fallback

5 добавки, които тайно вредят повече, отколкото помагат

21 June 2024 18:00

Бъдете много внимателни колко от тях приемате

Снимка: iStock

Много хора използват хранителни добавки с надеждата, че тези малки хапчета и прахчета ще им дадат предимство в пътя им към по-добро здраве и физическа форма. Но не всички добавки са еднакви, а някои от тях могат да бъдат по-скоро вредни, отколкото полезни.

Въпреки че добавките помагат за отстраняване на хранителните пропуски, може да има рискове, които трябва да се знаят. Ето 5 добре познати хранителни добавки, които може да нанесат повече вреда, отколкото полза на здравето ви. 

Добавки за отслабване

Добавките за отслабване обещават бързи и лесни резултати, но често са свързани с опасни странични ефекти. Много от тези продукти съдържат смес от билки и стимуланти, които могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Например продуктите, съдържащи ефедра, някога бяха популярни, но бяха забранени от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) поради връзки с инфаркти, инсулти и дори смърт. Проучване, публикувано в American Journal of Public Health, установи, че добавките за отслабване са свързани с повишен риск от тежки увреждания на черния дроб. Съставките като екстракт от зелен чай, когато се приемат в големи количества, могат да бъдат токсични за черния дроб. Някои хапчета за отслабване съдържат невключени в списъка съставки, които могат да предизвикат неочаквани реакции и усложнения. 

Кофеинови добавки

Добавките с кофеин често се използват за повишаване на енергията и подобряване на спортните постижения. Докато чаша кафе по принцип е безопасна, кофеиновите добавки могат да доведат до прекомерна консумация. Високите дози кофеин могат да предизвикат нервност, тревожност, сърцебиене, а в крайни случаи и спиране на сърдечната дейност. Проучване в Journal of the American Heart Association показва, че високият прием на кофеин може да доведе до предсърдно мъждене - вид нередовен сърдечен ритъм, който увеличава риска от инсулт и сърдечна недостатъчност. Прекомерната зависимост от кофеинови добавки може да доведе и до зависимост и симптоми на отнемане, включително главоболие и умора. 

Калциеви добавки

Калцият е от съществено значение за здравите кости, но прекаленото му количество под формата на добавки може да бъде вредно. Прекомерният прием на калций е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания. Проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association, установява, че приемът на калциеви добавки е свързан с по-висок риск от натрупване на плаки в артериите, което може да доведе до инфаркт. Високите дози калций (повече от 800 mg до 1200 mg дневно) могат да доведат до камъни в бъбреците. Според Националния институт по здравеопазване (NIH) получаването на калций от хранителни източници, а не от хранителни добавки, е за предпочитане за повечето хора, тъй като организмът го усвоява по-добре и представлява по-малък риск за здравето.

Витамин Е

Витамин Е е известен със своите антиоксидантни свойства, които предпазват клетките от увреждане. Високите дози добавки с витамин Е (до 1000 mg/ден се считат за нормални) могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Прекомерният прием на витамин Е е свързан с повишен риск от хеморагичен инсулт, който представлява кръвоизлив в мозъка. В списанието на Американската медицинска асоциация е публикувано проучване, което показва, че приемът на високи дози витамин Е е свързан с по-висок риск от рак на простатата при мъжете. Проучването показва, че макар умереният прием на витамин Е от хранителни източници да е полезен, приемът на добавки във високи дози е рисков.

Добавки с бета-каротин

Бета-каротинът, прекурсор на витамин А, е антиоксидант, който се съдържа в цветните плодове и зеленчуци. Въпреки че е полезен, когато се консумира чрез храната, добавките с бета-каротин могат да представляват значителен риск, особено за пушачите. Проучванията показват, че високите дози бета-каротин (счита се, че нормалната доза варира между 6 и 15 милиграма ) добавки могат да увеличат риска от рак на белия дроб при пушачи и хора, изложени на въздействието на азбест. Изчерпателно проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute, установява, че приемът на добавки с бета-каротин е свързан с повишен риск от рак на белия дроб и смъртност при пушачи. Това е в рязък контраст с благоприятните ефекти на бета-каротина, когато се консумира в естествената си форма чрез храната.

Наистина ли са необходими хранителни добавки?

Добавките могат да бъдат полезни, но не винаги са необходими за всеки. В идеалния случай добре балансираната диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бедни протеини и здравословни мазнини, осигурява повечето от основните хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви. Въпреки това някои хора могат да имат полза от хранителни добавки. Например хората със специфични ограничения в храненето, медицински състояния или дефицити може да се нуждаят от допълнителни витамини и минерали, които е трудно да си набавят само чрез храната. Бременните жени, възрастните хора и хората с ограничено излагане на слънце често се нуждаят от добавки като фолиева киселина, витамин D и калций. Въпреки че добавките могат да помогнат за запълване на хранителните пропуски, те трябва да допълват, а не да заместват здравословното хранене. 

Защо трябва да се консултирате с лекар, преди да приемате каквато и да е добавка?

Консултацията с лекар преди приема на каквато и да е добавка е от решаващо значение по няколко причини. На първо място, доставчикът на здравни услуги може да оцени индивидуалното ви здравословно състояние, включително всички съществуващи заболявания или лекарства, които може да приемате, за да определи дали добавката е безопасна и подходяща за вас. Някои добавки могат да взаимодействат с лекарства или да изострят основни здравословни проблеми, така че професионалното ръководство помага да се намалят потенциалните рискове. Лекарят може да предостави персонализирани препоръки въз основа на вашите специфични нужди и цели, като гарантира, че добавката съответства на цялостния ви здравен план. Професионалният съвет може да ви помогне да се ориентирате в огромния набор от налични добавки, като ви насочи към основани на доказателства варианти, които е по-вероятно да бъдат ефективни.

Могат ли витамините от зеленчуци да бъдат вредни за здравето?

Зеленчуковите витамини като цяло са полезни и играят решаваща роля за поддържането на добро здраве. Въпреки това има обстоятелства, при които те могат да представляват риск. Прекомерната консумация на някои витамини, особено чрез хранителни добавки, а не чрез цели зеленчуци, може да доведе до хипервитаминоза - състояние, причинено от прекомерен прием на витамини. Например излишъкът от мастноразтворими витамини като A, D, E и K може да се натрупа в организма и да предизвика токсичност. Лица със специфични здравословни състояния или такива, които приемат определени лекарства, могат да изпитат нежелани взаимодействия с високи дози от някои витамини.

Автор на статията:
Tialoto.bg
Сподели
добавки прием вреда тяло
0 коментара
fallback