Отново е време за семейни събирания, богати трапези и вкусни гозби. Забравяме за момент за трудното и натоварено ежедневие, неприятностите в работа и кавгите с приятели. Отдаваме се изцяло на близките, дългите вечери в разговори и спомени и спокойствието, за което така жадуваме.
Великден чука на вратата, а с него и чуденето какво точно да приготвим, ако посрещаме гости или самите ние ще гостуваме. Все пак няма как да отидем някъде с празни ръце, нали така?
Снимка: iStock
Ако не искате да правите козунак, но пък сте фенове на сладкото, тогава ви предлагаме една лесна и вкусна рецепта за домашни меденки, които може да оформите в различни форми. По ваше желание може да ги направите в класическата кръгла форма или пък да се развихрите в кухнята и да ги изрежете като зайчета, яйца и маргаритки. Подобни форми може да намерите във всеки магазин за домашни потреби.
А ето и рецептата за домашни меденки.
Необходими продукти:
1 яйце
2 ч. ч. брашно
2 с. л. мед
50 мл. олио
1/2 ч. ч. захар
1 ч. л. канела
1 щипка сода за хляб
фондан
Начин на приготвяне:
В подходящ съд разбийте яйцата заедно със захарта до получаване на хомогенна смес с бял цвят. След това прибавете канелата и разбъркайте добре. Прибавете олиото и отново разбъркайте. Разтопете меда и го добавете към сместа, като след това отново объркате добре до хомогенност.
На следващата стъпка добавете содата за хляб. Пресейте брашното и постепенно го добавете към сместа, като бъркате постепенно. Не се притеснявайте от ронливата текстура, просто продължавайте да месите до получаване на тесто.
Снимка: iStock
След като получите тесто, разточете тънка кора и започнете да изрязвате форми по ваше желание. Може да са пиленца, яйца, кокошки, зайчета и какво ли още не, подходящо за Великден. Поставете меденките в тава, застлана с хартия за печене, като оставите достатъчно място помежду им, за да не се залепят.
Меденките се пекат в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 5-6 минути. По желание може да ги украсите с фондан или просто да ги поръсите със захар.