IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Бодлива круша за вашата трапеза

29 март 2013 09 00

Екзотичен плод от кактус

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Видът кактус, наречен опунция, има червени плодове, които се наричат бодлива круша. Във вътрешността си този екзотичен плод е тъмно червен, плътен и изпълнен с малки ядливи семенца. Вкусът му е сладък, а ароматът – свеж, напомнящ на диня.

Хранителната стойност

Този плод има ниско съдържание на калории и натрий. Една средно голяма бодлива круша съдържа около 40 калории. Тя е отличен източник на витамин С и фибри и доказано помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Преди появата на антибиотиците и ваксините, този плод е използван за лечение на вирусни инфекции.

Приложения

Бодливите круши трябва да бъдат обелени преди сервиране с помощта на щипка или гумени ръкавици, защото повърхността им може да нарани дланите. Вътрешността на плода може да се сервира с кисело мляко, да се добави към салати, зърнени храни или бисквити.

Може да се направи пюре и да се използва за сосове, дресинги, мармалад и сладко. Пюрето може да бъде замразени и използвано след време като плънка в пайове, торти, сорбета и охладени напитки.

География

Домът на това растение е Мексико, където хората го консумират от край време. Заради вкусните плодове и екзотичния външен вид, опунцията е пренесена от човека далеч зад границите на естественото си разпространение. Днес можем да я видим натурализирана и подивяла в Гърция, Испания, Южна Италия, Франция, а също така и в Индия и Австралия, където се е разпространила много бързо и се е превърнала в заплаха за местната флора .

От къде идва името на растението?

По-известното име на бодливата круша е опунция, а то идва от латинското име на град Опунт, който се е намирал на брега на Егейско море и означава „жителка на Опунт". Целият род Опунция наброява около 200 вида.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари