Агнешко на фурна е една от най-търсените рецепти за Великден. Макар цената на месото да е твърде солена, много българи няма да останат без него на трапезата за празника.
Както всяко друго месо, агнешкото може да се приготви лесно на фурна. Ала за да стане крехко и сочно, се изискват определени тънкости.
Ако до момента не сте пекли агнешко на фурна, трябва да знаете, че предварителната подготовка на месото е една от най-важните стъпки. В зависимост от това дали имате бут, плешка или котлети, трябва да определите време на печене. От особено значение е и месото да е прясно.
Днес ви предлагаме една вкусна рецепта за агнешко бутче, която да приготвите за семейството и гостите си.
Печено агнешко бутче с билкова плънка
Време за приготвяне – 2 часа
Порции – 6
Необходими продукти:
2,5 кг агнешки бут
сол и млян черен пипер на вкус
За плънката:
3 скилидки чесън
1/2 ч. ч. нарязани листа пресен магданоз
1/2 малка връзка пресен риган, само листата
5 стръка прясна мащерка, само листата
5 филийки панчета или бекон
3 филета аншоа
40 г кашу
50 грама хляб, накъсан на ситно
40 мл зехтин, плюс допълнително за заливане
лимонов сок
За печенето:
няколко стръка пресен розмарин
За соса:
300 мл сухо бяло вино
2 с. л. обикновено брашно
150 мл пилешки бульон
Начин на приготвяне:
1. Овкусете агнешкото бутче навсякъде със сол и черен пипер. В кухненски робот разбийте счукания чесън и билките, след това добавете панчетата или бекона, нарязани на ситно, аншоата, ядките и хляба.
2. При работещ робот сипете зехтина. Ако сместа е твърде гъста или суха, добавете капка преварена вода. Подправете с лимонов сок, малко сол и черен пипер.
3. С остър нож разрежете бутчето по средата до кокала. Напълнете получената кухина с плънката, след което завържете с конец, за да го държите затворено. Сложете агнешкото бутче в тава и пъхнете под връвта няколко стръка розмарин. Поръсете със зехтин.
4. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор на 180). Печете час и половина, като след 30-ата минута сипете 150 мл вино и поливайте от време на време. Прехвърлете изпеченото бутче в чиния и покрийте с фолио и оставете да почива 20 минути.
5. През това време направете соса. Прецедете соковете от тавата в тиган. Добавете брашното и гответе, като разбърквате на слаб огън 2 минути.
6. Сипете останалите 150 мл вино и бъркайте. След това разбъркайте с бульона, прецедете и сервирайте агнешкото, като полеете или поднесете соса отделно.
Снимка: iStock
Съвет – ако искате по-голяма кухина за пълнене, предварително извадете кокала от бутчето. Може да помолите за това още при покупката от месарницата.