fallback

Новогодишно меню – от салатата до баницата с късмети

29 December 2024 10:30

Улеснение за всяка работеща домакиня

Снимка: iStock

Отброявате ли с нетърпение оставащите дни до новата 2025 година? Направихте ли равносметка за отиващите си 12 месеца и поставихте ли си цел и за следващите? 

В края на всеки декември преминаваме през едни и същи емоции – вълнение от предстоящото настъпване на новата година и лека носталгия към това, което оставяме в старата. Но всичко това е замъглено от стреса и притеснението около приготвянето на празничната трапеза, особено ако сте работеща домакиня, чиито деца в момента са във ваканция и изискват още повече от вашето внимание. За да стане картинката още по-хубава, тази година 31 декември се пада през работната седмица, което означава, че е заобиколен от дни, в които трябва да сме в офиса, ако не ни е останал отпуск. 

Знаейки напълно добре колко трудно се балансира работният с личния живот, ние решихме да ви улесним поне по празниците, предоставяйки ви примерно новогодишно меню, с което да впечатлите своите гости. Пропускаме традиционната руска салата и пържолите, но все пак оставяме и нещо наше – разбира се, баницата с късмети.

От салатата до баницата – ето какво може да приготвите тази Нова година.

Френска редена салата 

Необходими продукти: 

5 броя варени картофа

6 броя варени яйца

Кисели краставички

300 грама крема сирене

100 грама кисело мляко

4 с. л. майонеза

1 ч. л. горчица

Сок от половин лимон

Копър

Сол

Начин на приготвяне:

Варените картофи, яйцата и киселите краставички се нарязват на дребно. 

Направете соса, като в купа смесите крема сиренето с киселото мляко, майонезата, горчицата, нарязан на дребно копър, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Разделете го на четири равни части, които след това ще използвате в реденето на салатата. 

Във форма с падащо дъно поставете половината от картофите, върху които да изсипете от соса. Отгоре добавете половината от яйцата и отново сос. Следват киселите краставички, останалите картофи и сос. Накрая прибавете останалите яйца и последната част от соса. Приберете в хладилника за 4 часа. 

След като я извадите, може да украсите салатата по ваш избор с настърган кашкавал и една маслинка в средата за разкош. 

Основно – пуйка с бадеми

Снимка: iStock

Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми.

Необходими продукти:

1 пуйка (около 3 кг)

400 г кайма

300 г бадеми

1 стрък праз

1 голям портокал

3 варени картофа

2-3 скилидки чесън

масло

олио

2-3 стръка розмарин

кимион

звездовиден анасон

канела

черен пипер

червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи.

Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте.

Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.

Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата.

Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване. 

Коктейли

Ако искате нещо сладко, имаме за вас напитка с коледни бисквити. Ако пък предпочитате нещо силно, за да забравите за 2024 година, то за вас сме подготвили коктейл от ябълков ром и джинджифил.

Ябълков ром с джинджифил

Необходими продукти:

1 кенче джинджифилов ейл

7 чаши ябълков сайдер

1 ябълка, нарязана на тънки филийки

2 канелени пръчици

2 чаши ром

1/4 пресен джинджифил, обелен и тънко нарязан

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера комбинирайте ябълковия сайдер, резенчета ябълки, портокал, джинджифил и канелените пръчици. Оставете сместа да заври на силен огън. След това я намалете на бавен и варете за около 10 минути. Свалете я от котлона и добавете кенчето джинджифилов ейл и рома. Изсипете в голяма купа за пунш, от която всеки да си сипва. Сервирайте напитката топла.

Коледни бисквитки

Необходими продукти:

113 мл бейлис

56 мл шнапс

28 мл ликьор

140 мл кафеен ликьор

Начин на приготвяне:

Сложете всички съставки в шейкър за коктейли, пълен с лед. Разклатете добре, докато напитката се охлади напълно. Напълнете поравно в 5 чаши. Наздраве!

Ананасово шампанско

Необходими продукти:

1 1/2 ананас

3/4 сок от лайм

1/2 обикновен сироп

1 1/2 сок от ананас

газирана вода

Розова вода

Начин на приготвяне:

Комбинирайте съставките в шейкър. Добавете лед. Разбъркайте добре. Сипете в чаша за коктейли и добавете газирана вода. Сервирайте.

Десерт – баница с късмети

Снимка: iStock

Необходими продукти:

1 кг брашно

1 ч. ч. вода

4 с. л. олио

2 с. л. оцет

1 пакетче (125 г) масло

400 г сирене

6 яйца

4 с. л. кисело мляко

1 ч. л. сода за хляб

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Замесете тестото, като постепенно прибавяте в него водата, оцета, солта, олиото и 1 яйце.

Завийте го със стреч фолио и го оставете да почине за 30-40 минути. Разделете го на отделни топки, колкото малка питка. Намажете всяка от тях с масло.

Редете ги една върху друга по 3 питки, като ги разточвате на тънка кора. 

Пригответе плънката, като смесите натрошеното сирене, 4 яйца, содата и киселото мляко. Сложете една готова кора в намаслена тава, намажете я с разтопено масло и отгоре разпределете плънката. 

Покрийте с втора кора, намазнете и нея, пак плънка и така до изчерпване на количествата. Завършете с кора и я намажете с разбито яйце. Печете в умерено загрята фурна за 40-45 минути. 

Готовата баница завийте с кърпа, докато се охлади. Нарежете я на парчета и забодете на всяко късмет, увит на клечка за зъби или коктейлна клечица. 

Ако ви трябват рецепти за вкусни сладки, които да сложите като допълнение на масата, рецептите по-долу са за вас:

За още любопитни новини за 2025 година последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
новогодишно меню нова година салата рецепти основно десерт баница с късмети коктейли
2 коментара
fallback