IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е нокътно легло и защо е толкова важно

23 юни 2024 12 00

Не само маникюрът има нужда от внимание

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Нашите нокти имат сложна анатомия и всеки елемент - от нокътната плочка до нокътното легло - играе важна роля. По-специално, нокътното легло е изключително важно, тъй като влияе върху цялостното здраве и външен вид на ноктите. Ето защо защитата му от вреда е от решаващо значение. 

Какво представлява нокътното легло

Нокътното легло е един от многото елементи, които съставляват анатомията на нокътя. То е опорната структура на нокътната плочка и влияе върху здравината, цвета и текстурата на нокътя, като е жизненоважно за здравето на ноктите

@trulyglowskin It you have damaged nails this video for you #naturalnails #nailcaretips #nails #howtogrowhealthynails #howtogrownails #healthynails #longnaturalnails #acrylicnails #damagednails #nailscaretip ♬ Ariana Grande / Doja cat / Megan Thee Stallion Type Beat(969753) - RYOTA KATO

Леглото се простира от горната до долната част на нокътя, съдържа кръвоносни съдове и нервни окончания и произвежда кератиновите клетки, които поддържат нокътната плочка здрава. Това е част от нокътя, която предпазва върховете на пръстите и помага при фината моторика, докосването и хващането.

Защо нокътното легло е важно

Въпреки че нокътните легла може да не са директно изложени на околната среда, те са пряко отговорни за перфектното състояние на видимите части. Състоянието на нокътното легло директно влияе върху дължината, формата и цвета на нокътя. Спазването на добре поддържан растеж на нокътната плочка от здраво нокътно легло допринася за гладки и естетически приятни нокти, докато нездравословното нокътно легло може да доведе до неравности като ръбове и бабуни. 

@lordcaribbean 5 simple tools that will help improve every male cuticle hygiene at home. It is essential for men to have healthy looking nails, not just the ladies. #nailroutine #menselfcare #hygienetips #hygieneroutine ♬ original sound - Rolph Alcide

Като оставим настрана естетиката, вашите нокътни легла също действат като защитни бариери за омекотяване на леки наранявания, а техните безброй нервни окончания осигуряват сензорна обратна връзка, за да предпазим пръстите от контузии. Те също така предотвратяват проблеми като врастнали нокти на краката и болезнени кожички, осигурявайки чиста и равна повърхност на ноктите.

Имайки това предвид, поддържането на здравословно нокътно легло е изключително важно. Нокътят може да бъде вход за инфекция, включително дрожди, бактерии и гъбички. Например, когато нокътят е отделен от нокътното легло, организмите могат да навлязат, което да доведе до инфекциозни състояния и усложнения.

Какво може да повлияе на нокътното легло

В допълнение към практиките за начин на живот, които могат да повлияят на здравето и външния вид на вашите нокътни легла, няколко други проблема също могат да ги засегнат. Във всяка от тези ситуации е най-добре да потърсите помощта на медицински специалист, вместо да се опитвате да се лекувате сами.

Онихолиза

Онихолизата, характеризираща се с отделяне на нокътното легло от плочката, най-често се причинява от лично нараняване - например забиване на инструмент по-дълбоко отколкото трябва. Въпреки това, лекарите предупреждават, че това може да е признак и на сериозно медицинско състояние, включително бързо развиващ се хипертиреоидизъм, гъбични инфекции, травма и алергични реакции.

Тумори на нокътното легло

Въпреки че туморите на нокътното легло са редки, те се случват - и е важно да знаете какво да търсите. Те са склонни да се проявяват като "сгъване", което се описва като прекомерно изкривяване на ноктите в проксималната до дисталната равнина или иначе казано отгоре надолу, образувайки закръглена изпъкналост. 

Меланом

Меланомът се определя като най-тревожния проблем, който може да се появи върху нокътното легло. Тъмнокафява или черна ивица по дължината на нокътя или кафяв пигмент около нокътя в нокътната гънка може да бъде доброкачествена пигментация, причинена от третирания на кожичките, които стимулират производството на пигмент, но понякога може да бъде меланом на нокътя. Важно е да посетите медицински специалист веднага щом възникнат някакви притеснения.

Псориазис

Псориазисът може да се появи навсякъде по тялото и вашите нокти не са изключение. Симптомите на псориазис на ноктите включват ониклоза, дебели и обезцветени нокътни плочки, зачервяване и подуване и малки вдлъбнатини на върха на нокътната плочка. Леченията могат да включват локални лекарства и целеви терапии, но най-добре е да се провеждат с помощта на практикуващ лекар, за да разберете какъв подход ще работи за вас.

Травма

В допълнение към тези основни състояния, всяка травма или нараняване на нокътното легло може да има неблагоприятен ефект. Поднокътният хематом е, когато травмата на нокътя води до кървене в нокътното легло. Кръвта може да се събере под нокътя и увеличаването на обема под нокътя може да повдигне плочата от леглото. Това може да бъде болезнено и ако има значителен обем, нокътят може да се отдели напълно.

Полиране на ноктите – какво представлява?

Бюти тенденции – Nail Cycling за по-здрави и красиви нокти

Как да се грижите за нокътното легло

Правилна грижа за ноктите

Отделянето на време за третиране на ноктите ви с внимание - независимо дали у дома или в салона - може да направи огромни разлики в поддържането на здраво нокътно легло. Хидратирайте ръцете и краката си с подхранващи кремове и помислете за използването на масло за кутикула или заздравител за нокти с биотин или кератин, за да насърчите оптималното здраве. Избягвайте агресивното третиране на кутикулата, като внимателно я избутате назад, изберете пила с фино зърно за гладко изпиляване и внимавайте за съставките в лаковете и другите продукти.

Избягвайте агресивното почистване и третиране

Въпреки че може да е изкушаващо да се опитате да премахнете каквато и да е мръсотия, събрана под нокътя ви, експертите ви молят да не го правите. Забиването на остър, заострен инструмент под нокътната плочка може да причини онихолиза, при която плочката се повдига или отделя от леглото. Прекалено грубото почистване под ноктите може да бъде вредно и потенциално да доведе до инфекции. Ако нокътната ви плочка се отделя от леглото, трябва да спрете да използвате лак за нокти, лакочистител и изкуствени нокти, докато нещата се нормализират.

@margsandmanicures Thid is your daily reminder to hydrate those cuticles!! ? #nailtips #cuticleprep #cuticlecare #hydrate #diynails #nailpolish #gelnails ♬ 212 x calabria - Hunny Bee ?

Също така е важно да сте нежни и с кожичките. Агресивното третиране на кожичките може да навреди на здравето на ноктите, като причини дразнене, зачервяване, болезненост и възпаление в нокътното легло и може също да повиши риска от бактериални и гъбични инфекции. Кутикулата действа като защитна бариера за нокътното легло и нейното увреждане отслабва цялостната структура на ноктите, правейки я по-податлива на счупване.

Не гризете и не чоплете ноктите

Ако някога сте имали нужда от причина да се откажете от този навик, помислете за здравето на вашите нокти. Гризенето и чопленето може сериозно да увреди здравето им, като причини накъсване, натъртване и трайно увреждане на нокътното легло. Тези навици също така увеличават риска от болезнени инфекции, дължащи се на наранявания на кожата, а повтарящите се наранявания могат да доведат до нарушен растеж, включително неравни ръбове и врастнали нокти. Освобождаването от тези навици е от решаващо значение за запазване на цялостната цялост и благополучие на ноктите.

Защитете ръцете

Да пъхнете ръцете си в ръкавици всеки път, когато миете чиниите, може да ви се стори пресилено, но професионалистите казват, че си заслужава, за да поддържате нокътната плочка и леглото си здрави. Осигурете доброто състояние на ноктите си, като носите защитни ръкавици по време на домакинска работа и поддържате подходяща хигиена, за да се предпазите от инфекции. 

За още новини от света красотата последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари