IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Сироп от къпини – как да го приготвим?

12 септември 2020 10 30

Това е един от най-полезните плодове за здравето

Снимка: iStock

Най-вероятно сте направили по-голямата част от тазгодишната зимнина. Времето през последните дни беше благоприятно за затваряне на буркани, които със сигурност ще ни помогнат в тежките студени дни. След като сте готови с чушките, компотите и доматите, трябва да помислите и за някои не толкова сложни задачи.

За да се спасим от последните горещи дни, ни трябва вкусен сироп, който да е достатъчно студен и полезен. И именно тук е моментът на къпините, смятани за едни от най-полезните горски плодове. Те са богати на витамин C, който е два пъти повече от количеството, което има в боровинките.

къпини

Снимка: iStock

Къпините имат високо съдържание на фибри, които са важни за функционирането на червата и поддържат здравословното тегло. Освен това понижават нивата на холестерола и предпазват от диабет. Плодът съдържа и антоциани, за които се смята, че имат антиоксидантни свойства.

И тъй като вече ви разказахме как се приготвя вкусно сладко от къпини, сега е ред на нещо също толкова приятно.

Как да приготвите сироп от къпини

Необходими продукти:

2,5 кг къпини

1 кг захар

25 г лимонтузу

Начин на приготвяне:

Къпините трябва да бъдат добре почистени и измити. Оставете ги да се отцедят добре преди да ги сложите в дълбок и подходящ съд. Смачкайте ги добре. В голяма тенджера налейте 3 литра вода и я кипнете. Към нея прибавете лимонтузуто и смачканите къпини.

Разбъркайте добре и прецедете през гъста цедка или сито. След това прибавете захарта, отново разбъркайте и оставете да престои 12 часа, за да може захарта да се разтопи напълно.

къпини

Снимка: iStock

Готовият сироп се налива в бутилки, които се затварят добре и се държат на студено.

Необходимите продукти за тази вкусна рецепта може да намерите ТУК.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари