IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сухо четкане - за гладка и красива кожа през лятото

21 юни 2024 17 40

Защо и как да извършите полезния процес

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Тенденциите за уелнес и красота имат навика бързо да се изкачват до върха на общественото внимание и след това също толкова бързо да изчезват от хоризонта. Понякога обаче има идея, която се задържа дълго време на повърхността и доказва, че всъщност си заслужава славата и вниманието. И една тенденция за красота, която не изгубила силата си през годините е сухото четкане

Сухото четкане се превърна в нещо като опора в рутините за красота на много гурута и инфлуенсъри в тази област. Не само че има множество ползи, но е и момент на грижа за себе си - нещо, за което всеки трябва да отдели малко време. Но какво точно представлява самият процес и защо хората все повече разчитат на него? Ние даваме на тези въпроси по-долу. 

Същност на сухото четкане

сухо четкане

Снимка: iStock

Сухото четкане е аюрведична практика, която се следва от векове както за красота, така и за уелнес цели. Използвайки четка с естествени влакна, вие трябва да изчеткате цялото си тяло, за да се получите ефектите, за които ще прочетете по-нататък. Твърди се, че грубите влакна на четката стимулират порите и насърчават лимфния поток, за да подпомогнат естествения процес на детоксикация на тялото, докато ексфолират кожата

Предимства на сухото четкане

Няма твърде много проучвания за ползите от сухото четкане, но анекдотичните доказателства предоставят солиден аргумент за това.

Ексфолира кожата

Козметикът Джоана Варгас казва, че сухото четкане е нейната любима форма на ексфолиране на тялото, тъй като изпълнява няколко задачи само с едно движение. То ще направи кожата ви мека, еластична и стегната. Някои хора дори изпълняват процедурата преди бръснене, за да предотвратят наранявания от самобръсначката и появата на врастнали коми.

Осигурява грижа за себе си

По време на най-натоварените дни може да потърсите рутината за сухо четкане, за да ви помогне да се отпуснете, да отделите време за себе си и да забравите за проблемите поне за малко. 

Може да увеличи кръвообращението

Сухото четкане може да действа като форма на лимфен дренажен масаж, който работи с кръвоносната система, за да накара кръвта да се движи в тялото. Проучванията показват, че подобрената циркулация може да бъде по-добра за вашата кожа. 

Подпомага детоксикацията на тялото

Лимфната система се състои от лимфни съдове, канали, възли и други тъкани и е разположена под кожата. Помислете за функцията й като изхвърляне на боклука от тялото. Тя се отървава от "отпадъците" в организма, независимо дали са токсини, бактерии или излишна течност. 

Лимфата е колекция от допълнителна течност, която се движи през артериите и тъканите, за да ги изчисти, преди да ги дренира през лимфната система. Тъй като няма "помпа", която да тласка лимфата през тялото, то разчита на мускулното ни действие, за да свърши работата. Твърди се, че сухото четкане работи, като придвижва лимфата към лимфните възли, за да елиминира излишните токсини и бактерии. 

Колко често трябва да извършвате сухо четкане

сухо четкане

Снимка: iStock

Според Варгас, трябва да практикувате сухо четкане всеки ден. Но за повечето хора с натоварен живот и задачи за вършене това не е съвсем осъществимо. Ангажирайте се да добавите сухо четкане към рутината си два до три пъти седмично, след което решете дали имате нужда от увеличаване на интензивността, или не. 

Кой трябва да избягва сухото четкане

сухо четкане

Снимка: iStock

Ако имате много чувствителна кожа, кожно заболяване като екзема или псориазис, или възпалена кожа поради слънчево изгаряне или алергия, сухото четкане може да раздразни кожата ви е и по-добре да го избягвате. Ако имате отворена рана, винаги трябва да пропускате тази област, когато извършвате процеса на ексфолиация. Също така говорете с вашия лекар или дерматолог преди сухо четкане за лимфен дренаж, ако имате сърдечно заболяване или проблеми с лимфната система. 

Как да изберем суха четка

Трябва да изберете суха четка, която ще ви вдъхновява да я използвате няколко пъти седмично, така че понякога има смисъл да инвестирате повече средства, но не е задължително. Търсете нещо, което да стимулира кожата, но без да е прекалено грубо. Четините от глиган са чудесен избор, защото имат точното количество твърдост, без да са прекалено абразивни или твърди за кожата. 

сухо четкане

Снимка: iStock

Може да изберете четка със или без дръжка. Достигането до гърба или труднодостъпни места вероятно ще бъде по-лесно с дръжка, но всичко зависи от личните предпочитания. 

За още новини от света на красотата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари