IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерил Стрийп ще получи почетна „Златна палма“ в Кан

8 май 2024 15 00

Заслужената награда се присъжда на актрисата за приноса ѝ към киното

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Тазгодишният филмов фестивал в Кан ще бъде доста специален за Мерил Стрийп. Тя ще бъде специален гост на откриващата церемония, където ще получи и почетна „Златна палма“.

Присъствието на носителката на „Оскар“ е поредното постижение за организаторите на фестивала тази година. Изданието ще събере на едно място редица холивудски легенди. Джордж Лукас също ще получи почетна „Златна палма“, но по време на закриващата церемония. „Мегаполис“ на Франсис Форд Копола и „О, Канада“ на Пол Шрейдър се изправят един срещу друг, докато „Фюриоза: Сага за Лудия Макс“ на Джордж Милър и уестърн епосът на Кевин Костнър „Хоризонт, американска сага“ също ще бъдат показани на фестивала.

Мерил Стрийп също така ще бъде и част от журито в Кан, където ще седне до режисьорката Грета Гъруиг. Двете дами работеха заедно по филма „Малки жени“.

Мерил Стрийп

Снимка: Getty Images

Почетната „Златна палма“ ще отбележи дългоочакваното завръщане на Стрийп на Лазурния бряг след десетилетия отсъствие. Последното ѝ посещение бе през 1989 година, когато тя спечели награда за най-добра актриса за играта си в „Вик в тъмнината“ на Фред Шеписи.

„За мен е неизмерима чест да получа тази престижна награда. Да спечелиш в Кан, за международната общност от артисти, винаги е представлявало най-високото отличие в изкуството на правенето на филми. Да стоиш в сянката на онези, които са били почитани преди, е смиряващо и вълнуващо. Очаквам с нетърпение да дойда във Франция, за да благодаря лично на всички“, каза Стрийп в официално съобщение.

Президентът на филмовия фестивал в Кан, Айрис Кноблох, и генералният делегат Тиери Фермо казаха „Всички ние се възхищаваме на Мерил Стрийп! Всички имаме нещо в себе си от нейните филми. Тъй като тя обхваща почти 50 години кино и е въплътила безброй шедьоври, Мерил Стрийп е част от нашето колективно въображение, нашата споделена любов към киното“.

Мерил Стрийп

Снимка: БГНЕС

Известна със своята защита на личния живот, Стрийп рядко се появява на филмови фестивали и Фремо я ухажва от няколко години, за да я върне във Франция. Наред с гала церемонията, която ще отдаде почит на нейната разрастваща се – и все още жизнена – кариера, Стрийп може да участва и в пресконференция в Кан. Тя ще наследи Майкъл Дъглас, който получи наградата „Златна палма“ на откриващата церемония миналата година. В списъка на печелившите попадат още Жана Моро, Марко Белокио, Катрин Деньов, Жан-Пиер Лео, Джейн Фонда, Агнес Варда, Форест Уитакър и Джоди Фостър. 

Известна с това, че играе силни и сложни женски персонажи, Стрийп печели 21 номинации за „Оскар“, от които грабва три статуетки. Тя е избрана за най-добра актриса в „Крамър срещу Крамър“, „Изборът на Софи“ и „Желязната лейди“. Актрисата прави дебюта си с „Ловецът на елени“ през 1978 година на Майкъл Чимино, където си партнира с Робърт де Ниро. Също така прави емблематични роли с Робърт Редфорд в романтичния епос на Сидни Полак „Далеч от Африка“ и „Мостовете на Медисън“, където играе заедно с Клинт Истууд. Не можем да пропуснем и участието ѝ в класики като „Дяволът носи Прада“ и „Мама Мия“.

Мерил Стрийп

Снимка: Getty Images

Както беше обявено по-рано, фестивалът в Кан ще започне с „Второто действие“ на Куентин Дюпие с участието на Леа Сейду, Венсан Линдон, Луис Гарел и Рафаел Кунар. Церемонията по откриването и закриването ще бъде водена от Камик Котин, който проби със сериала Call My Agent! и участва в „Тя няма вина“ и „Домът на Гучи“.

Мерил Стрийп била нещастна на снимачната площадка на „Дяволът носи Прада“, а защо?

Честит рожден ден, Мерил Стрийп!

Неостаряващи звезди: Тайните на Мерил Стрийп за идеална визия

Звездният списък от филми, съставен за тази година, включва Kinds of Kindness на Йоргос Лантимос – история от три части, развиваща се в настоящето, която отново обединява режисьора с Ема Стоун и Уилям Дефо. Тримата си партнираха по „Клети създания“, за който актрисата получи и втория си „Оскар“.

Мерил Стрийп

Снимка: Getty Images

Музикалната мелодрама „Емилия Перес“ на Жак Одиар с участието на Зоуи Салдана и Селена Гомес, Parthenope на Паоло Сорентион с Гари Олдман и The Shrouds на Дейвид Кроненбърг с Венсан Касел и Даян Крюгер, „Чиракът“ на Али Абаси, в който Себастиан Стан влиза в ролята на Доналд Тръмп, и The Substance на Корали Фаргит с участието на Деми Мур и Маргарет Куали също ще бъдат показани в Кан.

77-ото издание на филмовия фестивал в Кан ще се проведе от 14 до 25 май. 

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари