете какво да добавите във вашата закуска, салата или основно ястие, семената са сигурният ви залог. Те мигновено повишават хранителната стойност на всичко, което ядете. Може да са малки, но съдържат огромна хранителна сила. Едни от най-полезните са конопени, чиа и ленено семе.

Конопени семена – служат като чудесен протеинов тласък (10 грама на порция от 3 супени лъжици) и са чудесен източник на полиненаситени мазнини. Може да ги поръсите върху палачинки или салата.

киноа семена

Снимка: iStock

Семена от чиа – като невероятен източник на фибри (10 грама на порция от 2 и половина супени лъжици), омега-3 мастни киселини, по-специално противовъзпалителни алфа-линолови киселини, може да добавите семената от чиа към смути или овесени ядки, или пък да си направите чиа пудинг. 

Ленено семе – добавете една или две супени лъжици смляно ленено семе към печива или смутита за чудесен източник на здравословни мазнини и полифеноли, наречени лигнани, които могат да помогнат за подобряване на холестерола. 

2. Ядки

ядки, фъстъци,

Снимка: iStock

Ядките са едно от любимите междинни хранения на всеки трениращ, защото са вкусни, преносими, засищащи и пълни с хранителни вещества. Всеки вид е уникален по отношение на ползите за тялото, но ядките като кашу, бадеми и орехи обикновено са добри източници на протеини, фибри, здравословни мазнини, антиоксиданти и минерали. Ако не обичате да ги похапвате самостоятелно, добавете ги към овесени ядки, кисело мляко, чиа пудинг или салати. 

3. Яйца

яйца Pexels

Снимка: Pexels

Яйцата заслужават сериозно внимание и извинение, след като получиха лоша репутация през 90-те години заради предполагаемото високо съдържание на холестерол в жълтъците. Сега има множество изследвания, които показват, че яйцата не допринасят за високия холестерол и изяждането на цяло яйце има невероятна хранителна полза. Вярно е, че яйцата са с високо съдържание на мазнини, но това всъщност е полезна мазнина и помага за понижаване на лошия холестерол. Освен това, яйчените жълтъци са пълни с антиоксиданти, витамини и минерали. Най-добрата новина е, че това е един от най-достъпните и лесни източници на протеини, с около 6 грама на яйце.

4. Горски плодове

горски плодове,

Снимка: Pixabay

Горските плодове са чудесен източник на фибри. Те също така са заредени с витамин С и антиоксиданти. Освен това са вкусни и универсални. Пресните плодове са скъпи и стават кашави досадно бързо, но добрата новина е, че замразените плодове са също толкова добри – ако не и по-добри – в осигуряването на същите хранителни ползи. Разбира се, можете да добавите замразени горски плодове към смути, но също така може да ги сложите в купа със сварена овесена каша. Ако ги загреете, ще станат хубави и сладки. 

5. Листни зеленчуци

салата, спанак

Снимка: Pixabay

Приемът на зеленолистни зеленчуци за подобряване на хранителния баланс може да изглежда лесен, но едно от нещата, които спират хората да ги добавят в менюто си, е да измислят как да използват зеленчуците и наистина да им се насладят. За някои листните зеленчуци като спанак, рукола и кейл са нормални за салата и основно, но за други са малко по-трудни за приемане. Ако не искате да ядете зелени салати постоянно, може да добавите спанак към смути или пък да сложите рукола върху здравословна пица или бургер. 

Новите суперхрани – 5 причини да ядете кокос

Коприва и магданоз вместо водорасли – истината за суперхраните

6. Авокадо

авокадо, смути,

Снимка: iStock

Авокадото е висококачествен източник на мазнини, който ще направи храната ви по-засищаща и може да помогне за намаляване на лошия холестерол поради съдържанието на олеинова киселина. То също така е чудесен източник на фибри. Започнете деня си с авокадо тост, но също така може да го направите на пюре, гуакамоле или пък да го сложите в зелено смути.

7. Фасул и варива

боб с

Снимка: iStock

Фасулът и бобовите растения осигуряват растителен протеин и множество фибри. Богатите на фибри бобови растения като леща и нахут са лесни добавки към супи и салати, а възможностите с боб са почти безкрайни. Опитайте да смесите бял боб в кремообразна супа или сос за макаронени изделия или го добавете към вашата салата.

8. Кисело мляко

кисело мляко

Снимка: iStock

Ако сте решили през тази година да се грижите за здравето на червата, пробиотиците вероятно са в челото на вашия списък. Киселото мляко е един от най-лесните източници на пробиотици, стига да купувате марка, обозначена с „живи и активни култури“. Ако искате да се сдобиете с повече протеин, изберете гръцко кисело мляко. 

За още новини от света на здравето и добрата форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари