В броените дни до Великден сигурно вече събирате рецепти за козунаци и други сладкиши, които да приготвите у дома. След мъфините, които ви представихме миналата седмица, дойде ред и на курабийките, които може да похапвате по време на лежерните следобеди.
Необходими продукти:
4 яйца
5 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар и малко за поръсване
1/2 чаена чаша кисело мляко
1/2 чаена лъжица сода за хляб
1/4 чаена чаша олио
5 г амонячна сода (или половин пакетче)
1 ванилия
малко настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Първо се разбиват яйцата и захарта с миксер. Към тях се добавят олиото и киселото мляко, в което предварително сте сложили двата вида сода. После прибавете кората от лимон и ванилията. Разбъркайте добре с миксера до получаването на еднородна смес. След което изсипете брашното в по-широк съд, направете кладенче и вътре изсипете течните съставки.
След хубавото омесване на тестото с ръце (може и в пекарна) го покрийте с фолио за свежо съхранение и го оставете настрани за около 30 мин. Трябва да е меко на допир, при пипане с пръст да остава следа.
За да изпечете, разделете тестото на топки, всяка трябва да се разточи на лист, дебел около 6-7 мм. Не бива да е повече, защото в самите курабийки има набухвател. Добавяте по малко брашно, за да се точи по-лесно.
Използвайте любимите ви формички, за да изрежете различни фигурки от тестото. Намаслете добре тавата, която сте приготвили и ги наредете така, че да има разстояние между тях. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Малко преди да ги извадите, ги намажете с жълтък и поръсете със захар, след което ги оставете във фурната за около 2-3 минути.
Да ви е сладко!
Коментари