IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Факти, които трябва да знаете за хляба, който ядете

8 декември 2023 14 50

Бял или черен хляб? Кой е полезен?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Хлябът би трябвало да е полезен. Така трябва да бъдат нещата, само поради факта, че той има огромно влияние върху избора ни на храна. Независимо дали го ядем на сандвич или на филия към друга своя гозба, хлябът получава много критики напоследък от кулинарни експерти. Въпреки че сме чували много за това как има много здравословни версии на хляба, които са налични в хранителните магазини, истината е, че консумирането на твърде много хляб по-скоро може да бъде вредно за вас.

Французите наричат своя хляб франзела, гърците го наричат пита, мексиканците – тортия, а индийците обожават техния наан! Всички можем да признаем, че сме яли някаква форма на хляб в един или друг момент от живота си. Задължително е да знаете какво се включва в направата на тази много обичана храна. Повечето от рецептите за хляб съдържат почти един или друг вид брашно и набухвател. Когато става въпрос за дешифрирането какъв вид хляб е добър за вас и от какво трябва да се въздържате, има много дебати.

Нека се потопим в някои от тях:

Бял хляб или черен хляб?

Изследователи от института Weizmann дълго време са били в търсене на това кое е по-доброто от двете за здравето – белият или черният хляб. Всички, които са участвали в проучването, са получавали около 10% от дневните си калории от хляб. Тези хора били помолени да увеличат консумацията на хляб с 15%. Половината от участниците яли черен хляб, а другата – бял. Групите били обърнати след 2-седмичен период на „диета без хляб“. Много здравни параметри като нива на холестерол, минерали, нива на глюкоза и дори признаци на възпаление били отбелязани преди, по време и след изследването.

Учените не успели да направят окончателно заключение кой хляб е по-добрият. Всички знаем, че преработената храна е лоша. Следователно белият хляб трябва да е по-малко здравословен от пълнозърнестия! Но има и друга страна на тази история. Пълнозърнестата пшеница невинаги е здравословният вариант, защото хората са склонни да ядат много от нея, тъй като се чувстват по-малко заситени, отколкото когато ядат бял хляб!

Това вероятно се дължи на по-ниското съдържание на въглехидрати в черния хляб. Така че в този смисъл черният хляб може да причини преяждане. Така изследователите достигнали точка, в която вярват, че човек трябва да слуша тялото си и да се храни според микробиома на организма си.

Добре, сега, след като се объркахме и не стигнахме доникъде в този дебат, има обаче няколко насоки, които можете да следвате, за да изберете по-здравословния хляб следващия път, когато пазарувате.

Кафявото не означава здравословно

Черният хляб също се обработва, подобно на белия. Потърсете хляб, който има най-малко съставки в него. Колкото по-малко са добавките, толкова по-качествен ще е той. Потърсете пълнозърнесто брашно в списъка на съставките.

„Обогатен“ не означава, че е естествено здравословен. Да, съгласни сме, че е малко подвеждащо предвид факта, че това е същото брашно, което се използва за приготвяне на бял хляб. Обогатен просто означава, че някои от хранителните вещества, които са били загубени по време на обработката, са добавени обратно в хляба синтетично.

Белият хляб наистина има повече калций от своя братовчед – черния хляб. Но чакайте, има и обогатен с калций черен хляб!

Кажете здравей на добрите чревни микроби с бял хляб

През последните години белият хляб е представян като злодей. Тъй като е силно обработен, дори е наричан бяла отрова, която бавно ни убива, чували сме всичко. Много от нас са се чудили как можем да се сбогуваме с тази много обичана животоспасяваща основна храна? Оказва се, че не всичко в нея е лошо. Установено е, че белият хляб стимулира здравословните чревни бактерии. Хората се разболяват и имат всякакви храносмилателни проблеми, когато има дисбаланс в чревните бактерии. Сега, благодарение на това изследване, имаме една причина да не спираме да ядем бял хляб. Много хора, които страдат от гастрит и/или колит, усещат подобрение на състоянието си, когато консумират бял хляб.

Полезни за сърцето ползи от ръжения хляб

Белият ръжен хляб може да бъде новият черен хляб. Установено е, че белият ръжен хляб, произведен с помощта на бялата част от ядрото на ръж, дава по-добри нива на кръвната захар в сравнение с пшеничния хляб, приготвен с ръжени трици. Това е новаторско разкритие, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и дори диабет тип 2.

Изследователите също предполагат, че за да се увеличат максимално тези ползи, е важно хората да консумират повече храна, която е направена от пълнозърнести храни, където са включени всички части на зърното. Друго много интересно откритие е, че хлябът или зърнената закуска, направени с бяла ръж и пълнозърнеста ръж, са по-засищащи от белия пшеничен хляб. 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари