Фастинг. Знаете ли какво е? Ако не сте чували, ще ви кажем, че това е най-търсената дума v Google за 2019 г., що се отнася до здравословно хранене и начини за отслабване. В превод от английски изразът intermittent fasting означава периодично гладуване и е един от триковете на звездите за сваляне на излишните килограми.
След като Дженифър Анистън сподели, че поддържа фигурата си чрез фастинг, колежката ѝ Дженифър Гарнър сподели, че благодарение на тази тенденция е успяла да балансира живота си.
В едно от последните си интервюта диетологът Кели ЛеВек сподели, че по принцип холивудската звезда не е от най-суетните, но заради роля ѝ се наложило да се подложи на по-специален режим и избрала именно фастинга. Преди да се снима в „Peppermint“, тя започнала периодичното гладуване и го комбинирала с подходящи тренировки.
По-голяма гъвкавост с фастинг
Въпреки че споделя в Instagram колко добра готвачка е и винаги прави курабийки за децата си, Дженифър Гарнър се отказала от любимите си храни за известно време. Чрез фастинга тялото ѝ станало по-гъвкаво за кратък период от време.
Според Кели ЛеВек, който съветвал актрисата, основното при този вид гладуване е, че тренировките се правят рано сутрин, преди ядене. След това неговата клиентка трябвало да чака да мине час, за да похапне. Именно гладуването рано сутрин повишава хормона на растежа, което подпомага по-бързото изгаряне на мазнини.
Гарнър обаче била щастлива от факта, че след тренировка може да похапне нещо, пълно с протеини, което да ѝ даде енергия, за да може да се справи с натоварения си ден.
Много проучвания доказват, че тренировките на гладно са много по-ефективни, в сравнение с тези на сит стомах. Подобен вид гладуване може да спомогне и за балансиране нивото на кръвната захар.
Човек трябва да се вслушва в това, което „му говори“ тялото, посочва специалистът. По думите му, Дженифър Гарнър, която е майка на три деца, има натоварено ежедневие и предпочита да прави фастинг от време на време, отколкото да спазва сложни диети, които изискват и отделно готвене.
Гладуването не е страшно, дори е полезно. Основното, което трябва да знае човек, е че може да похапва от всичко по малко, но само в определен часови интервал. Така например от 16 до 24 часа човек може да ограничи умишлено приема на калории, след това от 08 до 24 часа да премине на нормално количество. Това спомага за намаляване на мазнините в тялото.
Най-популярният интервал за фастинг е 16/8, при който за 16 часа не се приема никаква храна, а в следващите 8 човек може да яде 2, 3 или повече порции. Така закуска няма, а последното хранене е вечерта, за да може да не си ляга човек на гладен стомах.
Коментари