Лазанята е ястие, което традиционно сервират в Италия. Любителите на пастата го обожават, като тайната на вкуса му се крие в слоевете паста, между които има плънка.
Болонезе е една от най-предпочитаните лазани за обяд или вечеря. Приготвя се с кайма, домати, босилек и настърган кашкавал. Може да я намерите готова в много магазини, но насладата за небцето ви ще бъде по-голяма, ако си я приготвите сами, с пресни продукти.
Ето какво ви е необходимо за лазаня болонезе:
– пакет готови кори за лазаня;
– 2 супени лъжици брашно;
– 50 г масло;
– 200 г кашкавал;
– 500 г прясно мляко;
– 2 скилидки чесън;
– 1 ч. л. бял риган;
– 1 ч. л. босилек;
– 1 стрък суха целина;
– 1 морков;
– глава лук;
– индийско орехче;
– щипка захар;
– 1 чаша бяло вино;
– половин буркан смлени домати;
– 500 г телешка кайма;
– зехтин;
– сол и черен пипер на вкус.
Как да приготвите лазаня болонезе?
IStock
Лукът и чесънът се изчистват, измиват и нарязват много на ситно. Запържват се в предварително сгорещен зехтин за кратко.
Морковът се бели, измива и реже на кубчета, които се прибавят към лука и чесъна. Оставя се да се задуши за кратко под капак.
Когато зеленчуците вече са омекнали, се овкусяват със сол и към тях се сипва бялото вино.
След като виното се изпари наполовина, се добавя доматената смес. После наситнените целина, босилек, риган и захарта.
След като сместа се сгъсти леко, се слага каймата и се бърка докато се свари.
Сосът бешамел е важна част от лазанята. За да го приготвите, разтопявате маслото и в него запържвате 2 лъжици брашно. Бъркате енергично, за да не останат бучки. Добавяте студеното прясно мляко и овкусявате със сол, черен пипер и малко индийско орехче. Оставяте сместа да поври за около 3-4 минути, за да се сгъсти.
Намазвате с малко зехтин дъното на правоъгълна тава, Сипвате малко от соса и поставяте първата кора. Отгоре разпределяте малко плънка и поръсвате с настърган кашкавал.
При поставянето на втората кора сипвате бешамелов сос, после слагате плънка и отново кашкавал. Така редувате докато свършите всички кори.
Най-отгоре може да сипете малко сос бешамел и да поръсите обилно с кашкавал.
Лазанята болонезе печете в загрята на 180 градуса фурна. След около 30 минути (в зависимост от вашата печка), е готова за консумация. За предпочитане е да се сервира на момента и да не се претопля.
Опитайте рецептата, продуктите за която ще намерите ТУК.