Най-вероятно сте направили по-голямата част от тазгодишната зимнина. Времето през последните дни беше благоприятно за затваряне на буркани, които със сигурност ще ни помогнат в тежките студени дни. След като сте готови с чушките, компотите и доматите, трябва да помислите и за някои не толкова сложни задачи.
За да се спасим от последните горещи дни, ни трябва вкусен сироп, който да е достатъчно студен и полезен. И именно тук е моментът на къпините, смятани за едни от най-полезните горски плодове. Те са богати на витамин C, който е два пъти повече от количеството, което има в боровинките.
Снимка: iStock
Къпините имат високо съдържание на фибри, които са важни за функционирането на червата и поддържат здравословното тегло. Освен това понижават нивата на холестерола и предпазват от диабет. Плодът съдържа и антоциани, за които се смята, че имат антиоксидантни свойства.
И тъй като вече ви разказахме как се приготвя вкусно сладко от къпини, сега е ред на нещо също толкова приятно.
Как да приготвите сироп от къпини
Необходими продукти:
2,5 кг къпини
1 кг захар
25 г лимонтузу
Начин на приготвяне:
Къпините трябва да бъдат добре почистени и измити. Оставете ги да се отцедят добре преди да ги сложите в дълбок и подходящ съд. Смачкайте ги добре. В голяма тенджера налейте 3 литра вода и я кипнете. Към нея прибавете лимонтузуто и смачканите къпини.
Разбъркайте добре и прецедете през гъста цедка или сито. След това прибавете захарта, отново разбъркайте и оставете да престои 12 часа, за да може захарта да се разтопи напълно.
Снимка: iStock
Готовият сироп се налива в бутилки, които се затварят добре и се държат на студено.
Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК.