Пълнозърнестото брашно е основната съставка на пълнозърнестите хлябове Вита Баланс и Вита Силует.
То е прахообразна субстанция, получена чрез смилане на цялото зърно.
Думата "пълнозърнест" се отнася до факта, че всички части на зърното ( трици, зародиш и ендосперм ) се използват и нищо не се губи в процеса на смилане на брашното.
Това е в контраст с белите рафинирани брашна, които съдържат само ендосперм.
Тъй като цялото брашно съдържа останките на всички части на зърното, то е видоизменено и е с бежово-кафеникав цвят.
Какво съдържа зърното?
Устройството на зърното е сходно при всички зърнени култури.
Многослойна обвивка - Богата е на хранителни влакнини (целулоза, лигнини, пектини и др.), минерали като: цинк, мед, желязо, магнезий, селен и витамини от група B - тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина, а по-вътрешните слоеве са богати и на протеини. Обвивката е около 15% от теглото на цялото зърно.
Когато бъде смляна, от нея се образуват трици.
Ендосперм - Намира се непосредствено под обвивката. Той е най-голямата част от теглото на зърното - около 80%. Богат е на въглехидрати (най-вече нишесте) и протеини. Съдържа малко количество витамини от група В.
Ендоспермът е основен източник за добив на брашна, богати на белтъци (глутен), въглехидрати, витамини и минерали.
Зародиш - Обхваща само 2-3% от теглото на зърното. Богат е на протеини, минерали и витамини, но най-вече на витамин Е и витамините от група В. Най-често зародиша се използва като обогатител или отделен продукт.
Важно е да помним, че фините брашна се произвеждат от средния слой на зърното, а пълнозърнестите - и от трите слоя.
Пшеничният шрот е първият продукт, който се получава при процеса на смачкването на цялото зърно. Така се запазват всички съставящи зърното елементи – трици, зародиш, брашно, грис. Получава се т.нар. едър шрот. Триците са богати на влакнини и баластни вещества ( фибри - по-популярното понятие). Те не се усвояват от организма, но създават чуство на ситост и по този начин понижават риска от увеличаване на теглото, прочистват червата, подпомагат отделителната система, стимулират функциите на стомашно-чревния тракт и намаляват риска от запек, хемороиди и някои ракови заболявания.
Хлябовете Вита Силует се приготвят от пшеничен шрот без в тях да се влага бяло фино брашно.
Пълнозърнестото пшенично брашно съдържа повече протеини и нишесте от пълнозърнестото ръжено брашно, но по-малко хранителни влакнини. Същевременно, пълнозърнестите брашна имат по-високо съдържание на хранителни и биологично активни вещества от по-фините брашна. В най-фините се съдържат под 50% от количеството на витамин Е, витамин В6, пантотенова киселина, манган, магнезий, мед, цинк, хранителни влакнини, налични в пълнозърнестото брашно. По-слабо са представени и протеините.
С какво пълнозърнестите хлябове превъзхождат белите видове хляб приготвени от бяло фино брашно?
Имат по-ниска калоричност.
- Съдържат повече влакна, което подобрява храносмилането.
- Съдържат повече витамини, което е добре за здравето.
- Имат по-нисък гликемичен индекс, което е добре за отслабващи и за диабетици.
- Съдържат повече минерали, което е добре за активно спортуващи.
- Пълнозърнестите храни са чудесен мозъчен стимулатор, тъй като съдържат висок процент фолиева киселина.
Пълнозърнестите хлябове Вита осигуряват оптимален внос на витамини в балансирано съотношение и микроелементи, участващи в кръвотворенето - желязо, мед, манган, които се съдържат най-вече в обвивките и зародиша на зърната.
Пълнозърнестите хлябове са ценен източник на селен, който има антиоксидантно действие и неутрализира вредните свободни радикали. Те имат свойството да забавят усвояването на приетата с храната глюкоза, като по този начин предотвратяват рязкото повишаване на кръвната захар след хранене.
Приемът на пълнозърнест хляб Вита на сутрешна закуска осигурява енергиен заряд за целия ден. Съдържащите се в тях полизахариди (сложни комплексни въглехидрати) са източник на постоянен приток на монозахариди (глюкоза и фруктоза) към „активните" органи – мускули, сърце и мозък.
Консумирането на пълнозърнест хляб повишава настроението, благодарение на витамини В и триптофана, от който се продуцира серотонин - хормон на щастието.
Как да познаем , че един хляб е истински пълнозърнест?
Ако при производството на пълнозърнест хляб е използвано истинско пълнозърнесто брашно и то е над 50 % (колкото трябва да бъде за да се нарече пълнозърнест), структурата на хляба трябва да е сбита, да си личат самите трици в средината и по повърхноста на хляба.
На пипане трябва да е по-твърд, обемът не трябва да е голям.
Цветът трябва да е по- тъмен в сравнение с белия хляб, трябва да е "приятно бежов".
Истинският ръжен-пълнозърнест хляб трябва да е придобил тъмния си цвят от ръжената закваска и вложената ръж, с която е приготвен.
Пълнозърнестото брашно трябва да е посочено на първо място в състава на продукта.
Цената на пълнозърнестите хлябове. Пълнозърнестите брашна и ръжените-пълнозърнести брашна са скъпи. Не може пълнозърнестият, многозърнестият и ръженият хляб да са на цената на белия.
Пълнозърнестите хлябове Вита Баланс и Вита Силует имат богат вкус с лека кисела жилка, която е по-силно изразена при ръжените "Вита Баланс ръжен пълнозърнест" и "Вита Силует Ръжен".
Една от основните препоръки за здравословно хранене, изготвени от експерти на Националнен Център по Опазване на Общественото Здраве (НЦООЗ), гласи: „Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб".
Хлябовете "Вита Силует ръжен" и "Вита Силует с кълнове" са клинично тествани. Изследванията върху метаболитната компенсация и телесното тегло при пациенти с неинсулинозависим захарен диабет и наднормено тегло за период от шест седмици са показали множество положителни резултати. Препоръката на екипа лекари, провели изследването, е хлябовете Вита да станат част от профилактичната диета на българина.