IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианския „Вог“ заменя снимките с рисунки

7 януари 2020 08 40

Целта – по-зелена природа

Снимка: Reuters

p style="text-align: justify;">Списание „Вог“ е най-известното в модната индустрия. На корицата му се застава трудно, а всяка една фотосесия изисква не само много финансови средства, но и доста ангажиран персонал. „Вог“ е наричан „Модната библия“ и се издава в 23 различни национални и регионални версии.

Италианската версия на списанието решава да направи истинска революция в януарския си брой. Вместо „Вог“ да се появи пълен със снимки на известни модели, които да покажат какви ще бъдат модните тенденции за тази година, изданието ще покаже на читателите си осем нарисувани корици.

Този ход има за цел да подчертае въздействието на фотосесиите върху околната среда. Лично главният редактор на италианския „Вог“ Емануеле Фернети се обърна към своите читатели и обясни избора си. В писмо, публикувано в списанието, той описва какво точно е коствало направата на септемврийския брой на изданието през 2019 година. По традиция, той е най-обемен за цялата година.

„150 човека, 20 полета и още толкова пътувания с влак, 40 коли на изчакване, 60 доставки от целия свят, включени лампи постоянно за около 10 часа всеки ден, повечето, от които се захранват от бензинови генератори. Изхвърляне на храна от кетъринга. Пластмасови торбички, в които да слагаме боклука. Електричество, за да си зареждаме телефони, камерите...“, пише Емануеле Фернети.

Затова той решава да направи огромна промяна в първото издание на „Вог“ за това десетилетие. На осемте корици на списанието читателите ще видят различни рисунки на истински модели, които носят Gucci. Картините са направени от изявени художници от Мозамбик, Италия, Япония и други части на света.

Всяка първа страница е с надпис „Никакво оборудване за фотосесия не е било нужно за направата на това издание“.

На една от кориците стои рисунка на модела Амбър Кристал Зарзуела, която плаче, а около нея се рее комар, от който капе кръв. Картината е дело на мозамбико-американската художничка Каси Намода.

Една икона на 70! Честит рожден ден, Ана Уинтур

Възможно е този ход на Емануеле Фернети да бъде посрещнат с критики от всички страни. Някои от феновете на „Вог“ може да бъдат разочаровани, тъй като красивите снимки ще бъдат заменени с рисунки. Други пък най-вероятно ще са недоволни, защото това може би ще е еднократно решение на списанието. 

Фернети обаче не се плаши от критиките. „Смятам, че най-добрият начин да се изправим пред един проблем, е да го признаем. Това беше нашият начин да заявим, че осъзнаваме, че сме част от бизнес, който не е добър за околната среда“, казва главният редактор пред New York Times.

Италианският „Вог“ ще бъде и първото списание на компанията Condé Nast, което ще използва 100% композитна пластмасова опаковка.

Пак критикуват Меган: Не включила Елизабет II в списъка за „Vogue“ 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари