IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за красота – антиоксидантите са задължителни за косата

16 юли 2024 09 00

Ето защо трябва да ги използвате

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте били в социалните медии през последните няколко години, сте виждали възхода и спада на много популярни съставки в грижата за кожата и косата. Фаворитът от вчера може да е стара новина днес, така че е трудно да се определи кои съставки остават задължителни, когато презареждате рутинните си запаси.

Когато става въпрос за изпитани и истински съставки, които винаги заслужават място на вашия рафт, експертите са съгласни, че антиоксидантите са полезни както за кожата, така и за косата. С много плюсове и малко – ако изобщо има – минуси, всички типове коса могат да се възползват от използването на антиоксидантна грижа за косата.

Що се отнася до разбирането какво точно представляват антиоксидантите, това са вещества, които работят за неутрализиране на вредните ефекти от окисляването, причинено от свободните радикали в тялото и/или върху косата. Те помагат за предотвратяване на образуване на оксидативния стрес.

Ползи от антиоксидантите за коса

Експертите са съгласни, че ползите от антиоксидантите за коса са много. Като се има предвид, че съставката подобрява здравето на кожата, ефектите от нея може да се видят от корена до върха на косъма. Именно затова е важно да я включите в ежедневната си грижа за косата, за да се сдобиете с по-красива, плътна и здрава грива.

суха, коса,

Снимка: iStock

Най-важното е, че антиоксидантите са ключова съставка за здрави космени фоликули, което води до по-силна и по-плътна коса. Подобно на начина, по който те подсилват имунната ни система, когато са включени в диетата ни, използването на продукти, богати на антиоксиданти помага да се засили циркулацията в космените фоликули и по този начин да се подхрани скалпът с хранителни вещества. Това предпазва от отслабване на косъма и насърчава здравия растеж на косата.

► Подобряване на растежа

Всички експерти отбелязват, че антиоксидантите могат да помогнат за подобряване на растежа на косата чрез засилване на кръвообращението и снабдяването на скалпа с хранителни вещества, което в замяна насърчава растежа на косата. В проучване от 2021 година се показва, че при добавяне на антиоксиданти към шампоан и балсам, група субекти с изтъняла коса са забелязали по-малко окапване и повече плътност, като се заключава, че съставката всъщност е успешна в подпомагането на растежа и задържането на косата. 

► Защитава космените фоликули

Антиоксидантите са защитни съставки. Те неутрализират свободните кислородни радикали, които са нестабилни молекули, развиващи се в резултат на нормалния метаболизъм на тялото и излагането на ултравиолетова радиация и замърсяване на околната среда. Свободните радикали могат да увредят клетъчните структури като ДНК, липиди и протеини.

► Намалява накъдрянето

Ефектите от свободните радикали, както е споменато по-горе, могат да превърнат косата в суха, къдрава и чуплива. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на тези проблеми.

► Намалява преждевременното побеляване

Антиоксидантите предотвратяват разграждането на меланина в кората на косъма, което спомага за подобряване и запазване на цвета и целостта му. Това означава, че ще се радвате на силна и здрава коса с по-малко бели кичури.

► Облекчаване на пърхота

Антиоксидантите могат да помогнат при различни състояния, включително пърхот. Салициловата киселина специално действа за разтваряне на пърхота и облекчаване на скалпа.

Съображения за типа коса

Ако четете това, имате късмет. Антиоксидантите обикновено могат да бъдат от полза за всички типове коса, тъй като всички ние искаме да защитим скалпа и косъма и да ги наситим с хранителни вещества. Но хората с фина, по-слаба коса трябва да обърнат повече внимание на антиоксидантната рутина.

коса, суха

Снимка: iStock

Като се имат предвид ползите от съставката, когато става въпрос за защита – особено от UV радиация и свободни радикали – важно е да ги включите в режима си за грижа за косата. Хората, които страдат от груб, къдрав и увреден косъм, ще бъдат особено благодарни за използването на антиоксиданти.

Как да използвате антиоксидантите?

За наш късмет, антиоксидантите се намират в толкова много ежедневни продукти за коса, че обикновено не са необходими много усилия, за да ги използваме в рутинните си процедури. Може да ги срещнете в шампоани, балсами, стилизиращи продукти, серуми. Когато пазарувате, потърсете антиоксидантни съставки и продължете с обичайната си рутина.

Антиоксидантите могат да се добавят към почти всеки вид продукт за коса поради тяхната молекулярна структура на водна основа. По-конкретно, когато се използват в шампоани и балсами, те се свързват със скалпа и кичурите, за да създадат защитен слой, като гарантират, че съставките се разпределят във фоликулите. В допълнение към включването на антиоксиданти в шампоани и балсами, те също се използват в лечения без измиване, масла за коса и стилизиращи продукти.

масло за

Снимка: iStock

Що се отнася до времето за прилагане, експертите са съгласни, че по същество всяко време е най-доброто време. Косата ще се възползва най-много от прилагането на антиоксиданти сутрин. Това е така, защото сутрешното нанасяне подготвя и предпазва косата от излагането на свободни радикали, което се случва през целия ден. От друга страна, антиоксидантите могат да се използват и през нощта, тъй като се смята, че излагането на ултравиолетовите лъчи през деня съкращава ефекта им и ускорява тяхното разграждане.

Когато търсите продукти, които включват антиоксиданти, е важно да знаете кои точно антиоксиданти да търсите. Потърсете козметика, която ще защити косата ви. Тя включва витамини А, С и Е, селен, полифеноли и ниацинамид.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари