IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Рецепти за Великден – печено агнешко бутче с билкова плънка

19 април 2025 09 00

Вкусен обяд или вечеря

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Агнешко на фурна е една от най-търсените рецепти за Великден. Макар цената на месото да е твърде солена, много българи няма да останат без него на трапезата за празника.

Както всяко друго месо, агнешкото може да се приготви лесно на фурна. Ала за да стане крехко и сочно, се изискват определени тънкости.

Ако до момента не сте пекли агнешко на фурна, трябва да знаете, че предварителната подготовка на месото е една от най-важните стъпки. В зависимост от това дали имате бут, плешка или котлети, трябва да определите време на печене. От особено значение е и месото да е прясно.

Днес ви предлагаме една вкусна рецепта за агнешко бутче, която да приготвите за семейството и гостите си.

Печено агнешко бутче с билкова плънка

Време за приготвяне – 2 часа

Порции – 6

Необходими продукти:

2,5 кг агнешки бут

сол и млян черен пипер на вкус

За плънката: 

3 скилидки чесън

1/2 ч. ч. нарязани листа пресен магданоз

1/2 малка връзка пресен риган, само листата

5 стръка прясна мащерка, само листата

5 филийки панчета или бекон

3 филета аншоа

40 г кашу

50 грама хляб, накъсан на ситно

40 мл зехтин, плюс допълнително за заливане

лимонов сок

За печенето:

няколко стръка пресен розмарин

За соса:

300 мл сухо бяло вино

2 с. л. обикновено брашно

150 мл пилешки бульон

Начин на приготвяне:

1. Овкусете агнешкото бутче навсякъде със сол и черен пипер. В кухненски робот разбийте счукания чесън и билките, след това добавете панчетата или бекона, нарязани на ситно, аншоата, ядките и хляба.

2. При работещ робот сипете зехтина. Ако сместа е твърде гъста или суха, добавете капка преварена вода. Подправете с лимонов сок, малко сол и черен пипер. 

3. С остър нож разрежете бутчето по средата до кокала. Напълнете получената кухина с плънката, след което завържете с конец, за да го държите затворено. Сложете агнешкото бутче в тава и пъхнете под връвта няколко стръка розмарин. Поръсете със зехтин.

4. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор на 180). Печете час и половина, като след 30-ата минута сипете 150 мл вино и поливайте от време на време. Прехвърлете изпеченото бутче в чиния и покрийте с фолио и оставете да почива 20 минути. 

5. През това време направете соса. Прецедете соковете от тавата в тиган. Добавете брашното и гответе, като разбърквате на слаб огън 2 минути.

6. Сипете останалите 150 мл вино и бъркайте. След това разбъркайте с бульона, прецедете и сервирайте агнешкото, като полеете или поднесете соса отделно. 

агнешко istock

Снимка: iStock

Съвет – ако искате по-голяма кухина за пълнене, предварително извадете кокала от бутчето. Може да помолите за това още при покупката от месарницата. 

Tialoto ви пожелава Светъл Великден!

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

анонимен ( преди 4 дни )
Това бутче си го наври , нали знаеш къде
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Лаком та Лаком ( преди 5 дни )
То на агнешкото като му сложиш повече от сол и червен пипер,става като всяка друга мандже лъдето не се усеща какво е месото.Особено ако е от магазина и седяло дълго време замразено като австралийското и новозеландското агнешко.Една скилидка чесън и вече не е агнешко по великденски.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 5 дни )
Направо не знам баба ми как е готвела агеншкото без аншоа......Истинска българска рецепта! Да живее АНШОАТА!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 5 дни )
Т'ва на втората снимка 2-2.5 кг агнешко бутче ли е или кльощаво пилешко?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар