IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мента – 7 ползи, които ще ви накарат да я добавяте към всичко

31 май 2024 08 40

Освежаваща, вкусна и пълна със здравословни плюсове

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Като популярна домашна билка, ментата всъщност е общ термин за няколко разновидности на растения от семейство Menta, включително мента, джоджен и ябълкова мента. Докато повечето са известни със своя освежаващ вкус и способността си да подобряват дъха, мнозина може да не осъзнават, че ментата всъщност е полезна за здравето по много начини. Именно това може да е причината тази основна подправка да има история, датираща от хиляди години.

На прага на лятото, когато най-хубавото нещо е освежаваща лимонада навън с приятели, ментата може да бъде чудесна добавка, предлагаща множество здравословни ползи. Освен че подобрява вкуса на всяка напитка, тя може да се окаже решаващият компонент в битката с вирусите и бактериите и съставката, която ви трябва, за да подобрите цялостното си благополучие.

Хранителен профил на ментата

Прясна мента (5 грама)

Макронутриенти

Калории – 4

Протеин – 0 грама

Въглехидрати – 0,5 грама

Фибри – 0,25 грама

Мазнини – 0 грама

Микроелементи

Витамин А - 136 UI, 15% от дневната стойност

Манган – 0,04 милиграма, 2% от дневната стойност

Желязо – 0,2 милиграма, 1% от дневната стойност

Фолат – 3,7 милиграма, 1% от дневната стойност

Дневната стойност се основава на средните нужди на възрастни за мъже и жени без предшестващи заболявания.

7 здравословни ползи от ментата

Както можете да видите, листата мента не са особено богати по отношение на никакви макро- или микроелементи, с изключение на витамин А. Въпреки това, по-голямата част от ползите за здравето идват от нейното растително съединение и съдържание на етерично масло, включително флавоноиди, ментол и терпени. 

чай, мента,

Снимка: iStock

Тази уникална хранителна разбивка придава на билката доста базирани на доказателства ползи за здравето. Ето някои от най-впечатляващите:

Повишава имунното здраве

Полифенолите и флавоноидите са две добре проучени групи растителни съединения, които се намират в ментата, заедно с много други антиоксиданти, поддържащи клетките здрави и свободни от болести. Антиоксидантите помагат за защитата на клетките срещу свободни радикали или нестабилни молекули, които причиняват увреждане. Тези биоактивни съединения също помагат за намаляване на възпалението, като допълнително подсилват имунната система. Изследвания дори откриха, че ментата проявява противоракова активност.

Поддържа оралното здраве

Има основателна причина за включването на мента в безброй продукти за грижа за устната кухина, от паста за зъби и вода за уста до дъвка и бонбони. То не само освежава дъха, но маслото от мента също се гордее с антибактериални, противогъбични и антибиофилни свойства за предотвратяване или подпомагане на лечението на редица проблеми с оралното здраве. Тези предимства оправдават честата употреба на тази популярна билка в съвременната стоматология.

Насърчава по-добро здраве на очите

Като добър източник на витамин А, ментата може да насърчи и по-доброто здраве на очите. Този мастноразтворим витамин играе важна роля в няколко системи, необходими за оптимална функция на очите. Витамин А също помага да се предотвратят някои очни заболявания, като дегенерация на макулата.

Насърчава здравето на мозъка и съня

Новопоявилите се изследвания дори установиха, че ментата има положително въздействие върху няколко аспекта на здравето на мозъка и съня, отново вероятно поради съдържанието на биоактивни съединения. Рандомизирано контролно проучване от 2018 г. откри, че ментата подобрява когнитивната функция и намалява умствената умора. Междувременно проучване от 2021 г. сред студенти установи, че приемът на мента подобрява паметта и качеството на съня, като същевременно намалява признаците на стрес и тревожност. Освен това проучване от 2020 г. обвързва ароматерапията с мента с по-добро качество на съня при пациенти с рак.

Подпомага здравето на червата

Ментата е свързана също и с подобряване на здравето на червата като релаксант на гладката мускулатура за целия стомашно-чревен тракт. Това е добър знак за почти всяко неразположение, което може да имате – от газове и подуване до запек и диария. Освен това изследванията са установили, че тази билка е особено полезна при симптоми на синдром на раздразнените черва.

Подпомага здравето на сърцето и метаболизма

Тъй като ментата е с високо съдържание на антиоксиданти, тя може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечни проблеми и диабет. Това се дължи на способността за борба със свободните радикали на съединенията, открити в ментата, както и на способността им да насочват възпаленията в тялото, като и двете са основни причини за тези сериозни състояния.

Подпомага здравето на дихателните пътища и синусите

И накрая, ментата може да насърчи по-доброто здраве на дихателните пътища и синусите. Това отчасти се дължи на антибактериалните и антивирусни свойства, които помагат да се атакува причината за всяко дразнене или инфекция на дихателните пътища или синусите. Всъщност дори беше установено, че ментата е ефективна срещу COVID-19. Но тя действа и като отхрачващо средство, което помага за разграждането на слузта и храчките, за да намали кашлицата. Освен това е известно, че успокоява възпаленото гърло и облекчава болката в цялото тяло – други често срещани проблеми, свързани с проблеми с гърдите и синусите.

Колко мента трябва да приемате всеки ден

Въпреки че голяма част от тези изследвания са проведени върху мента, съдържанието на биоактивни съединения и хранителните профили във всички разновидности на цялото семейство са до голяма степен еднакви, ментата просто е най-популярната и се произвежда в изобилие.

Но колко трябва да се стремим да консумираме на дневна база, за да извлечем всички ползи за здравето от тази билка? Въпреки че няма официална препоръка, ментата може безопасно да се консумира ежедневно. Има много по-голяма вероятност да се наситите на аромата на билката, преди да прекалите с нея, предвид нейния ярък, остър вкус.

сироп от

Снимка: iStock

Дори ако сте се насладили на няколко чаши чай от мента, рецепта, съдържаща мента, и малко ментова ароматерапия в един и същи ден, няма опасения за неблагоприятни ефекти. От друга страна, ако консумирате мента само няколко пъти седмично, пак ще извлечете някои ползи.

Как да използвате мента у дома

За щастие, няма недостиг на начини да използвате тази вездесъща билка у дома. Един от най-популярните е ментовият чай, приготвен от няколко супени лъжици прясна или изсушена мента, добавени към вряща вода. Въпреки че е лесно да си приготвите сами у дома, пакетиран чай от мента може да бъде закупен и от повечето хранителни магазини в цялата страна.

Има и много кулинарни приложения за тази ободряваща билка. Добавете мента към салата с диня и краставици, смутита, вода или дори песто. Тя може да бъде вкусна добавка и към маринати, супи, печива и дори панировка за месо. 

масло от

Снимка: iStock

Освен това, някои хора дъвчат цели пресни листа от мента като естествена алтернатива на дъвката или бонбоните, докато други избират ароматерапия с етерично масло от мента или локално приложение. Ако обаче използвате етерично масло от мента върху кожата си, не забравяйте да го разредите в базово масло като кокосово или жожоба, за да предотвратите дразнене.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари