Сезонът на супите официално е в разгара си, след като настъпиха студените и кратки зимни дни. Това обаче също означава, че сезонът на настинките и грипа също е настъпил. Но по ирония на съдбата супата и сезонът на грипа са добре съчетани, защото топлата течна храна може да бъде едно от най-добрите средства за справяне с болестта.
Когато става въпрос за поддържане на имунната ви система в бойна форма, отговорът не е скрит в луксозна бутилка с добавки, той е във вашия хладилник, шкаф и дори в стойката ви за подправки.
И за щастие, много от съставките, които обикновено се намират в супата, помагат за засилване на имунния отговор. Повечето витамини и минерали поддържат имунитета по някакъв начин, така че балансираната, питателна диета, пълна с цели, богати на хранителни вещества храни, е най-добрата ви защита. Въпреки това, някои хранителни вещества играят главна роля, когато става въпрос за подсилване на имунната система.
Днес ще ви дадем няколко идеи за супа, които съдържат някои от тези особено ефективни хранителни вещества, стимулиращи имунитета. Тези супи не само ще ви послужат като вкусна храна, когато не се чувствате добре, но същевременно ще ви накарат да се възстановите.
6 супи за стимулиране на имунната система
Минестроне
Снимка: iStock
Заредена със зеленчуци, боб и билки, супата минестроне е идеално, балансирано, богато на хранителни вещества ястие. В италианската класика ще откриете и значително количество чесън – мощна имуностимулираща съставка. Като природен антибиотик, чесънът повишава активността на белите кръвни клетки. Това се дължи отчасти на различните биоактивни съединения, които чесънът съдържа. Доказано е, че те подобряват функцията на няколко различни вида имунни клетки в тялото, както и намаляват системното възпаление и проявяват антимикробни свойства.
Мисо супа с пиле и кимчи
Снимка: iStock
Тази вариация на класическата рецепта съчетава няколко храни, поддържащи имунитета, включително мисо, кимчи и тофу. Богата е на пробиотици и е пълна с противовъзпалителни ползи от кимчито и мисо пастата. Тези „приятелски бактерии“ са бодигардове на червата ви и тъй като повече имунни клетки се намират именно там, пробиотиците играят ключова роля в регулирането на имунитета и подобряването на чревната ви бариера срещу патогени. Освен това, соевите продукти в тази супа, включително мисо, тофу и соев сос, предлагат цинк, желязо и фитохимикали – всички те допълнително подкрепят имунната система.
Доматена супа
Снимка: iStock
Малко неща са по-носталгични от топла купа доматена супа (може би поднесена заедно с лепкаво сирене на скара!). И просто така се случва, че това любимо от детството ястие може да помогне в борбата с всяка болест, с която се сблъсквате, тъй като доматите са пълни с повишаващ имунитета витамин С. Мислете за витамин С като за пожарникаря на имунната си система – той се втурва към мястото на инфекцията, стимулирайки белите кръвни клетки, за да гасят пламъците на възпалението и да се борят с вредните нашественици. Ето защо често ще намерите витамина в цял набор от имуноподдържащи добавки и сиропи.
Супа от червена леща
Снимка: iStock
Макар че може би не е първата супа, за която се сещате, когато се почувствате зле, тази супа от червена леща не само ще насърчи бързото възстановяване, но и ще ви осигури перфектен вкус. Освен това тя е с високо съдържание на протеини, желязо и цинк. Цинкът е минерал, който често се рекламира като мощен имуностимулатор и има защо. Той е помощник на вашата имунна система, помагайки за изграждането и поддържането на ключови компоненти като неутрофили – клетки, предотвратяващи инфекции – и цитокини, които се борят с инфекцията.
Морковена супа с хариса
Снимка: iStock
Острият, пристрастяващ вкус на тази цветна супа от моркови бързо ще ви накара да забравите, че не се чувствате добре. Тя е пълна с витамин А и противовъзпалителни съединения от джинджифил и морков. Джинджифилът е естествена антимикробна и противовъзпалителна сила, която поддържа вашата имунна система. Чесънът, чилито, подправките и цитрусите, съдържащи се в пастата хариса в тази супа, само допълнително ще подсилят имунния ви отговор.
Пилешка супа с джинджифил
Снимка: iStock
Говорейки за джинджифил, докато пилешката супа е добре известна с това, че помага за изчистването на слузта, причиняваща запушен нос, добавянето на този пикантен корен към пилешката супа само засилва нейните имуноподдържащи свойства. Освен това протеинът, съдържащ се в тази супа, благодарение на парченцата пиле на скара, които съдържа, ускорява оздравяването на тялото. Протеините осигуряват градивните елементи за оръжията на вашата имунна система – цитокини, антитела и др. Без достатъчно протеин защитните сили на тялото ви отслабват.
Рецепти
И докато някои от супите са ви познати, други може да звучат малко странно. За да ви улесним в направата им, споделяме рецептите по-долу.
Морковена супа с хариса
Необходими съставки
1 с. л. зехтин
1 среден жълт лук
3 скилидки чесън, нарязан на ситно
2 с. л. мека паста от хариса
1 с. л. пресен настърган джинджифил
1 ч. л. семена от кимион
1/2 ч. л. смляна канела
1300 грама обелени и нарязани на едро моркови
4 чаши зеленчуков бульон с ниско съдържание на натрий
2 ч. л. сол
2 с. л. пресен лимонов сок
1 с. л. мед
Препечени лешници или орехи
Начин на приготвяне:
1. Загрейте зехтина в голяма тенджера на средно ниво. Добавете лук и гответе, като разбърквате от време на време, докато омекне.
2. Добавете чесън, хариса, джинджифил, кимион и канела. Гответе, като разбърквате, докато се появи аромат.
3. Добавете моркови, бульон, топла вода и сол. Оставете да къкри на висока температура. Намалете топлината до ниска, покрийте и гответе, като разбърквате от време на време, докато морковите омекнат. Ще ви отнеме около 20 до 25 минути.
4. Използвайте пасатор, за да сгъстите супата до гладкост. Добавете лимоновия сок и меда. Сервирайте с листенца мента за красота и свежест.
Мисо супа
Необходими продукти:
2 литра вода
120 г соева мисо паста
1 кубче рибен бульон
2 с. л. кимчи сос
2 яйца
3 с. л. соев сос
500 г тофу
5 г водорасли на прах (или накъсани нори кори)
бял сусам и зелен лук за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата в тенджера, добавете мисо пастата и бъркайте докато се разпадне. След това гответе на температура под точката на кипене.
2. Добавете сухия рибен бульон, кимчи пастата и разбъркайте.
3. Яйцата разбийте в купа, подгрейте супата до кипване, махнете от котлона и налейте на тънка струйка, за да се пресекат. Овкусете със соевия сос.
4. Върнете на слаб котлон. Тофуто нарежете на кубчета и добавете в ястието. Кипнете и варете 5 минути.
5. Добавете водорасли на прах или накъсани на ситно нори и варете още 2 минути. Махнете от огъня и оставете под капак 5 минути.
Коментари