IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безсъние? 5 лесни начина да го победите

12 юли 2024 17 50

Не заспивайте на запалена лампа

Снимка: iStock

Добрият сън е едно от най-важните условия за здравословен начин на живот. Той се отразява на енергията, мотивацията за работа и мозъчната функция. Много от хората не обръщат внимание на съня, защото смятат, че имат нужда само от няколко часа почивка. Всъщност това не е така. Експерти съветват да не спите само толкова, колкото да си починете, а да спите от 7 до 9 часа на денонощие.

Доста от нас обаче страдат от безсъние. Трудност при заспиване или пък събуждане през нощта са сред най-честите проблеми, свързани със съня. Това обаче може да се отрази зле на организма ви и да помрачи следващия ден. Ставането ви ще е трудно, а в офиса със сигурност ще бъдете изнервени.

Има обаче и няколко лесни начина, които ще ви помогнат да се справите с безсънието. 

1. Изгасете всички лампи

Ако заспивате на светната лампа, това може да е причината, поради която се будите през нощта. Независимо дали светлината ви е точно в стаята или идва от коридора, това се отразява на мозъка и той не разбира в коя част на денонощието се намирате. Затова трябва да спите на пълен мрак и това означава да изгасите телевизора. 

сън -

Снимка: iStock

Според експерти, неестествената светлина може да попречи на тялото ви да си почине добре, защото влияе на циркадния ви ритъм. Това е всеки биологичен процес, който има ендогенно, подлежащо на тренинг циклично поведение с период на цикъла около 24 часа. Затова трябва сериозно да помислите за онези малки светлинки, които влизат в стаята ви през нощта.

2. Не заспивайте отново след алармата

Признайте, всички сме го правили! Настройваме алармата си за 6:00, а всъщност трябва да станем в 6:30. Така, когато телефонът ни звънне по-рано, ние изключваме алармата и заспиваме за още 30 минути. По този начин се надяваме да излъжем тялото си, че сме се наспали и да си откраднем още малко сън.

Всъщност, колкото и сладко да е усещането на заспиване след алармата, това е изключително вредно за организма. Тези още 30 минути може и да са най-хубавите, но те влияят на т. нар. REM цикъл. Според специалисти, здравият сън включва 4 или 5 цикъла на нощ, а тяхната структура се променя с напредване на времето. Например първата REM фаза най-често започва 90 минути след като заспим и продължава около 10 минути. Последната обаче може да изтрае близо 1 час.

сън -

Снимка: iStock

За да предотвратите промени в този REM цикъл, трябва да станете веднага след като ви звънне алармата. Ако смятате, че това е непосилно за вас, поставете телефона или будилника си далеч от леглото и това ще ви накара да станете сутринта и да спрете досадното звънене. Веднъж измъкнете ли се от леглото, имате по-голям шанс да се събудите напълно.

Ползите от пиенето на зелен чай вечер

3. Следобедна дрямка

Събота и неделя често са дните, в които обичаме повече да си поспиваме. Особено когато времето навън е студено, ни се иска единствено да си останем в леглото. Понякога обаче задълженията не чакат и отново трябва да се става сутрин рано. Хубавото на уикенда е, че може да си починем и през деня.

сън -

Снимка: iStock

За една хубава следобедна дрямка се оказва, че е добре за цялостния ви сън. Тя може да повиши енергията ви и да повдигне настроението. С това се засилва и мотивацията за работа, което пък е чудесен начин да свършите всичко, което сте си наумили за почивните дни. Все пак, не се улисвайте в спане. Според експерти, най-доброто време за дрямка е между 13:00 и 15:00 часа.

4. Топли крайници

Едно от най-важните неща по време на нощта е да се чувствате удобно и добре в леглото си. Някои хора обичат да спят с чорапи, но други предпочитат да оставят краката си да дишат. Независимо към коя група спадате, не забравяйте винаги да имате топли крайници. 

сън -

Снимка: iStock

Според редица проучвания, топлината се свързва с по-добър сън, тъй като помага за кръвообращението. Но пък не трябва и да прекалявате с топлината. „Ако е твърде топло или твърде студено, тялото ви се мъчи да постигне нормалната си температура“, казва д-р Крей Хелър пред Webmd. Според експерти, идеалната стайна температура, на която трябва да заспивате е между 18 и 22 градуса.

5. Забравете за стреса

Да, знаем, че е много лесно да се каже, но е съвсем друго да се направи. Стресът от работния ден ни преследва навсякъде и не можем да го оставим пред входната врата. Опитайте се да забравите за нещата, които ви тревожат и се съсредоточете върху хубавите моменти от последните 24 часа.

сън -

Снимка: iStock

Учени, направили изследване сред студенти, открили, че тези, които записват тревогите си от изминалия ден, спят много по-спокойно от тези, които таят негативизма в себе си. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари