IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бременна съм! Ами сега?

8 октомври 2007 13 13

Какви са първите неща, които трябва да направиш, след като видиш двете чертички на теста за бременност

Бременна съм! Ами сега?

За правенето на бебета се знае най-много. Знае се и какво означава закъсняването на цикъла с повече от десет дена и какво означават двете чертички на теста за бременност.

Вече има и предложения за това как да съобщиш на таткото на бебето добрата вест.

И съвсем логично след първоначалната еуфория идва въпросът „А сега какво“.

Понеже и ние се запитахме „А сега какво“ (не, не сме бременни екипно, просто си питаме), намерихме отговора на въпроса и ви го даваме с най-голяма радост.

Веднага след теста

След като сте се накрещели, наскачали, наревали и напрегръщали от новината, че ще имате бебе, трябва да отидете при личния лекар.

Той ще ви даде направление за гинеколог. Той пък (може и да тя, разбира се), ще ви прегледа по обичайния начин и ще потвърди официално, че имате бебе.

По същото време ще трябва и двамата да се изследвате за СПИН и хепатит и да се определи кръвната група и резус фактора, отново и на двамата.

С всичките резултати се връщате при гинеколога. Когато всичко е наред, той ви изпраща вкъщи с поръчението да пиете много фолиева киселина и витамини.

От първия до третия месец

Както знаете, това е първият рисков период. Трябват ви спокойствие, силна храна и добро настроение.

Под силна храна разбирайте много яйца, плодове, зеленчуци и месо. Разрешава се да вдигате само дамската си чанта и нищо повече. Цигарите и алкохола трябва да сте ги спрели още при появата на двете чертички, нали.

От четвъртия до шестия месец

Контролните прегледи са всеки месец. И всеки месец се взима кръв за нещо. Някои бъдещи майки подозират, че лекарите захранват вампирските общества, но не е вярно, питали сме.

Между 18 и 22 гестационна седмица (когато стигнете до тях, вече ще знаете чудесно какво е гестационна седмица) ще трябва да си направите биохимичен скрининг.

Това отново е кръвно изследване, което показва вероятността за вродени малформации на плода. Цената на биохимичния скрининг е около 25 лева.

В петия месец, познахте, отново се взима кръв. Тогава се слушат и сърдечните тонове на бебето. Обикновено то вече е заявило присъствието си в края на четвъртия месец или в началото на петия, ако ще раждате за първи път.

През 24-та седмица се прави доплерометрическо изследване на плацентата, с което се установява дали имате достатъчно количество плацента. 

Последния триместър

Последните кръвни изследвания, взима се и влагалищен секрет, бебето се гледа на ехограф, с една дума – няма да страдате от липса на разнообразие.

В деветия месец посещенията при лекаря са всяка седмица. Ако раждането е по нормален път, кротко трябва да изчакате да получите контракции и да ви изтекат водите.

Ако ще е секцио, изберете датата и се оставете в ръцете на лекарите. Те си знаят работата.

Последният ни съвет е да слушате много внимателно лекарите и да не давате ухо на разказаните тук и там единични случаи за тежка бременност. Запазете спокойствие през целия период и всичко ще бъде наред.

КоментариКоментари