Необходими продукти:
50-60 г бекон
1 глава лук
резен целина
1 бр. морков
50 г масло
300 г смляно телешко месо
150 г смляно свинско месо
150 г наденица (по възможност пикантна)
1 зрънце карамфил
щипка канела
1 ч.л. черен пипер
800 г домати от консерва или обелени пресни
1 ч.ч. прясно мляко
щипка морска сол
100 г сирене Пармезан
кори за лазаня
Сос Бешамел:
2 ч.ч. мляко
1/4 ч.ч. масло
1/4 ч.ч. брашно
морска сол
Начин на приготвяне:
Нарязаните бекон, целина, лук и морков се запържват на умерен огън с маслото на умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят.
Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица, като температурата се засилва. Готви се докато месото стане кафяво.
Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер.
Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън. Оставя се да се задуши за 15 минути. Добавят се млякото и морската сол. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.
За приготвяне на соса, млякото се загрява докато почти започне да ври. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се маха от огъня.
Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашняната смес при постоянно разбъркване.
Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване. Разбърква се докато сосът заври.
Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата.
Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня.
Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от соса. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан.
Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.