IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 заместителя на масло за по-здравословно готвене

23 октомври 2024 10 50

За вкусни и полезни печива

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Казват, че всичко е по-хубаво с масло. Но дали наистина е така? Независимо дали сте решили да се храните по-здравословно, елиминирате млечните продукти от диетата си, или имате друга причина да се откажете от маслото, все още има много негови заместители, които да направят вашето готвене и печене вкусно и успешно.

Маслото е обичано, защото е кремообразно и добавя изобилие от мазнина, но същата тази сладост може да бъде пресъздадена с растителни и по-здравословни съставки. 

8 заместителя на масло за по-здравословно готвене

Искате да се храните без масло? Няма проблеми. Ето как да готвите и печете без него, като използвате тези съставки като заместители в почти всяка рецепта.

Зехтин

зехтин, маслини

Снимка: Pixabay

Естествен заместител на маслото в солени и сладки рецепти, екстра върджин зехтинът е най-добрият приятел на готвача в толкова много случаи. Използвайте го вместо масло за сотиране, поливане или намазняване на тави за печене. И разбира се, струйка зехтин върху препечен хляб също работи толкова добре, колкото и парче масло. Той може да се използва и при печене, като в рецептите замените маслото в съотношение 3:4. Тоест, ако рецептата изисква 100 грама масло, сложете 75 грама зехтин.

Кокосово масло

кокосово масло

Снимка: iStock

Кокосовото масло е интересен заместител на маслото, защото, когато е на стайна температура, то също е твърдо. Въпреки че парче от него няма нищо общо с вкуса на маслото, разтопеното кокосово масло служи идеално за намазняване на тигани, особено благодарение на високата му точка на завиране. По принцип то може да замени маслото в абсолютно същото съотношение в рецептите, но може да добави кокосов вкус към вашето ястие. Прибавете го там, където кокосът естествено ще пасне на останалите вкусове като шоколадова торта или бананови мъфини.

Гръцко кисело мляко

кисело мляко

Снимка: iStock

Гръцкото кисело мляко е чудесен заместител на маслото в печива, особено пълномасленото или това с 5% масленост, което наподобява кремообразната структура на маслото. Гръцкото кисело мляко се прецежда, което означава, че не е толкова воднисто, колкото обикновеното, и може да добави влага към мъфини, сладкиши, палачинки и други. Използвайте го в същото количество като маслото в рецептите.

Авокадо

шоколадов мус

Снимка: iStock

Вече знаем, че авокадото върви чудесно с препечен хляб, но наясно ли сте, че то може да замести маслото в повечето печива? Да, естествените мазнини и кремообразността му го правят чудесен заместител в сладкиши, мъфини и други. Използвайте намачкано или пасирано авокадо в същото количество като маслото. Имайте предвид, че макар и неутрално на вкус, печеното авокадо може да повлияе на цвета на крайния продукт.

Ябълково пюре

ябълково пюре

Снимка: iStock

Естественото и неподсладено ябълково пюре работи перфектно като заместител на маслото в сладкишите. То също така добавя доза витамин С и фибри към всяка рецепта. Като цяло, ябълковото пюре може да се замени във всяка рецепта в равно съотношение с маслото, но е малко по-различно. Ако тестото ви изглежда сухо, добавете лъжица ябълково пюре или струйка зехтин, за да добавите влага.

Пюре от тиква

пюре от

Снимка: iStock

Тиквата може да се смята за есенна класика, но е целогодишен заместител на маслото при печивата. Независимо дали предпочитате консервирано тиквено пюре, или домашно приготвено, всяко от тях може да се използва в равно съотношение с маслото в сладките печива. Опитайте го в продукти за закуска – сладкиши, мъфини, палачинки и кифлички.

Банан

бананов кекс

Снимка: iStock

Намачканият или пасиран банан е чудесен заместител на маслото и е добър начин да се отървете от кафявите и почти презрели плодове. Използвайте ги в равно съотношение на маслото, но знайте, че те все пак ще придадат бананов вкус на ястието. Затова ви съветваме да използвате банана в по-сладки рецепти като палачинки, мъфини или пък гофрети. Може също така да си направите бананов хляб, върху който да намажете и пасирано авокадо.

Масло от кашу

ядково масло,

Снимка: iStock

Ядковите масла може лесно да заменят маслото, когато правите печива, благодарение на естествените им мазнини и наситеност. Маслото от кашу е страхотна опция, защото вкусът му е относително неутрален и може да се слее с много други вкусове. Фъстъченото и бадемовото масло също могат да работят в еднакво съотношение като маслото, въпреки че ароматите могат да повлияят на резултата от рецептата. Ако търсите заместител на глазура с маслен крем, разбийте любимото си ядково масло с пудра захар и малко вода (или ядково мляко), ако е необходимо, докато се образува лека пухкава консистенция. След това го използвайте като крем за торти, кексчета и бисквити!

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари