IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арганово масло за коса – помага ли за растежа

24 април 2024 09 00

Това ли е решението на големия проблем

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Един от най-лесните начини настроението ви да се развали е да видите косата си в окаяно състояние. Независимо колко се грижите за нея, как я третирате и колко време ѝ отделяте под душа, тя отказва да бъде такава, каквато я искате. Блясъкът й го няма, а сухотата и изтощените краища ви преследват цял живот. Това е знак, че е време да допълните обичайната си рутинна грижа за косата с продукти, напоени с арганово масло.

Като една от най-популярните естествени съставки в грижата за косата, аргановото масло служи за задържане на влагата, разплитане на кичурите, предотвратяване на оксидативния стрес и насърчаване на блясъка. С други думи, това е вашето решение за прекрасна и здрава коса.

Какво представлява аргановото масло?

Аргановото масло е естествена съставка за грижа за косата, намираща се в много шампоани, балсами и продукти за оформяне. Славата му се носи благодарение на хидратиращите му свойства и способността за подобряване на блясъка. 

арганово масло,

Снимка: iStock

Аргановото масло е естествено масло, получено от ядките на аргановото дърво, което е родом от Мароко. Често се нарича „течно злато“ поради богатия му състав от полезни хранителни вещества, включително мастни киселини, антиоксиданти и витамини. Заедно те дълбоко подхранват и защитават косата и скалпа. Овлажняващите свойства пък помагат за укротяване на накъдрянето и хвърчащите кичури, оставяйки косата по-гладка и по-лесна за оформяне. Плюс това, антиоксидантите помагат за защитата на косата от увреждане, причинено от свободните радикали и факторите на околната среда. Освен това, аргановото масло е може би най-обичаното за незабавно добавяне на лек блясък към кичурите.

Накратко, аргановото масло прави косата да изглежда и да се чувства по-здрава.

Ползи от аргановото масло за растежа на косата

Като се има предвид колко здравословно може да бъде аргановото масло за коса, много хора се чудят дали то е отговорно и за растежа. Въпреки че съставката не може директно да насърчи процеса, тя може да помогне за създаването на по-здравословна среда за процъфтяване на космените фоликули, потенциално подпомагайки индиректно растежа на косата.

арганово масло,

Снимка: iStock

Трихологът Анабел Кингсли казва, че аргановото масло има способността да предпазва от оксидативния стрес, което означава, че може да помогне за намаляване на увреждането и накъсването, което пък може да направи косата да изглежда и да се чувства по-плътна като цяло. Все пак тя признава, че основните предимства на маслото са хидратация, текстура и блясък. Въпреки че маслата няма да стимулират растежа на косата, те могат да работят за изглаждане на външната кутикула на косъма, като задържат влагата и добавят блясък.

Кой трябва да използва арганово масло

Всички типове коса могат да се възползват от употребата на арганово масло. Въпреки това, тези с изключително мазен скалп е по-добре да го използват пестеливо, за да избегнат утежняване на косата. Същото важи и за хората с много фина коса. При такава текстура трябва да се внимава с използването на арганово масло, за да се избегне утежняване на кичурите и омазняване на корените.

арганово масло

Снимка: iStock

Като цяло, всичко е свързано с използването на правилното количество за вашия тип коса. Аргановото масло е чудесно за фина, гъста и къдрава коса в зависимост от количеството, което използвате. Ако използвате твърде много върху фина коса, тя може да се омазни, така че нанасяйте на малки стъпки. Две до три капки вършат чудесна работа.

Как да използвате арганово масло

Аргановото масло се предлага в много различни форми за грижа за косата. Може да го намерите в шампоани и балсами, както и в спрейове и серуми. Въпреки че всички те имат специфични инструкции, чистото арганово масло може да се използва като лечение без отмиване, лечение преди шампоан и дори като маска за коса.

арганово масло,

Снимка: iStock

Аргановото масло може да се използва като подхранващо лечение преди или след стилизиране, за изглаждане, задържане на влагата и придаване на блясък. Също така ще осигури разплитане на кичурите. Като масло, може да добави тежест, което може да е полезно за груби или къдрави текстури, но ще бъде тежко за по-фина коса. Така че съветът към хората с по-фина коса е да използват два пъти шампоан, за да са сигурни, че са отстранили правилно маслото и не си причиняват омазняване.

Без значение как ще включите чистото арганово масло в рутината си, фризьорите препоръчват да сте внимателни. Ако ще оформяте косата си преди или след това, започнете с малко и нанесете от средата на кичура до края. Винаги може да добавите още малко по-късно, но прекаленото количество ще направи косата ви да изглежда мазна.

Арганово масло: 5 причини да започнете да го използвате още днес

Арганово масло за перфектна кожа

6 стъпки за красота с арганово масло

Кога да избягвате арганово масло

Аргановото масло е безопасна, естествена съставка. Единственият случай, когато трябва да се избягва, е ако имате алергия или изключително чувствителен скалп. Аргановото масло обикновено се понася добре, но все пак трябва да се допитате до трихолог или дерматолог, за да сте напълно сигурни дали е подходящо за вас.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари