Знаете ли какво е мисо? Не, това не е думата „месо“, произнесена на диалект, а една от най-популярните супи в традиционната японска кухня. Нарича се така, защото основната съставка в нея е подправката мисо, наречена още Японското чудо. По-специфичното за нея е, че се приготвя от ферментирал ориз, ечемик или соя, които киснат във вода, сол и гъбата Kojikin в продължение на 3 години.
За супата най-често се използва мисо от соя, но иначе има няколко вида – бяло (широмисо); червено (акамисо) и черно (куромисо). Витамин К, магнезий, цинк, протеини, изофлавони и живи ензими са най-полезните вещества в подправката, която я прави отлично средство за подобряване на храносмилането. Доказано е, че укрепва имунната система и помага за отслабване.
Ето какви продукти са ви необходими за супата мисо:
– 1 бульон (зеленчуков или пилешки);
– 2 супени лъжици водорасли уакаме;
– 2 супени лъжици бяла мисо паста;
– 1 средно голямо парче сирене тофу;
– 50 г гъби шийтаке;
– праз лук;
– половин супена лъжица соев сос.
IStock
Как да приготвите супата с бяла мисо паста?
Първо накисвате водораслите (може да ги намерите в по-големите вериги магазини) във вода за около 15 минути.
В дълбока тенджера сипвате половин литър вода. Като кипне, разтваряте бульона. Добавяте гъбите и оставяте да врат за около 2-3 минути.
Сипвате част от бульона в малка купичка и разтваряте мисото. После изсипвате пастата в тенджерата. Добавяте нарязания на ситно праз и овкусявате със соев сос.
Супата поднасяте веднага, като гарнирате с кубчета тофу. Ако желаете, може да добавите и топка сварен ориз.
Пробвайте рецептата с бяла мисо паста, продуктите за която ще откриете ТУК.