Отброявате ли с нетърпение оставащите дни до новата 2025 година? Направихте ли равносметка за отиващите си 12 месеца и поставихте ли си цел и за следващите?
В края на всеки декември преминаваме през едни и същи емоции – вълнение от предстоящото настъпване на новата година и лека носталгия към това, което оставяме в старата. Но всичко това е замъглено от стреса и притеснението около приготвянето на празничната трапеза, особено ако сте работеща домакиня, чиито деца в момента са във ваканция и изискват още повече от вашето внимание. За да стане картинката още по-хубава, тази година 31 декември се пада през работната седмица, което означава, че е заобиколен от дни, в които трябва да сме в офиса, ако не ни е останал отпуск.
Знаейки напълно добре колко трудно се балансира работният с личния живот, ние решихме да ви улесним поне по празниците, предоставяйки ви примерно новогодишно меню, с което да впечатлите своите гости. Пропускаме традиционната руска салата и пържолите, но все пак оставяме и нещо наше – разбира се, баницата с късмети.
От салатата до баницата – ето какво може да приготвите тази Нова година.
Френска редена салата
Необходими продукти:
5 броя варени картофа
6 броя варени яйца
Кисели краставички
300 грама крема сирене
100 грама кисело мляко
4 с. л. майонеза
1 ч. л. горчица
Сок от половин лимон
Копър
Сол
Начин на приготвяне:
Варените картофи, яйцата и киселите краставички се нарязват на дребно.
Направете соса, като в купа смесите крема сиренето с киселото мляко, майонезата, горчицата, нарязан на дребно копър, лимоновия сок и солта. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес. Разделете го на четири равни части, които след това ще използвате в реденето на салатата.
Във форма с падащо дъно поставете половината от картофите, върху които да изсипете от соса. Отгоре добавете половината от яйцата и отново сос. Следват киселите краставички, останалите картофи и сос. Накрая прибавете останалите яйца и последната част от соса. Приберете в хладилника за 4 часа.
След като я извадите, може да украсите салатата по ваш избор с настърган кашкавал и една маслинка в средата за разкош.
Основно – пуйка с бадеми
Снимка: iStock
Тъй като през цялата година ядем пилешко и свинско, на 31 декември е добре да разнообразим менюто си, добавяйки към него и крехко пуешко месо. За да бъде ястието по-празнично, ще добавим към него и бадеми.
Необходими продукти:
1 пуйка (около 3 кг)
400 г кайма
300 г бадеми
1 стрък праз
1 голям портокал
3 варени картофа
2-3 скилидки чесън
масло
олио
2-3 стръка розмарин
кимион
звездовиден анасон
канела
черен пипер
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете фино праза, а скилидките чесън ги нарежете наполовина. Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете последователно праза, чесъна и каймата, докато стане на трохи.
Картофите и обеления портокал нарежете на кубчета и заедно с целите бадеми добавете към каймата. Овкусете с подправките на вкус и разбъркайте.
Напълнете с тази плънка вътрешността на пуйката и затворете отвора с парче от портокала.
Направете прорези на различни места по птицата и пъхнете под кожата по малко масло. Намажете от всички страни с олио, след което поръсете с двата вида пипер, малко канела и сол. С намазнени ръце втрийте подправките в кожата.
Сложете пуйката в намазнена тава, покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180 градуса фурна за около 3-4 часа. След това махнете фолиото и допечете до зачервяване.
Коктейли
Ако искате нещо сладко, имаме за вас напитка с коледни бисквити. Ако пък предпочитате нещо силно, за да забравите за 2024 година, то за вас сме подготвили коктейл от ябълков ром и джинджифил.
Ябълков ром с джинджифил
Необходими продукти:
1 кенче джинджифилов ейл
7 чаши ябълков сайдер
1 ябълка, нарязана на тънки филийки
2 канелени пръчици
2 чаши ром
1/4 пресен джинджифил, обелен и тънко нарязан
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера комбинирайте ябълковия сайдер, резенчета ябълки, портокал, джинджифил и канелените пръчици. Оставете сместа да заври на силен огън. След това я намалете на бавен и варете за около 10 минути. Свалете я от котлона и добавете кенчето джинджифилов ейл и рома. Изсипете в голяма купа за пунш, от която всеки да си сипва. Сервирайте напитката топла.
Коледни бисквитки
Необходими продукти:
113 мл бейлис
56 мл шнапс
28 мл ликьор
140 мл кафеен ликьор
Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки в шейкър за коктейли, пълен с лед. Разклатете добре, докато напитката се охлади напълно. Напълнете поравно в 5 чаши. Наздраве!
Ананасово шампанско
Необходими продукти:
1 1/2 ананас
3/4 сок от лайм
1/2 обикновен сироп
1 1/2 сок от ананас
газирана вода
Розова вода
Начин на приготвяне:
Комбинирайте съставките в шейкър. Добавете лед. Разбъркайте добре. Сипете в чаша за коктейли и добавете газирана вода. Сервирайте.
Десерт – баница с късмети
Снимка: iStock
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 ч. ч. вода
4 с. л. олио
2 с. л. оцет
1 пакетче (125 г) масло
400 г сирене
6 яйца
4 с. л. кисело мляко
1 ч. л. сода за хляб
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Замесете тестото, като постепенно прибавяте в него водата, оцета, солта, олиото и 1 яйце.
Завийте го със стреч фолио и го оставете да почине за 30-40 минути. Разделете го на отделни топки, колкото малка питка. Намажете всяка от тях с масло.
Редете ги една върху друга по 3 питки, като ги разточвате на тънка кора.
Пригответе плънката, като смесите натрошеното сирене, 4 яйца, содата и киселото мляко. Сложете една готова кора в намаслена тава, намажете я с разтопено масло и отгоре разпределете плънката.
Покрийте с втора кора, намазнете и нея, пак плънка и така до изчерпване на количествата. Завършете с кора и я намажете с разбито яйце. Печете в умерено загрята фурна за 40-45 минути.
Готовата баница завийте с кърпа, докато се охлади. Нарежете я на парчета и забодете на всяко късмет, увит на клечка за зъби или коктейлна клечица.
Ако ви трябват рецепти за вкусни сладки, които да сложите като допълнение на масата, рецептите по-долу са за вас: