fallback

Ябълков оцет – как и защо е полезен за кожата

18 June 2024 17:40

И как да си направите вана с популярната кухненска съставка

Снимка: iStock

Ябълковият оцет изглежда е станал известен като универсална уелнес суперзвезда, постоянно циркулираща в социалните мрежи и блоговете на различни експерти. Всички те рекламират способността на задължителния за всяка кухня продукт да лекува слънчево изгаряне, да помага за подобряване на акнето и дори да насърчава загубата на тегло. Но може би никога не сте обмисляли да добавите ябълковия оцет към ваната си, което е напълно разбираемо, имайки предвид силната миризма, която излъчва. Оказва се обаче, че това може да е липсващата съставка за по-гладка и красива кожа.

Ако за първи път чувате за киснене в ябълков оцет, може би се чудите за какво е целият този шум и дали практиката всъщност е безопасна. За ваш късмет ние имаме няколко познания, с които да отговорим на най-горещите ви въпроси. Просто продължете да четете.

Безопасно ли е да се къпете в ябълков оцет

Според дерматолога д-р Хана Копелман, ваните с ябълков оцет обикновено са безопасни за правене, но те може да не са най-добрият вариант за хора с чувствителна кожа. Експертът отбелязва, че дори и с всички ползи, за които се твърди, че са свързани със съставката, все още трябва да се направят повече изследвания.

@marispov This detox bath is great for balancing your Vaginal Ph balance, boosting magnesium levels, soothing your skin, eliminating body odor & so much more! #momsoftiktok #detox bath #detoxbathrecipe #youngmom #acvbath ♬ On My Mama (Official Sound) - Victoria Monét

Освен това трябва да избягвате вани с ябълков оцет, ако имате ожулена, изгорена или напукана кожа. Въпреки че съставката е разредена във вода, тя все още може да бъде дразнеща. Също така не трябва да я оставяте дълго време върху тялото, защото може да причини химическо изгаряне. Имайки предвид това, ако изпитате някакви нежелани реакции като смъдене или парене, излезте от ваната и се изплакнете с хладка вода.

Ползи от ваната с ябълков оцет

Да, има някои доста големи ползи от приготвянето на вана с ябълков оцет, ако можете да преглътнете миризмата. Ето няколко, които трябва да имате предвид:

► Облекчава сухата кожа – ябълковият оцет може да помогне за възстановяване на правилното pH на кожата. Той е киселина, а кожата ви се нуждае от малко киселина, за да задържи влагата. Ако имате суха кожа, накисването в ябълков оцет може да я успокои. Именно това прави съставката толкова ефективна за хора с кожни заболявания като екзема и псориазис.

► Може да се бори с пърхота – почистването на скалпа с ябълков оцет е умен ход, ако имате пърхот. Както казахме по-горе, той помага за балансиране на pH-то на кожата, което помага за задържането на влагата. Още по-добрата новина е, че ябълковият оцет има антибактериални и противогъбични свойства, които атакуват замърсителите, които причиняват пърхот. Все пак д-р Копелман отбелязва, че пърхотът вече е признак на дразнене на скалпа, така че може би е най-добре да опитате алтернатива, препоръчана от дерматолог.

► Може да се бори с акне и брадавици – ако имате възпаление от акне по лицето или тялото, ваната с ябълков оцет може да бъде чудесен начин да почистите и успокоите кожата си. Така ще изтеглите всяко излишно масло и ще помогнете в борбата с бактериите. Това прави оцета чудесно домашно лечение и за брадавици.

► Това е естествен ексфолиант – дерматологът Денди Енгелман казва, че ябълковият оцет съдържа също и алфа-хидрокси киселини, които могат да помогнат за ексфолирането на кожата. Така ще имате по-гладка текстура с евентуално по-малко неравности по линията на бикините или навсякъде другаде, където се бръснете.

► Може да помогне за премахването на лошата телесна миризма – д-р Енгелман казва също, че накисването в ябълков оцет може да помогне за неутрализирането на миризмата на краката благодарение на неговите антисептични и противогъбични свойства.

Как да си направите вана с ябълков оцет

Докато някои препоръчват да добавите 500-700 милилитра ябълков оцет към гореща вода, други предлагат да започнете с по-малко количество, например 110 милилитра, ако ви е за първи път. По този начин можете да видите как кожата ви реагира на накисването в него и след това може да добавите още. Д-р Копелман добавя, че е най-добре да използвате нефилтриран ябълков оцет без добавки.

@nailzxpaige ts not it #fakebody #redhead ♬ Supermodel - Ru Paul

Можете също така да добавите английска сол, ако искате допълнителни ползи за успокояване на болки в ставите или мускулите. Накиснете се за най-малко 30 минути, след което се изплакнете, но без сапун, защото той ще премахне всички ползи от оцета върху кожата.

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
ябълков оцет грижа за кожата вана с ябълков оцет красота ползи
0 коментара
fallback