Природата винаги е била наш доверен съюзник в търсенето на методи за постигане на красива коса и кожа. Един от най-добрите нейни дарове, когато става въпрос за сдобиване с бляскави и гладки кичури, е авокадото.
Ако мислите за авокадото само като за основна съставка за вкусно гуакамоле, тогава е време да помислите по-дълбоко. Според MedicineNet, зеленият плод е фантастичен източник на хранителни вещества, които помагат за подхранването на косата и защитата на скалпа. Например основните витамини В6, Е, D и А помагат за овлажняване на косъма, като по този начин предпазват вашите кичури от накъсване и ви помагат да се борите със сухотата.
Допълнителен слой за защита на косата се намира в плодовите протеини, аминокиселини, магнезий, фолиева киселина, мед и желязо, които помагат за по-бързия растеж. Освен това, авокадото има противовъзпалителни свойства, така че, когато се използва върху скалпа, помага за намаляване на възпалението и борбата със сухотата, като по този начин минимизира появата на досадния пърхот.
Със сигурност изглежда, че авокадото се представя като чудодеен еликсир за постигане на здрава, еластична и неустоимо мека коса. Като се има предвид, че то има толкова много ползи за косъма, може би е време да го добавите към рутинната си грижа под формата на масло, при условие, че следвате правилните стъпки за постигане на оптимални резултати.
Изберете правилното масло от авокадо
Избирането на правилното масло от авокадо е от първостепенно значение. Въпреки че са налични няколко опции, не всички от тях ще работят добре за подобряване на външния вид на косата ви. За да извлечете възможно най-много хранителни вещества от вашето авокадово масло, трябва да търсите чист продукт, което означава най-малко рафинирана опция с най-непроменен хранителен профил.
Снимка: iStock
Според професионалиста по грижа за косата Доро Кубийо, трябва да погледнете бутилката, за да видите дали маслото от авокадо е етикетирано като „нерафинирано, чисто или необработено“. Тези продукти имат зелен цвят, което означава, че всички съставки и антиоксиданти все още присъстват в маслото. От друга страна, преработеното масло от авокадо ще бъде етикетирано като „рафинирано“ и ще е почти прозрачно, с жълтеникав цвят.
Като алтернатива можете да изберете авокадово масло, специално пригодено за коса, обогатено със смес от подхранващи косъма съставки.
Измийте косата с избистрящ шампоан
Важно е да измиете косата си, преди да нанесете маслото. Къпането с избистрящ шампоан гарантира, че мръсотията и остатъците са отстранени от скалпа и косъма. В известен смисъл това може да се приеме като детоксикация на косата, с която ще я подготвите за последващото лечение с масло от авокадо.
Снимка: iStock
Въпреки че изглежда интуитивно да изсушите косата след цялостно измиване, може би е добре да избягвате да го правите по време на вашия режим за грижа, в който използвате масло от авокадо. Именно тогава влагата се абсорбира най-добре. Може, разбира се, да отстраните излишната вода с микрофибърна кърпа, за да премахнете накъдрянето, но за оптимални резултати, косата трябва да е влажна, когато започвате процедури с масло.
По време на тази стъпка старателно разрешете косата си с четка с широки зъби или гребен, тъй като възлите и заплитанията могат да попречат на гладкото нанасяне на маслото и ще направят по-трудно покриването на целия кичур коса с продукта.
По желание – стоплете маслото
Въпреки че можете да използвате маслото от авокадо на стайна температура, за максимални резултати може да го загреете преди нанасяне. Ако се чудите защо нагряването е добра идея, фризьорката Малайка Фрейзър дава отговора. По думите ѝ, когато нанесете горещото масло от скалпа към краищата, кичурите са в състояние да абсорбират хранителните вещества до 30-40% повече, отколкото биха направили при нормално, сухо нанасяне без никаква топлина.
За тази стъпка изберете подходяща за микровълнова форма купа и изсипете маслото в нея. Количеството, което използвате, ще зависи от дебелината и дължината на косата ви, но около 30 грама би трябвало да е достатъчно. Загрейте за 30 секунди и внимателно извадете купата.
Снимка: iStock
Ако не разполагате с микровълнова фурна, можете леко да загреете маслото, като използвате метода на водна баня. Просто поставете тенджера с вода на котлона и сложете в нея топлоустойчива купа, съдържаща маслото, създавайки импровизиран двоен котел. Оставете водата в тенджерата да заври, като ефективно загреете маслото.
Маска с рициново масло и авокадо – тайната на Карди Би за здрава коса
Направи си сам: 4 домашни маски за лице с авокадо
Маска с авокадо и алое вера – тайната на Карди Би за красиви къдрици
Разделете косата и нанесете маслото
Ако сте затоплили маслото от авокадо, започнете с проверка на температурата му, като внимателно потопите върха на пръста си. Уверете се, че то е достатъчно изстинало, но не студено, за да не си причините дискомфорт или пък да изгорите ръцете и скалпа си. След това разделете косата си на удобни за хващане кичури, за да сте сигурни, че няма да оставите непокрита част.
Снимка: iStock
За да нанесете маслото, внимателно изсипете малко количество в дланите си и ги разтрийте една в друга, за да го разпределите равномерно. Подбирайте кичур по кичур, започвайки от корените, покривайки всеки косъм, докато се придвижвате навън към краищата на косата. Обърнете допълнително внимание на краищата, тъй като те са склонни да бъдат по-чупливи и податливи на накъсване, поради това, че са сухи. Следователно, нанесете малко допълнително масло върху тях за повече подхранване и защита.
Повторете процеса, докато цялата коса се покрие напълно с авокадовото масло.
Закрепете косата и я увийте
След като сте нанесли старателно маслото от авокадо върху косата и скалпа, ще е добре да вдигнете кичурите и да ги закрепите на върха на главата, за да не омазняват дрехите и мебелите ви. Оттам може да добавите допълнителна стъпка в процеса, за да подобрите усвояването и ефективността на лечението и да помогнете за по-силното действие на продукта.
Увиването на косата ви след омасляване е най-важната тайна, която фризьорите споделят. Докато е напълно приемливо да използвате шапка за баня, експертите съветват да увиете стреч фолио за допълнителна ефективност. То създава ефект на пара и запечатва естествената топлина от скалпа, помагайки на маслото да проникне много по-бързо и да се абсорбира по-добре.
Снимка: Pixabay
За допълнителна изолация можете да увиете микрофибърна кърпа около фолиото. Това също помага за предотвратяване на всякакви петна по дрехите ви. Може да оставите маслото от авокадо да престои върху косата ви за една нощ, но ако не искате да спите така, може да го измиете след 20 минути.
Изплакнете с шампоан и балсам
След като сте осигурили достатъчно време на маслото да подхрани дълбоко кичурите ви и на овлажняващите съставки да проникнат в скалпа, време е да се изплакнете със студена вода. Това ще ви помогне да изгладите и затворите кутикулата, като по този начин запечатате хранителните вещества вътре.
Разбира се, само с вода няма да се отървете от всички остатъци от масло, така че, за да не изглежда косата ви мазна след изсушаване, трябва да я измиете с шампоан. За оптимални резултати и за да сте сигурни, че цялото омазняване е премахнато, изберете избистрящ шампоан вместо нормален. Докато изплакването трябва да се прави със студена вода, то измиването с шампоан може да се извършва с топла. Може да се наложи да измиете косата си няколко пъти, за да премахнете напълно маслото, така че бъдете търпеливи по време на този процес.
Снимка: iStock
След като кичурите ви са напълно почистени от мазнината, можете да използвате балсам. Няма нужда да се притеснявате за конкретен тип продукт – използвайте всеки, който е подходящ за вашия тип коса и нейните нужди. Нанесете балсама и срешете косата си с гребен. Изплакнете старателно и сте готови. Лечението с авокадо е завършено и вече имате меки и гладки кичури.
Коментари