Много често именно подправките са тайните съставки, които правят домашно приготвените ястия толкова невероятно вкусни. Ползата от тях обаче не се ограничава само в по-добрия аромат и вкус на храната, а и в способността им да помагат при отслабването.
Изследвания показват, че почти всички билки и подправки са от полза, когато човек иска да се раздели с нежеланите килограми. Обяснението е много просто – добавянето на аромат помага на човек да се чувства по-задоволен от нискокалоричните и здравословни храни.
Все пак има някои подправки, които са особено полезни за отслабването. Според Жаклин Лъндън „основното е, че всички подправки помагат за загубата на тегло или имат противовъзпалителни свойства и аромат, който може да помогне за ограничаване на цялостния прием на калории“.
Ето и четирите подправки, които задължително трябва да използвате в кухнята:
1. Чили на прах. Пикантните храни са много подходящи при отслабване. Те увеличават разхода на енергия на организма и също така карат човек да се храни по-бавно. Това означава, че като цяло количеството погълната храна е по-малко. Проучвания показват още, че консумацията на пикантни храни може да доведе до увеличено желание човек да консумира растителни храни.
2. Джинджифил на прах. Доктор Лъндън уточнява, че противовъзпалителните свойства на джинджифила насърчават инсулиновата чувствителност. Това от своя страна помага за намаляване на мастните киселини в кръвта и за нормализирането на кръвната захар. И двата ефекта имат положително действие върху загубата на тегло.
3. Куркума. Напоследък тази подправка, която се среща често в индийската кухня, получава много внимание заради своите здравни ползи. Куркумата осуетява образуването на мастни клетки и промяната на техния размер. Опитайте да поръсите броколите и карфиола с подправката преди да ги сготвите.
4. Чесън на прах. Макар че чесънът няма особено приятен аромат, то той е особено полезен за вашата талия. Силният мирис и отчетливият вкус на чесъна ще ви накарат да ядете с по-малки хапки и по-бавно. Това ще ви предпази от потенциално преяждане. Нещо повече – изследвания показват, че когато приемате чесън, телесната ви температура се покачва и това може да допринесе за ускоряване на метаболизма ви.