IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теория за синия ум – безплатният трик, който да изпробвате това лято

21 юли 2024 16 30

Ето какво представлява

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Представете си, че седите на плажа, краката ви са заровени в пясъка, слушате прилива и отлива на вълните в морето. Да си близо до вода е уникално спокойствие – кара те да се чувстваш свързан със земята, присъстващ в момента и да забравиш за абсолютно всички неприятности в реалността. И оказва се, има научна причина за това.

Това успокояващо състояние, което изпитвате, когато сте във или близо до вода – създадено от теорията за синия ум – най-новата мания за уелнес в социалните мрежи, която идва точно навреме за лятото. Има все повече доказателства, че излагането и близостта до сини пространства, известни още като водни тела, са свързани с положително психическо и физическо здраве. Това е напълно безплатен и лесен трик, който носи много предимства.

И така, нека се потопим и гмурнем в това какво представлява теорията за синия ум, как работи и как можете да я изпробвате, независимо къде се намирате.

Същност на теорията за синия ум

Теорията за синия ум е разработена от морския биолог Уолъс Никълс, който е автор на „Синия ум: Изненадващата наука, която показва да си близо, във, върху или под вода може да те направи по-щастлив, по-здрав, по-свързан и по-добър в това, което правиш“. Според Никълс, синият ум се отнася до леко медитативното състояние, в което хората изпадат, когато са близо, във, върху или под вода независимо дали се носят в басейн, гледат морето, седят на лодка в езерото или вървят край река. Свързва се с чувство на мир, благоговение, връзка и удовлетворение от живота.

Теорията изследва как водата във всички форми влияе на нашето благосъстояние, което има смисъл, като се има предвид, че телата ни са около 60 процента вода и ние се нуждаем от нея, за да поддържаме живота. По-конкретно, теорията за синия ум се фокусира върху това как престоят във, близо, до, върху или под вода възстановява и подобрява нашето психическо и физическо здраве чрез уникалното сетивно изживяване, набор от положителни емоции и възстановяване на връзката с природата.

@ronjaedsmo Replying to @ronjaedsmo ♬ September (Instrumental) - Sparky Deathcap

Вече е напълно ясно колко зависими сме от водата, когато става въпрос за релаксация. Често си пускаме морски вълни или бризове, които да ни помогнат да заспим, разполагаме с водни уреди в домовете си, за да раздвижим горещия въздух през лятото, и се потапяме във вани, за да отпуснем и успокоим болките в ума и тялото. Но теорията за синия ум извежда всичко това на следващото ниво, като твърди, че да сме близо до или във вода е от съществено значение за нашето физическо и емоционално здраве и е противоотрова срещу безпокойството и стреса, които изпитваме в ежедневието.

Как работи теорията и какви са ползите

Винаги се чувстваме по-добре, когато седим край езеро или се потапяме под вълните в морето. Но защо? Никълс противопоставя идеята за синия ум с червения ум, който е нашият ежедневен начин на функциониране. Това е начинът, по който мислим, когато си вършим работата и се занимаваме със социалните мрежи или гледаме новините. Той се ръководи от производителността, управлява се от напрежението и технологиите и ни поставя в режим на готовност. И въпреки че е важен начин на мислене за постигане на целите, когато това е нашето доминиращо състояние, то води до прегаряне. Синият ум, от друга страна, е необходим, защото насърчава разсейване и храносмилане, което ни позволява да вземем така необходимата почивка от състоянието на червения ум и ни помага да станем по-креативни, състрадателни и свързани. 

Според Никълс, дори когато погледнете водата, нервната ви система знае, че трябва да се отпусне. Усещането за мир само се засилва с всяко сетиво, което включите – виждайки отражението на слънцето върху кристално синята вода, докато лежите край басейна, усещате мириса на соления морски въздух, слушате методичния плясък на вълните, усещате хладната вода през всеки сантиметър от тялото ви, когато скочите. Той също така казва, че в присъствието на вода нивата на стрес и кортизол спадат, което води телата ни до състояние на излекуване и възстановяване. Тези идеи съответстват на констатациите от изследвания за ефекта на природната среда върху нашето здраве и благосъстояние, а именно, че гледането на природни пейзажи ни помага да се отпуснем. Нещо повече, излизането сред природата намалява биофизичните маркери на стрес като кортизола, като помага за намаляване на симптомите на тревожност и депресия чрез увеличаване на производството на серотонин (хормонът, отговорен за повишаване на настроението) в мозъка.

@brynley.joyner Blue Mind Theory- the meditative state you enter when surrounded by a body of water? -The negatively charged ions from the ocean, promote the release of feel good chemicals in the brain known as serotonin! -Cortisol goes down & dopamine goes UP! thank you planet earth for being so good to us???? #bluemindtheory #oceanlife #wellness #floridalife #30aflorida #honeyswim kini- @Honey Swim ♬ Following the Sun - SUPER-Hi & NEEKA

Това изследване ни казва, че когато изпитваме страхопочитание (помислете: гледайки нагоре към нощното небе, стоейки на ръба на висока скала или гледайки залеза над открито море), чувстваме как връзката с останалия свят се разширява. Резултатът – повече креативност и състрадание, по-малко материализъм и повишено настроение. Плюс това, колкото повече време прекарваме сред природата, толкова по-свързани се чувстваме с нея. А хората, които се чувстват по-свързани с природата, са по-щастливи. Не само водните тела са релаксиращи за ума ни и освежаващи за телата ни – всичко е от природата. С други думи, приемането на която и да е част от майката природа може да помогне да настроите ума и тялото си в режим на почивка.

Как да следвате теорията за синия ум

Никълс казва, че синият ум трябва да се практикува и можете да го направите, като се ангажирате с всяка форма на вода – море, океан, фонтан в парка, пълна вана и дори стихотворение или картина на вода. Не е нужно да живеете в къща на плажа с достоен за Instagram изглед към Тихия океан или да сте на почивка на Малдивите или Бора Бора, за да изпробвате теорията. Можете да впрегнете синия си ум, когато и където и да сте. Ако не сте близо до водно тяло, просто слушане на звуците на водата (течаща рекичка, каскаден водопад или дъжд) може да имитира подобни положителни ефекти. Що се отнася до това колко дълго трябва да сте в синя космическа среда, за да извлечете ползите, едно проучване от 2020 г. установи, че простото ходене на място, където се вижда вода за 20 минути на ден, веднага повишава настроението. Никълс обаче каза, че можете да приложите синия ум на практика за краткото време, в което миете чиниите, като използвате вниманието, за да се настроите към сетивното изживяване и да запомните колко ценна е водата.

@happyplaceofficial What is the blue mind theory? #bluemind #mediation #peaceful #learnontiktok #ocean #sea #wellness #anxietyrelief ♬ Water Sounds - Nature Sounds

След като сте намерили източника на вода, докоснете я и увеличете синия ум, като оставите настрана вашето дигитално устройство, фокусирате се върху сетивното преживяване (какво усещате, виждате, помирисвате и чувате). 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари