Ммм… снак. Кой не обича малко вкусно хапване в средата на деня или дори преди лягане? Вярвате или не, междинните закуски могат всъщност да бъдат част от здравословното ежедневно хранене. Иначе казано, тези пълни с протеин снакове ще ви държат сити с часове.
Междинното хранене ни помага да поддържаме енергийните си нива високи, когато започнат да спадат по средата на деня. Те са особено полезни преди обяд или в късния следобед, когато много от нас се сблъскват с летаргия. Независимо дали усещате затишието на енергия след обяд, подхранвате се преди тежка тренировка, или се чувствате гладни няколко часа след вечеря, леките хранения ще ви помогнат.
Как да изберете здравословен снак
Колкото е възможно по-често, търсете снакове, базирани на богати на хранителни вещества храни. Това включва плодове, зеленчуци, млечни продукти и пълнозърнести храни. И ако невинаги можете да изберете нещо напълно необработено, това е напълно приемливо. Определеното ниво на обработка е неизбежно. Почти всички храни преминават през процес на обработване, преди да достигнат до трапезата ни.
Снимка: iStock
Когато изберете нещо преработено, просто не забравяйте да погледнете етикета за хранителните му стойности. Дълъг списък със съставки от неща, за които никога не сте чували, може да бъде червен флаг за ултрапреработена храна – видът, свързан със здравословни проблеми като затлъстяване и сърдечносъдови заболявания. Търсете снакове, които съдържат поне 3 грама фибри и 8 грама протеин. Освен това не избирайте продукти с над 12 грама добавена захар. Ако копнеете за солена опция, опитайте да се придържате към съдържание на натрий до 200 милиграма или по-малко.
Идеи за здравословен снак
1. Маслини, хумус и пълнозърнести крекери
Снимка: iStock
Разбира се, бихте могли да посегнете към обикновените крекери с хумус, но защо да не повишите още повече вкуса, като добавите маслини? Те също така ще доставят и допълнително здравословни мазнини и витамин Е.
2. Сладки картофи с чедър и гуакамоле
Снимка: iStock
Ярките цветове, получени по естествен начин, са индикатор за хранителни вещества в продуктите. Богатият нюанс на сладкия картоф и зеленото в гуакамолето ви казват, че и двете храни са богати на антиоксиданти. Ако ви е останал допълнителен сладък картоф от вечерята, разтопете върху него сирене чедър, след което го поръсете с гуакамоле.
3. Фурми с фъстъчено масло
Снимка: iStock
Никога не сте опитвали фурми, пълнени с фъстъчено масло? Пропускате най-добре пазената високопротеинова, естествено подсладена тайна за десерт. Намажете малко натурално фъстъчено масло върху плодовете, след което отхапете с блаженство.
4. Сурови зеленчуци с ранч и пуешко
Снимка: iStock
Съгласни сме, че зеленчуците и сосът ранч не са най-иновативната идея за здравословен снак, но сложете малко от соса на дъното на чаша, напълнете я с нарязани зеленчуци и ще получите ястие, което става за хапване по всяко време. Увеличете протеина с няколко слайса пуешко месо.
5. Ягодови хапки Капрезе
Снимка: iStock
Вземете няколко топчета моцарела, ягоди и листа от босилек и ще получите елегантна, здравословна междинна опция, която е сладка и солена – идеална за моментите, когато не знаете какво ви се яде.
6. Ябълкови резени с бадемово масло и шоколад
Снимка: iStock
Нарязването на ябълки хоризонтално, вместо вертикално, създава плоски, кръгли парчета, които можете да използвате като основа за здравословен снак. Те са идеални за гарниране с малко кремообразно бадемово масло и шоколадови капки.
7. Микс
Снимка: Pixabay
Направете си собствен персонализиран микс, като изберете любимия си меланж от ядки, семена и сушени плодове. Ядките и семената осигуряват протеини и фибри, докато плодовете допълват вкусовия профил с нотка на сладост и още фибри. Ако изберете пакетиран микс, уверете се, че е с по-малко натрий и не е пълен със сушени плодове, обвити в шоколад.
8. Плодове и извара/котидж
Снимка: iStock
Изварата е източник на протеин и ще ви държи сити между основните хранения. Насладете ѝ се с плодове по ваш избор, като пъпеш или ягоди.
9. Гранола с мляко
Снимка: iStock
Гранолата не е само за закуска. Тя е подходяща за почти всяко време от денонощието. Това е интелигентен вариант за доставяне на повече фибри и протеин. Налейте малко краве, соево или ядково мляко, за да увеличите още повече протеиновото съдържание.
10. Твърдо сварени яйца и бисквити от елда
Снимка: iStock
Ако сте алергични към глутен, може би вече сте открили елдата, която осигурява много фибри и протеини. Но ако не сте, разгледайте разнообразието от крекери, приготвени от зърнената култура. Едно или две твърдо сварени яйца вървят перфектно с тях.
11. Шепа шамфъстък
Снимка: iStock
Шамфъстъците са една от малкото растителни храни, които осигуряват сериозно количество протеин. Това е ядката, която съдържа всички основни аминокиселини, които тялото ни не може да произвежда. В една порция шамфъстък (около 50 ядки) ще получите толкова протеин, колкото в едно яйце, плюс 3 грама фибри.
Коментари