Бъдни вечер и Коледа минаха, посрещнахме Нова година, но серията от празниците продължава с Ивановден и Йордановден. Ако имате именик във вкъщи, то със сигурност трябва да се подготвите за гости, защото у нас все още се спазва максимата, че на имен ден не се кани. А пък дори и да нямате повод за вдигане на наздравици, не ви пречи да се поглезите с нещо вкусно.
Днешната рецепта, дадена ни от готвача Иван Савов, прилича много на тази за традиционната баклава, която всички похапваме по това време на годината. Само че тази е по-нестандартна – с ябълки.
Авторът на „Гозби у Северозапада“ разказва, че този вид баклава е много по-лека и приятна за небцето.
Ето какви продукти са ви необходими:
– 1 пакет кори за баница;
– 3 ябълки;
– 1 чаена чаша смлени орехи;
– половин чаена чаша захар;
– 3/4 чаена чаша олио;
– пакетче ванилия;
– канела на вкус.
За сиропа:
– 1 чаена чаша вода;
– 1 чаена чаша захар.
Начин на приготвяне:
Измивате хубаво ябълките и ги настъргвате на по-едро на рендето.
Взимате подходяща тава, намазнявате я с олио и редите кора по кора. Всяка се поръсва с олио, като през една се редят ябълките, захарта, орехите и канелата.
Загрявате предварително фурната на 180 градуса и печете баклавата за около 25-30 минути.
След като баклавата с ябълки е готова, я оставяте настрани да се охлади и през това време приготвяте сиропа. После я заливате и оставяте да попие добре за една нощ.
Коментари