IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за кожата през лятото: 5 важни съвета от дерматолози

29 май 2022 10 30

Ето какво да правите през топлите дни

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Вашите летни планове за красота вероятно включват чиста и блестяща кожа. Реалността обаче е, че горещото време, влажността и допълнителното излагане на слънце могат да доведат до запушени пори, слънчеви изгаряния и тъмни петна. Тези често срещани проблеми могат лесно да се предотвратят, ако имате стабилна и правилна рутина за грижа за кожата. 

С последователност, перфектната рутина за грижа за кожата ще работи за вас през цялат година, но има няколко промени, които можете да направите, за да сведете до минимум сезонните странични ефекти, които лятото може да има върху красотата ви. 

И кой има по-ефективни съвети от дерматолозите? Трима от тях споделят най-добрите начини, по които да се сдобием с блестяща кожа през лятото. 

5 важни съвета за лятна грижа

1. Слънцезащита

Дерматолозите са единодушни, че правилната UV защита е най-важната стъпка във всяка рутина за грижа за кожата през цялата година, но трябва да й се обърне особно внимание през лятото. Тогава дните са по-дълги и неизбежно прекарваме повече време на слънце. 

Слънцезащитният крем трябва да се прилага всеки ден върху зони, които са изложени на светлина, което често включва лицето, шията, гърдите, ушите и ръцете. Особено важно е да се прилага отново на всеки два часа или по-малко, ако плувате или се потите. Ако сте в движение и трябва да нанесете повторно слънцезащитен крем, д-р Мариса Гаршик препоръчва продукт на прах с най-малко 30-и фактор

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Също така е от ключово значение да нанесете достатъчно слънцезащитен крем, за да сте сигурни, че получавате адекватна защита. Тук е особено полезен методът за двамата пръста върху лицето и шията. "Нанесете по една лента слънцезащитен крем върху всеки от показалеца и средния пръст, което е подходящото количесто за лицето всеки ден. Що се отнася до тялото, количество равно на чаша за шот е достатъчно за откритите зони", казва дерматологът д-р Каран Лал пред InStyle. 

Нещо повече, д-р Мелани Пам казва, че е много важно слънцезащитният крем да е с най-малко 30-и фактор и да внимавате колко време прекарвате на открито. "Търсете сянка и се опитайте да избягвате пряка слънчева светлина от 10 до 16 часа, когато UV лъчите са най-опасни", съветва тя. 

Може също така да обмислите носенето на слънцезащитни дрехи в допълнение на вашия слънцезащитен крем. 

2. По-лек овлажнител

Въпреки че се потите повече през лятото, кожата ви все още трябва да бъде овлажнена. Тук обаче е важно да знаете, че сезонната сухота не е често срещана през топлите месеци и затова нямате нужда от богат овлажнител, както през зимата. 

"Аз препоръчвам изцяло премахване на вазелина и тежките овлажнители и замяната им с леки продукти на базата на хиалуронова киселина", казва д-р Лал. Тези овлажнители са страхотни за поддържане на хидратация без да създават усещане за лепкава кожа и тежина. 

лосион за

Снимка: iStock

Д-р Лал препоръчва и мист за лице, който ще освежи кожата през целия ден. Продуктът също така може да намали размера на порите. Дерматологът съветва да го използвате преди важни събития или работа на открито. 

3. Изберете некомедогенни продукти

Запушените пори могат да доведат до пъпки през лятото. Лесен начин да предотвратите натрупването на пот и мазнини е да използвате некомедогенни продукти в грижата за кожата и гримирането. Избягвайте дълбоко овлажняващи или мазни формули през летните месеци. 

грим, сенки,

Снимка: iStock

За да поддържат порите си чисти, хората със склонна към акне и омазняване кожа могат да включат в ежедневието си съставки като салицилова киселина, бензоил пероксид, сяра или ниацинамид. Всички те помагат при акне и са противовъзпалителни. Ако сте бременна или кърмите, се консултирайте с вашия лекар, тъй като някои от посочените съставки не са подходящи за вас.

4. Мийте лицето правилно

Тъй като се потите повече през летните месеци поради дейности на открито, е много важно да миете лицето си добре. Не забравяйте зоната около косата, защото пренебрегването й може да доведе до пъпки. Тук е времето да извадим съставки като бензоил пероксид и салицилова киселина, които ще отпушат порите и ще убият бактериите, причиняващи акне. 

миене на

Снимка: iStock

Може да заложите на пяна или гел за почистване. Търсете продукти с гликолова или салицилова киселина, които ще ви помогнат да се справите с досадните проблеми. 

5. Внимавайте с ретинола

Въпреки че няма съставки, които трябва да спрете през лятото, може би е добре да адаптирате начина, по който ги използвате. Ретиноидите са една от тях. 

През лятото много хора наблюдават дразнене от техния ретинол или други продукти с ретиноид. Това е така, защото те правят кожата по-чувствителна към слънцето. Поради тази причина, д-р Лал препоръчва или да намалите честота на употреба, или да бъдете по-агресивни по отношение на слънцезащитните продукти. 

ретинол iStock

Снимка: iStock

Като се има предвид това, с допълнителна слънцезащита можете да продължите да използвате вашия ретиноид или ретинол. Това ще ви помогне за регулиране на оборота на кожните клетки и предотвратяване на запушените пори. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари