IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 ползи от бягането само за 10 минути дневно

18 юли 2024 15 00

Бързи резултати за кратко време

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много от нас имат различни предпочитания за ежедневна кардио сесия. Тя може да бъде ходене, бягане, джогинг или дори колоездене. Нека научим и отпразнуваме радостта и ползите от бягането. Макар че маратоните и бягането на дълги разстояния често крадат светлината на прожекторите, бягането само за 10 минути на ден може да окаже значително влияние върху вашето здраве и благополучие. Ето защо отделянето на едва 10 минути за бягане дневно може да промени живота ви.

То дава тласък на здравето на сърцето 

Бягането е фантастичен начин да подобрите здравето на сърцето си. Дори краткото 10-минутно бягане може да накара сърцето ви да се раздвижи, да подобри кръвообращението и да понижи кръвното налягане. Според проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, кратките серии бягане могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти. Проучването установява, че бягането, независимо от продължителността или темпото, е свързано с 30% по-нисък риск от смърт по сърдечносъдови причини.

По-добро пространство за психическо благополучие 

Ако се чувствате стресирани или тревожни, едно бързо бягане може да е точно това, от което се нуждаете. Бягането освобождава ендорфини, често наричани хормони на „доброто настроение“. Тези химикали взаимодействат с рецепторите в мозъка ви, като намаляват възприемането на болката и предизвикват положително усещане. Изследвания, публикувани в JAMA Psychiatry, показват, че дори кратките тренировки могат да подобрят настроението и да намалят симптомите на депресия. Проучването подчертава, че лицата, които са се занимавали само с 10 минути физическа активност, са показали значително подобрение на психичното си здраве.

Помощ по пътя към отслабването 

Добавянето на 10-минутно бягане в ежедневието ви може да помогне при управлението на теглото. Въпреки че може да не изглежда много, тези кратки бягания се натрупват с течение на времето. Според Harvard Health при бягане с умерено темпо се изгарят между 60 и 100 калории за 10 минути при човек с тегло 80 кг. Постоянното изгаряне на калории, дори в малки количества, може да допринесе за намаляване на теглото и да помогне за поддържане на здравословно тегло.

Помага за получаване на правилен и качествен сън 

Имате проблеми със съня? Бягането може да е отговорът. Физическата активност, включително бягането, помага за регулиране на съня и за подобряване на качеството му. Проучване, публикувано в списание Sleep Medicine, установява, че участниците, които са се занимавали с аеробни упражнения с умерена интензивност, като например бягане, са имали по-добро качество на съня и са се чувствали по-отпочинали на сутринта. Изследването показва, че само 10 минути бягане могат да ви помогнат да заспите по-бързо и да се насладите на по-дълбок сън.

Придава допълнителна сила на костите и мускулите

Бягането не е свързано само с ползите за сърдечносъдовата система, то също така укрепва мускулите и ставите. Редовното бягане може да повиши силата и издръжливостта на мускулите на краката и ядрото. Бягането стимулира производството на хормон на растежа, който помага за възстановяването и изграждането на мускулна тъкан. Според проучване, публикувано в Journal of Bone and Mineral Research, бягането може също така да подобри костната плътност и здравето на ставите, като намали риска от остеопороза и артрит с напредването на възрастта.

Щастлив и по-дълъг живот

Ако търсите лесен начин да удължите живота си, бягането по 10 минути на ден може да е ключът. Бегачите живеят по-дълго от тези, които не бягат. Проучване установи, че тичането, дори с ниска скорост и за кратък период от време, е свързано с 3-годишно увеличение на продължителността на живота. Кумулативните ползи от тичането, включително подобреното сърдечносъдово здраве, психическото благополучие и управлението на теглото, допринасят за тази увеличена продължителност на живота.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари