Казват, че всичко е по-хубаво с масло. Но дали наистина е така? Независимо дали сте решили да се храните по-здравословно, елиминирате млечните продукти от диетата си, или имате друга причина да се откажете от маслото, все още има много негови заместители, които да направят вашето готвене и печене вкусно и успешно.
Маслото е обичано, защото е кремообразно и добавя изобилие от мазнина, но същата тази сладост може да бъде пресъздадена с растителни и по-здравословни съставки.
8 заместителя на масло за по-здравословно готвене
Искате да се храните без масло? Няма проблеми. Ето как да готвите и печете без него, като използвате тези съставки като заместители в почти всяка рецепта.
Зехтин
Снимка: Pixabay
Естествен заместител на маслото в солени и сладки рецепти, екстра върджин зехтинът е най-добрият приятел на готвача в толкова много случаи. Използвайте го вместо масло за сотиране, поливане или намазняване на тави за печене. И разбира се, струйка зехтин върху препечен хляб също работи толкова добре, колкото и парче масло. Той може да се използва и при печене, като в рецептите замените маслото в съотношение 3:4. Тоест, ако рецептата изисква 100 грама масло, сложете 75 грама зехтин.
Кокосово масло
Снимка: iStock
Кокосовото масло е интересен заместител на маслото, защото, когато е на стайна температура, то също е твърдо. Въпреки че парче от него няма нищо общо с вкуса на маслото, разтопеното кокосово масло служи идеално за намазняване на тигани, особено благодарение на високата му точка на завиране. По принцип то може да замени маслото в абсолютно същото съотношение в рецептите, но може да добави кокосов вкус към вашето ястие. Прибавете го там, където кокосът естествено ще пасне на останалите вкусове като шоколадова торта или бананови мъфини.
Гръцко кисело мляко
Снимка: iStock
Гръцкото кисело мляко е чудесен заместител на маслото в печива, особено пълномасленото или това с 5% масленост, което наподобява кремообразната структура на маслото. Гръцкото кисело мляко се прецежда, което означава, че не е толкова воднисто, колкото обикновеното, и може да добави влага към мъфини, сладкиши, палачинки и други. Използвайте го в същото количество като маслото в рецептите.
Авокадо
Снимка: iStock
Вече знаем, че авокадото върви чудесно с препечен хляб, но наясно ли сте, че то може да замести маслото в повечето печива? Да, естествените мазнини и кремообразността му го правят чудесен заместител в сладкиши, мъфини и други. Използвайте намачкано или пасирано авокадо в същото количество като маслото. Имайте предвид, че макар и неутрално на вкус, печеното авокадо може да повлияе на цвета на крайния продукт.
Ябълково пюре
Снимка: iStock
Естественото и неподсладено ябълково пюре работи перфектно като заместител на маслото в сладкишите. То също така добавя доза витамин С и фибри към всяка рецепта. Като цяло, ябълковото пюре може да се замени във всяка рецепта в равно съотношение с маслото, но е малко по-различно. Ако тестото ви изглежда сухо, добавете лъжица ябълково пюре или струйка зехтин, за да добавите влага.
Пюре от тиква
Снимка: iStock
Тиквата може да се смята за есенна класика, но е целогодишен заместител на маслото при печивата. Независимо дали предпочитате консервирано тиквено пюре, или домашно приготвено, всяко от тях може да се използва в равно съотношение с маслото в сладките печива. Опитайте го в продукти за закуска – сладкиши, мъфини, палачинки и кифлички.
Банан
Снимка: iStock
Намачканият или пасиран банан е чудесен заместител на маслото и е добър начин да се отървете от кафявите и почти презрели плодове. Използвайте ги в равно съотношение на маслото, но знайте, че те все пак ще придадат бананов вкус на ястието. Затова ви съветваме да използвате банана в по-сладки рецепти като палачинки, мъфини или пък гофрети. Може също така да си направите бананов хляб, върху който да намажете и пасирано авокадо.
Масло от кашу
Снимка: iStock
Ядковите масла може лесно да заменят маслото, когато правите печива, благодарение на естествените им мазнини и наситеност. Маслото от кашу е страхотна опция, защото вкусът му е относително неутрален и може да се слее с много други вкусове. Фъстъченото и бадемовото масло също могат да работят в еднакво съотношение като маслото, въпреки че ароматите могат да повлияят на резултата от рецептата. Ако търсите заместител на глазура с маслен крем, разбийте любимото си ядково масло с пудра захар и малко вода (или ядково мляко), ако е необходимо, докато се образува лека пухкава консистенция. След това го използвайте като крем за торти, кексчета и бисквити!
Коментари