IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Постни рецепти за Бъдни вечер – зелеви сарми

20 декември 2024 08 30

Ето как да приготвите вкусното ястие

Снимка: iStock

Снимка: iStock

По стара българска традиция, на Бъдни вечер се ядат само постни ястия. На масата на всяко семейство трябва да има нечетен брой гозби, като обикновено всички ние избираме между 7, 9 или 11.

Едно от основните неща, което всяка домакиня приготвя за празника, е обреден хляб. В него не бива да има яйце, масло или мляко. Ето защо много от рецептите са със сода. Друго нещо, което се консумира за обяд или вечеря, са чушките, пълни с боб и постните сарми.

Тъй като навън вече е студено и в много къщи вече се намира кисело зеле, то днешната ни рецепта е за сарми. Само че те не са с кайма, а с гъби и праз лук.

Необходими продукти:

- 1 праз лук;
- 400 г гъби печурки;
- 150 г ориз;
- 1 кисела зелка;
- 1 среден буркан доматен сок;
– олио на вкус;
- 1 кубче гъбен бульон;
- 1 с. л. пресен или замразен магданоз;
- 1-2 средно големи моркова;
– сушен джоджен на вкус;
– сол на вкус;
– по 2 щипки кимион, червен и черен пипер, чубрица.

сарми istock

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

1. Почиствате и измивате хубаво гъбите, морковите и праза. Нарязвате ги на ситно.

2. В подходящ тиган слагате малко олио и запържвате зеленчуците докато омекнат. Добавяте им солта, чубрицата, червения и черния пипер.

3 Измивате ориза, за да поври със зеленчуците, като слагате малко топла вода и натрошавате гъбения бульон. Бъркате енергично с дървена лъжица, за да не загори.

4. Накрая добавяте нарязания магданоз, сухия джоджен и доматите (в случай, че ги сложите по-рано, оризът по-бавно ще се свари) и оставяте на котлона за 2-3 минути. Ако има нужда, слагате още малко сол.

5. Взимате зелето и си подготвяте листата за сармите. Колко броя ще ви трябват зависи от това какво количество плънка поставяте. Някои ги обичат много дребни (за предпочитане за количеството ориз), други ги приготвят с големината на един юмрук.

6. Свивате сармите и ги редите в кръг в подходяща тава или глинен гювеч (отвътре навън), на дъното задължително слагате малко олио. Заливате с малко вода и зелев сок, като ги оставяте на умерена фурна за около час, час и половина.

Ето и още постни ястия, които може да приготвите за вашата трапеза на Бъдни вечер:

За вкусни и празнични рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари