IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин А за по-чиста кожа – кои храни да ядете?

17 декември 2020 16 30

Наричат го „еликсир на младостта“

IStockphoto

Носенето на маска толкова дълго време неминуемо се отразява на кожата. Много хора се оплакват от така нареченото „маскне“ – пъпки, получени вследствие на замърсяването, при контакта на предпазното средство с лицето. Други съобщават, че понякога усещат сърбеж и имат изсушаване.

Маските, които използваме ежедневно, водят до запушване на порите и запарване, а ако нанасяме и грим, рискът от възпаление и акне се увеличава. Въпреки това, рутинната грижа и хранителният режим също са от значение, посочват дерматолози.

Тази зима, в която освен коронавирус, върлува и грип, е добре да имаме балансиран и здравословен режим, богат на хранителни вещества, които ще ни заредят с енергия и предпазят от патогените, атакуващи имунната ни система. Витамин А например има важна роля за организма – освен че поддържа неврологичната функция, той отговаря и за това кожата ни да е здрава, чиста и блестяща.

Съществуват две основни форми на витамин А – ретинол (чист витамин) и каротин (провитамин А, който се превръща във витамин А, когато попадне в тялото). Докато първият се намира в храни от животински произход, вторият е част от много плодове и зеленчуци.

Кои са признаците на недостиг на витамин А?

Суха и люспеща се кожа, причинена от загубата на влагата в клетките, е един от основните, по които може да познаете, че имате нужда от мастноразтворимия витамин. Проблеми със зрението и инфекции на дихателната система са другите симптоми, за които да внимавате.

пъпки, проблемна

Pixabay

Витамин А и основните му ползи за кожата

Ретинолът насърчава производството и растежа на нови кожни клетки. От друга страна витаминът е пълен с антиоксиданти като бета-каротин, които се борят със свободните радикали, които разграждат колагена, което пък причинява преждевременно стареене.

Има множество проучвания през годините, резултатите от които доказват, че витамин А има важна роля за здравето на кожата, пише NDTV Foof. Той предотвратява акне, образуването на бръчки и фини линии, както и се грижи за хидратацията. Неутрализирайки свободните радикали, ретинолът намалява риска от възпаление и кожни алергии, които то причинява.

Кои храни да ядете, за да си набавите витамин А?

витамин A,

IStock
1. Домати

Яркочервените плодове са най-добрият източник на витамин А. Макар и в момента да не е сезонът им, може да похапвате оранжерийни. Разбира се, за да получите повече витамин А чрез доматите, е добре да ги консумирате сурови, под формата на сок или сосове.

2. Моркови

Морковът е друг често срещан зеленчук, използван в кухнята и съдържащ каротин, който се преобразува във витамин А. Според експерти, една малка купичка с пресни парченца моркови, осигурява три пъти повече от препоръчителните ви дневни нужди.

зелена салата,

Pixabay

3. Спанак

Много зеленолистни зеленчуци, като например спанак, са богати на витамин А. Макар и да няма много пресен през зимата, е хубаво той да присъства в менюто ви. Друго растение, което съдържа хранителното вещество, е сминдуха, който може да приемате като подправяте с него ястията си.

4. Червени чушки

Този сорт чушки е по-сладък и предпочитан на вкус от много хора. Тях може да ядете сурови, пълнени със сирене, да ги слагате в салати, на пица, паста и други ястия. Въобще, колкото по-ярък е цветът им, толкова повече каротин съдържат те.

яйца закуска

IStock

5. Яйчен жълтък

Освен витамин D, от който се нуждаем по време на пандемия, яйченият жълтък ни осигурява и добро количество витамин А, който подобрява състоянието на нашата кожа. Хубаво е да ядете до три на седмица.

6. Тиква

Тиквата съдържа важен вид каротеноид – алфа-каротин, който също се превръща във витамин А в организма. 100 грама тиква, приготвена на пара, ви дават около 2 100 микрограма витамин А.

тиквена супа,

Pixabay

7. Броколи

Кръстоцветният зеленчук, подобен на карфиол, е зареден с различни хранителни вещества, включително и с големи количества витамин А. Добавете броколи към вашата салата, използвайте ги за супи и други ястия.

За да имате безупречна кожа, по-добре е да ядете броколите в полусурово състояние, приготвени на пара.

Препоръчителният дневен прием на витамин А е 900 мкг за мъжете и 700 мкг за жените, но той зависи най-вече от възрастта и вашето здравословно състояние. За да разберете от колко имате нужда, задължително се консултирайте с вашия лекар!

жена, лице,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари