IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 полезни храни за повече енергия през деня

1 август 2024 09 00

Какво да похапвате между основните хранения

Снимка: iStock

Снимка: iStock

С настъпването на късния следобед се появява и онова летаргично и непродуктивно усещане, заради което сте работили цял ден, за да го избегнете. Усещането е по-известно като „обеден спад“ или спад в енергията, който изпитваме по средата на деня. Лесно е да се чудим дали следобедните спадове се появяват като по часовник, но всъщност храната, която ядем, е тази, която помага да стимулираме (или ограничаваме) енергийните ни нива. Това означава, че има решение.

Според диетолога Саманта Куган, не само времето от деня влияе на енергийните ни нива – храната също има роля в този процес. Куган обяснява, че ако се почувствате гладни малко след като сте изяли нещо, вероятно е защото не сте яли достатъчно. По време на работната седмица също така можем да се изгубим в нашите проекти и да забравим да ядем, да отлагаме обяда, докато не чуем коремът ни да къркори, което води до неизбежен срив.

Куган казва, че понякога се нуждаем от осезаемо напомняне, за да се заредим с гориво и да се нахраним. Тя насърчава хората да поставят лична граница, при която на всеки 45 минути работа да си правят почивка за хидратация или леко междинно хранене. Тук ви представяме няколко лесни хапвания, които да имате подръка в работния ден, за да избегнете обедния спад.

7 полезни храни за повече енергия през деня

1. Ябълки, круши, банани

круши

Снимка: iStock

Доказано е, че плодове като ябълки, круши и банани ви помагат да се чувствате по-сити по-дълго време, особено ако бързате и имате нужда от нещо, което е лесно за ядене в движение. След като сте обядвали обилно, помислете за един (или всички) от тези плодове.

2. Фъстъчено масло

фъстъчено масло,

Снимка: Pixabay

Вкусно, кремообразно и супер засищащо – фъстъченото масло е чудесен начин да подобрите енергийните си нива в средата на деня. То е пълно с протеин и здравословни мазнини, които да намажете върху препечен хляб, бисквити или любимите си плодове, за да подобрите вкуса и да ограничите глада си.

3. Сирене на конци

сирене на

Снимка: iStock

Не е просто забавно да се дърпа и яде, но също така е пълно с витамини и минерали, които могат да помогнат за повишаване на енергийните нива. Докато завършвате последната чернова или се подготвяте за нощна смяна, хапнете малко сирене и го комбинирайте с друга храна от списъка.

4. Тост от препечен хляб и авокадо

авокадов тост

Снимка: iStock

Авокадото е една от най-популярните здравословни мазнини и има защо. Освен че може да го добавяте в салати, да го използвате като основа за полезни шоколадови десерти, зеленият плод може да бъде идеално допълнение към препечена филийка хляб. Така не само ще си доставите необходимия вкус, но също така ще задоволите апетита си и ще бъдете сити за няколко часа.

5. Кисело мляко с плодове и гранола

здравословна закуска,

Снимка: iStock

Направете си вкусна купичка кисело мляко/скир/гръцки йогурт с малко плодове или гранола, която може да замените и с овесени ядки. Изберете сезонни плодове, които ще ви доставят необходимата сладост, но в същото време ще ви заредят с така желаните витамини, минерали и антиоксиданти.

6. Цитрус

цитруси Istock

Снимка: iStock

Цитрусите са друг сектор на плодовете, който заслужава отделно внимание. Тук се включват портокали, лимони и грейпфрути, които са богати на вода и витамин С, като и двете ще ви заситят с енергия през целия ден. Можете да ядете плодовете нарязани, в салата или като добавка към нещо сладко.

7. Протеинов шейк

протеинов шейк;

Снимка: iStock

Протеиновите шейкове технически не са храна, но са пълни с достатъчно протеин и други хранителни вещества, за да обуздаят апетита ви и да ви подготвят за тренировка. Можете да добавите и малко от любимите си сезонни плодове за още повече гъстота и сладост.

За още новини от света на здравето и фитнеса последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари