IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Met Gala 2025 – ясни са темата и домакините

14 октомври 2024 14 40

Най-бляскавото модно събитие ще се проведе на 5 май

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Бавно и славно вървим към края на 2024 година, а с това започват да се прокрадват тенденции, новини и организации на събития за следващите 12 месеца. Едно от най-чаканите е Met Gala, описвано като най-бляскавото модно събитие.

Въпреки че до май месец, когато се състои ежегодният бал, остава половин година, вече са ясни темата и домакините на събитието. 

На 9 октомври от Vogue обявиха първите детайли на звездното събиране в музея „Метрополитън“ в Ню Йорк. То ще се проведе на първия понеделник от май, който през 2025 година е на 5-и. Този път галата ще бъде в чест на пролетната колекция на „Института за костюми“, носейки името Superfine: Tailoring Black Style. 

Според модната библия, изложбата черпи вдъхновение от книгата на Моника Л. Милър от 2009 година Slaves to Fashion: Black Dandyusm and the Styling of Black Diasporic Identity и ще включва облекла, картини, снимки и много други – всички изследващи стила на чернокожите мъже в контекста на дендизма от 18-и век до наши дни. Милър ще служи като гост-куратор на шоуто с отговорния куратор на „Института за костюми“ Андрю Болтън.

Според Vogue, Милър казва, че дендизмът може да се определи като „да се обличаш мъдро и добре“. Тя също така го описва като „стратегия и инструмент за преосмисляне на идентичността на себе си в различен контекст. Прокарване на граница – особено по време на поробване – за това кой и какво е важно за човека“.

Милър добавя, че изложбата ще илюстрира как чернокожите хора са се трансформирали от поробени и приемани като стока, придобита като всеки друг знак на богатство и статус, до автономни, самоизграждащи се индивиди, които определят глобалните тенденции.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Reino News (@reinonewsbr)

Домакините на Met Gala 2025 година са Колман Доминго, Луис Хамилтън, A$AP Rocky, Фарел Уилямс и Анна Уинтур заедно с почетния председател Леброн Джеймс. Групата е смесица от ветерани на Met Gala, както и новодошли.

54-годишният Доминго направи своя дебют на звездния бал през тази година в костюм на Willy Chavarria, който почете покойните звезди Чадуик Боузман и Андре Леон Тали. 39-годишният Хамилтън присъства на събитието през 2015 година. Той привлече вниманието със стилния си външен вид, като често можем да го видим на модни шоута.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TeamLH (@team_lh)

A$AP Rocky има няколко запомнящи се изяви на Met Gala. През 2021 година той закри червения килим заедно с Риана, носейки масивен многоцветен юрган. През 2023 година двойката отново привлече вниманието, пристигайки последни на събитието, като рапърът беше облечен във визия, която почете покойния Карл Лагерфелд.

Риана пък носеше драматична бяла рокля на Maison Valentino с дълъг широк шлейф и подходяща пелерина, покрита с рози. Тя допълни визията си с дълги оперни ръкавици без пръсти и бели слънчеви очила с прикрепени изкуствени мигли.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Rocky носеше визия на Gucci, включваща черен блейзър, бяла риза с яка и червен кариран плисиран килт, наслоен върху бляскави дънки – пряка препратка към визия, която Лагерфелд носи за закриване на ревюто си на Chanel през 2004 година.

51-годишният Фарел Уилямс и преди е бил домакин на Met Gala. През 2017 година той организира изложбата Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between. 39-годишният Леброн Джеймс пък присъства на първото си събитие като почетен председател.

В началото на 2025 година ще бъде обявен и дрескодът на Met Gala. 

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари