IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сок от манго – силен антиоксидант с ползи за здравето

24 септември 2024 14 40

Не пропускайте тази тропическа напитка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Мангото се харесва по целия свят, но неговият течен вариант – сок от манго – също трябва да бъде във вашия обсег на внимание. Въпреки че соковете често се поставят под съмнение заради високото си съдържание на захар, повечето от тях са пълни с достатъчно хранителни вещества, за да бъдат сметнати и за здравословни добавки към балансираната диета.

Най-популярен в страните от Южна и Югоизточна Азия, осигуряващ почивка от жегите, сокът от манго е пълен с антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да помогнат за засилване на имунната система. Но дали неговата хранителна стойност балансира високото съдържание на захар? Здравословен ли е сокът от манго? Отговорите в тази статия.

Здравословен ли е сокът от манго?

Краткият отговор? Да, в умерени количества, но това също зависи от вашите усилия да намерите най-здравословните налични опции на пазара. Здравословността на вашата плодова напитка зависи от това как я направите и съдържанието на захар в нея. Търсете продукти, които са 100% плодов сок, а не такива, които са пълни с добавки и консерванти. При следващото си пазаруване прекарайте малко повече време в четене на етикета за хранителните стойности на гърба на продуктите, особено плодовите сокове.

сок от

Снимка: iStock

Сокът от манго е богат на витамини А и С, които подсилват имунната система и функцията на очите, калий и магнезий, но най-мощното му хранително вещество са антиоксидантите. Плодовата напитка съдържа антиоксиданти като мангиферин, който може да помогне за предотвратяване на клетъчното увреждане. Може също така да е ефективен за хидратацията, въпреки че сокът не трябва да замества водата. Освен това мангото може да помогне с храносмилането чрез естествени ензими, които също могат да бъдат намерени в сока му.

Ползи от сока от манго

За да разберем по-добре основните предимства на сока от манго, нека се потопим по-дълбоко в това, което го прави вкусна, освежаваща и сравнително здравословна напитка.

Поддържа имунната функция

Сокът от манго е пълен с антиоксиданти, които могат да подобрят имунната функция на тялото. Антиоксидантите, като бета-каротин, поддържат имунитета и предпазват клетките от увреждане. Тези хранителни вещества могат да допринесат за цялостното здраве, включително здравето на сърцето, чрез намаляване на оксидативния стрес и възпалението.

Подобрява здравето на сърцето

Оксидативният стрес се отнася до дисбаланс на свободните радикали и оксиданти в тялото. Той може да има отрицателно въздействие върху нашето сърдечносъдово здраве. Като пиете сок от манго, има вероятност да намалите оксидативния стрес, като същевременно насърчавате здравето на сърцето. Не забравяйте обаче да не пренебрегвате приема на здравословни за сърцето храни като ядки, варива, морски дарове, пълнозърнест хляб, сладки картофи и куркума.

Помага за ограничаване на възпалението

Мангиферинът е истинската сила на антиоксидантите. Наред със способността си да предотвратява клетъчно увреждане, той има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за защита на сърцето, дебелото черво и други чувствителни органи.

Как да си направите здравословен сок от манго

сок от

Снимка: iStock

Изберете добре 6 узрели плода манго, които да измиете и обелите. След това ги нарежете на кубчета и използвайте лъжица, за да ги извадите от кората. Добавете ги в блендер заедно с 2 до 3 чаени лъжици мед или захар. Ако искате, може да добавите джинджифил или ментови листа. Сложете няколко кубчета лед и 950 милилитра студена вода. Може да пробвате със студен портокалов сок или кокосова вода. Блендирайте до получаване на хомогенна смес, след което изсипете напитката в подходящ съд. Може да охладите в хладилник за по-свеж вкус.

За още новини от света на здравето, красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари