IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 навика на хората, които винаги вземат добри решения в живота

9 юни 2024 18 00

Вземането на разумни решения е свързано с развитието на практическа рутина

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Животът е свързан с вземането на решения. Някои са прости, докато други могат да бъдат направо изнервящи. Но чудили ли сте се някога как определени хора винаги вземат добри решения? Това не е суперсила, а набор от навици, които те педантично са култивирали.

Вземането на разумни решения е по-малко свързано със суровата интелигентност, а повече с развитието на практическа рутина.  И за щастие, тези навици са неща, които всички можем да възприемем.

В тази статия ще ви разкрием 8 навика на хората, които постоянно вземат добри решения. Включете ги в живота си и вижте каква е разликата. Може да се изненадате!

1. Те събират информация

Добрите решения не се взимат от нищото. Те са продукт на внимателно събиране и обмисляне на информация. Хората, които постоянно вземат добри решения, имат умение да проучват и събират подходящи данни, преди да вземат решение. Те не правят прибързани заключения и не правят предположения.

Вместо това, те отделят време, за да разберат напълно ситуацията. Това не означава, че прекарват цяла вечност в анализи. Това просто означава, че не прибързват с решенията сляпо. Все едно си купувате кола. Не бихте избрали първата, която видите, нали?

Ще разгледате спецификациите, ще сравните цените, ще прочетете рецензии и може би дори ще направите тест драйв.

Същият принцип важи за вземането на всяко решения. Събирайки достатъчно информация, намалявате риска от вземане на грешно решение. Освен това ставате по-уверени в избора си.

2. Те не се страхуват да поискат съвет

Вместо да се мъчите да вземете решение сами, потърсете съвет от близки приятели, които са били в подобни на вашата ситуации. В крайна сметка техните перспективи могат да ви помогнат да изберете правилния път. Не се страхувайте да поискате съвет. Може да е ключът към вземането на по-доброто решение.

Хората, които постоянно вземат добри решения, разбират стойността на различните гледни точки. Те не са твърде горди, за да потърсят помощ и да вземат предвид гледните точки на другите. Не става въпрос за това другите да вземат решения вместо тях, а по-скоро за придобиването на по-ясен поглед върху ситуацията.

3. Те вземат предвид дългосрочните последици

Въздействието на решението невинаги е незабавно. Понякога се разгръща за период от седмици, месеци или дори години. Хората, които често вземат добри решения, разбират това.

Те вземат предвид не само непосредствения ефект от дадено решение, но и неговите дългосрочни последици. Помислете за проучване, проведено от Станфордския университет, където на децата е даден бонбон маршмелоу и им е казано, че могат да получат втори, ако изчакат 15 минути, преди да изядат първия.

Години по-късно беше установено, че децата, които са имали самоконтрола да чакат, имат по-добри резултати в живота в сравнение с тези, които не са чакали.

Този „тест Marshmallow“ илюстрира колко е важно да се вземат предвид дългосрочните последствия пред незабавното удовлетворение. Независимо дали става въпрос за избор на кариера, финансови решения или лични взаимоотношения, вземането предвид на дългосрочните последици може да бъде разликата между доброто и лошото решение.

4. Вслушват се в интуицията си

Въпреки че е важно да събираме информация и да търсим съвет, понякога интуицията ни може да ни насочи към добри решения. Тези, които постоянно вземат добри решения, не пренебрегват интуицията си. Те разбират, че понякога подсъзнанието ни улавя неща, които съзнанието ни може да пренебрегне.

Но не става въпрос за вземане на прибързани решения, базирани само на предчувствие. Става дума за балансиране на рационалната мисъл с интуитивните усещания. Става дума за доверие на вътрешния глас, когато говори, особено когато е подкрепен от опит и знания.

Така че следващия път, когато попаднете в ситуация на вземане на решение, не забравяйте да се настроите към интуицията си. Може просто да ви насочи към правилния избор.

5. Те не се страхуват да правят грешки

Грешките, макар че често се страхуваме от тях, могат да бъдат най-големите ни учители. Хората, които постоянно вземат добри решения, разбират това дълбоко.

Те не са парализирани от страха да не направят грешка. Разбира се, никой не обича да бърка. Но реалността е, че грешките са част от живота. По тях откриваме кое работи и кое не.

Те са начинът, по който се подобряваме. Не става дума винаги да го правите правилно; става въпрос за учене и израстване по пътя.

6. Те отделят време за размисъл

Размисълът трябва да е част от процеса на вземане на решения. Хората, които винаги вземат добри решения в живота си осъзнават, че каквото и важно решение да трябва да вземат, първо трябва да помислят добре върху целите и ценностите си и как решението може да е в съответствие с тях.

Този навик за размисъл е много важен и помага да се направи верния избор, съобразен с това какво иска човек от живота. Този навик помага на човек да остане верен на себе си и целите си. Той позволява да се вземат решения, които са не само добри, но и смислени.

7. Те остават спокойни под напрежение

Вземането на решения често може да бъде стресиращо, особено когато залозите са високи. Но хората, които постоянно вземат добри решения, имат тайно оръжие – те остават спокойни под натиск.

Те знаят, че паниката и стресът могат да замъглят преценката и да доведат до прибързани решения. Затова те практикуват техники за поддържане на самообладание, като дълбоко дишане, медитация или просто почивка, за да изчистят ума си.

Запазването на спокойствие под напрежение им позволява да мислят ясно, да обмислят възможностите си и в крайна сметка да вземат рационални, добре информирани решения.

8. Те приемат несигурността

Едно от най-важните неща, които трябва да разберете относно вземането на решения, е, че то често е обвито в несигурност. Без значение колко информация събираме или съвети търсим, винаги има известна степен на несигурност.

Хората, които постоянно вземат добри решения, не позволяват на тази несигурност да ги задържа. Те разбират, че е невъзможно да се предвиди всеки резултат и че понякога просто трябва да вземете най-доброто решение, което можете, с информацията, която имате.

Прегръщането на несигурността им позволява да вървят напред уверено, дори когато пътят пред тях не е напълно ясен. Това е напомняне, че вземането на решения не е за постигане на съвършенство, а за навигиране в сложността на живота по най-добрия възможен начин.

За още новини от света на здравето, звездите и модата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари